הבנקים בצרפת מתנדנדים: חשיפת לאומי ופועלים לאג"ח צרפתיות - 1.31 מיליארד ש'

ענקיות הבנקאות בצרפת ספגו השבוע הורדת דירוג. מדד הקאק צלל 10% החודש, הנפילה החדה באירופה קלינגמן: "הבנקים באירופה זה ספגטי, כולם קשורים"
תומר קורנפלד | (6)

מערכת הבנקאות בצרפת סערה בשבוע האחרון ועדיין סוערת. דירוג האשראי של הכלכלה השניה בגודלה באירופה אומנם נותר מושלם (למרות שמועות עקשניות על הפחתה אפשרית) אך הבנקים במדינה מושפעים מהמשבר ביוון וחשופים להפסדים כבדים.

החשש מיציבותה של מערכת הבנקאות בצרפת (ששני הבנקים הגדולים בה ספגו השבוע הורדת דירוג) מעלות את השאלה בדבר מידת החשיפה של הבנקים המקומיים בישראל לצרפת. במטרה לענות על השאלה בדק Bizportal את הסיכונים המקסימליים האפשריים מצד מערכת בנקאות בישראל.

החשיפה של המערכת הבנקאית בישראל לצרפת מחולקת לשניים. החלק הראשון הוא תיק ניירות הערך של הבנקים אשר כולל החזקה באיגרות חוב של מוסדות פיננסיים - לרוב בדירוגים גבוהים.

החלק השני אשר נראה על פניו מהותי יותר מתייחס לחשיפה כוללת לצרפת, מצד לקוחות, אשראי לחברות ועוד. רוב החשיפה הזאת מתייחסת לאשראי שהעמיד הבנק לחברות או מוסדות פיננסיים - סכום משמעותי הרבה יותר מאשר ההחזקה באיגרות חוב - אולם כנגד חלק ניכר מסכומים אלו ישנן ביטחונות וערבויות.

בקרב חמשת הבנקים הגדולים, החשיפה הגבוהה ביותר שייכת לבנק לאומי ולבנק הפועלים שהינם הבנקים הגדולים בארץ. ליתר הבנקים ישנה חשיפה נמוכה יותר ובשיעור זניח ביחס למאזן שלהם ולכן הדו"חות הכספיים שלהם אינם כוללים כלל התייחסות למידת החשיפה לצרפת.

חשיפה למוסדות פיננסים

מבדיקה של דו"חות הבנקים עולה כי החשיפה הכוללת (המדווחת) של הבנקים לאיגרות חוב של מוסדות פיננסיים בצרפת עומדת על 1.4 מיליארד שקל. עיקר החשיפה מרוכזת אצל בנק לאומי שהחזיק בסוף יוני אג"ח ממשלתי בהיקף של 768 מיליון שקל. בנק הפועלים החזיק אג"ח בהיקף של 530 מיליון שקל ואילו הבינלאומי דיווח על החזקה של 96 מיליון שקל בלבד.

כאן ראוי לציין שכבר בשיחת הוועידה של בנק לאומי שנערכה בסוף אוגוסט ציינו בבנק שהם כבר החלו לפעול להפחתת החשיפה לגוש האירו.

למרות שלבנק לאומי ישנה חשיפה גבוהה יותר מאשר בנק הפועלים, ניכר כי רמת הסיכון באיגרות החוב של הבנק הפועלים גבוהה משמעותית מאלו של בנק לאומי. כך למשל, מתוך חשיפה של 768 מיליון שקל של בנק לאומי - 98% מן החשיפה הינן לאיגרות חוב בדירוג של (AA- עד AAA) ורק 15 מיליון שקל מוחזקים באיגרות חוב בדירוג של A+.

בניגוד ללאומי, לבנק הפועלים רק 165 מיליון שקל מסווגים כאיגרות חוב בדירוג גבוה (AA- עד AAA) וסכום של 365 מיליון שקל מושקע באיגרות חוב בדירוגים נמוכים יותר (A- עד A+).

