בשעת אסון: "תוכנית הקבורה ההמונית של המדינה בזבזנית וטראגית"
פורום חברה קדישא מציע לראשונה תוכנית משלו לקבורה המונית למקרה של אירוע רב נפגעים. במכתב שנשלח לשר מתן וילנאי, השר להגנת העורף, טוען הפורום, המאגד את 12 חברות הקדישא הגדולות בישראל, כי התוכניות הנובעות מתוכנית המתאר הארצית (תמ"א 19) הכוללות קבורה ארעית להרוגים הרבים או העברה למתקני קירור, עד לקבורה מסודרת בבתי העלמין האזרחיים, הן תוכניות בעייתיות מבחינה הלכתית וגם מבחינה אנושית רגשית.
התוכנית של משרדי הממשלה קובעת כי בשלב הראשון ייקברו החללים, באופן זמני, בארונות בבתי עלמין ארעיים (ללא קשר הכרחי בין מקום קבורתו הארעי של החלל לבין מקום מגוריו) בשלב השני, לאחר הזיהוי, יועברו החללים לקבורה מסודרת. נקודת המוצא של מגבשי התוכנית הייתה שבאירוע רב-נפגעים לא תהא יכולת קבורה מסודרת בבתי העלמין בשל בעיות זיהוי כוח אדם.
"למדינה ולרשויות יש מספיק זמן להערך לקבורת חירום בצורה מסודרת במקום מגוריו של הנפטר וללא צורך להוציא אדם מקבר לזהות אותו ולקבור במועד מאוחר ובלתי ידוע " טוען, מנכ"ל פורום חברות קדישא זאב רוזנברג. על פי התוכנית שגובשה בפורום המדינה תחזיק מלאי של למעלה מ-10,000 קברים מוכנים לשעת חירום, אשר יתוחזק באופן שוטף.
"הפתרון שמקדמת המדינה לקבורה בעת אסון המוני הינו פתרון שאינו יעיל ואינו הומני", מציין רוזנברג. "התוכנית לקבירת ההרוגים באופן זמני כאלמונים בבתי עלמין ארעיים היא בזבזנית ותגרום לכאב גדול ומיותר למשפחות. למדינה ולרשויות יש מספיק זמן להערך לקבורת חירום בצורה מסודרת במקום מגוריו של הנפטר וללא צורך להוציא אדם מקבר לזהות אותו ולקבור במועד מאוחר ובלתי ידוע."
עוד מוסיף רוזנברג כי "לתוכנית הנבחנת כיום יש לא מעט בעיות הן מבחינה הלכתית (הלנת המת או לחילופין ביזויו -כתוצאה מהוצאת המת מקברו) והן מבחינה פסיכולוגית- בעיה שיכולה להתעורר כתוצאה מקושי בני המשפחה להתמודד עם קבורת בני משפחתם בקבורה המונית ועם החוויה שבהבאה מאוחרת לקבורה מסודרת."
בחברה קדישא מפרטים את היתרונות שבתוכנית רזרבת הקברים: למדינת ישראל תהיה בכל עת רזרבה של מקומות קבורה מוכנים לשעת חירום (בדיוק כפי שיש רזרבה של קמח, דלק וכדומה), כל העבודות יבוצעו על ידי חברות הקדישא, תהיה פריסה ארצית של הרזרבה מהצפון ועד הדרום, הקרקעות תהיינה ממוקמות באזורים הצמודים או הסמוכים לבתי העלמין הקיימים, כך שהתשתיות והמיתקנים הדרושים יהיו מוכנים גם לשעת חירום.
לדבריהם, פתרון זה יחסוך מהמשפחות סבל נוסף של טלטול ההרוג מבית קברות ארעי לבית הקברות הקבוע, לוויה נוספת וכל הטראומה הכרוכה בכך. שמירת כבוד המת. חסכון כספי משמעותי. ביצוע תוכנית זו ייתן גם פתרון למחסור בשטחי קבורה בפעילות השוטפת של חברות הקדישא.
- 4.קדישא 29/04/2012 12:52הגב לתגובה זוכבר היום יש לח" ק אלפי קברים שמוכנים לתקופה של יותר מ5שנים בממוצע אז יש בעצם רזרבות קברים מוכנות בכל אחת מבתי הקברות הגדולים בארץ אז למה צריך עוד להכין למקרה חירום ? ד' ירחם
- 3.להשתמש בראיה ממוחשבת (ל"ת)חנון 29/04/2012 12:45הגב לתגובה זו
- 2.בונים שם גורדי שחקים של בתי קברות (ל"ת)ללמוד מיפן 29/04/2012 12:35הגב לתגובה זו
- 1.רק קבורה בקומות (ל"ת)בזבוז שטח 29/04/2012 12:35הגב לתגובה זו