הירידות האחרונות בשוקי המניות גרמו לעלייה ברמת ה-CDS (עסקאות החלף להגנה כנגד חדלות פרעון) המבטחים משקיעים כנגד פשיטת רגל של ממשלת צרפת, זאת למרות שהאג"ח הממשלתיות שלה מדורגות כ-AAA. פועל יוצא מכך הוא ירידת תיק ניירות הערך שמוחזקים על ידי הבנקים. חשוב לציין שגם אם זה יקרה, ככל הנראה הדבר לא יבוא לידי ביטוי בדו"ח רווח והפסד של הבנקים, אלא אך ורק בשינויים בקרנות הון.

"המערכת הבנקאית היא כמו ספגטי שבו כולם קשורים לכולם"

בשיחה עם Bizportal מסביר עדי סקופ, אנליסט הבנקים של IBI מדוע הוא אינו מתרגש מהחשיפה של הבנקים בישראל לצרפת. "זאת לא חשיפה שמסכנת את הבנקים", אומר סקופ אשר מעריך שהירידה בתיק ניירות ערך של הבנקים כבר מגולמת במחירי מניות הבנקים.

טרנס קלינגמן, מנהל מחלקת המחקר במיטב, מסביר את הבעיה באמידת היקף הפגיעה בבנקים המקומיים: "הבנקים בישראל חשופים לאירופה דרך השקעות באג"ח אך לא רק. בארץ יש תנועות הון חופשיות ולכן הבנקים המקומיים מפקידים את הכסף הזר של הלקוחות, זה הנקוב באירו, בבנקים בגוש האירו. בשלב זה אין ספק שיש פאניקה וקשה עדיין לדעת היכן היא תיעצר."

"סביר שהבנקים המקומיים לא הפקידו את הכסף בבנקים קטנים או יווניים אך עדיין זה לא מעיד על החשיפה שלהם. האירו גרם לכל הבנקים בגוש להיות קשורים אחד לשני ומה שקיבלנו זה כמו ספגטי בו אתה מושך בקצה אחד מבלי לדעת איפה הקצה השני נגמר ומה יעלה איתו".

נכון להיום בנק לאומי ופועלים נסחרים במכפיל של כ-0.75 על ההון שלהם - דבר המצביע על איתנות פיננסית גבוהה ביחס לבנקים באירופה אשר מנסים לחפש דרכים להגדיל את ההון שלהם ונוקטים בחודשים האחרונים במהלכים אגרסיביים להקטנת ההוצאות באמצעות פיטורי עובדים. כמו כן, יחס הלימות ההון והרגולציה הנוקשה הובילה לכך שבשנת 2008 הבנקים עברו את המשבר בעולם בצורה דיי חלקה ביחס לעמיתיהם האירופאים.

תגובות לכתבה(6):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 6.
    אבנר 15/09/2011 13:43
    הגב לתגובה זו
    סיפור השווקים גמור הכל מגולם ונעלה הרבה.
  • 5.
    צחי 15/09/2011 13:37
    הגב לתגובה זו
    ככל שיהיו הודעות רעות יותר,השווקים יזנקו,ויעלו יותר,ראו כרגע צרפת,גרמניה,ובריטניה. שימחה וששון בצרות מרוויחים ובגדול.
  • 4.
    קובי 15/09/2011 13:34
    הגב לתגובה זו
    אזכיר עוד פעם שגלזר אלון ובן דוב המליצו קנייה לפועלים בהיות 1760-1800,ולאומי היה 1700-1730 ,וגם היום הם ממליצים...........תחשבו לבד.
  • 3.
    עמירם 15/09/2011 13:29
    הגב לתגובה זו
    השווקים יעלו גם עם 4 בנקים נוספים יתמוטטו,זה במחיוד שם וכאן למחוק את השורט,ולהביא את הבורוסות למצב " שהכל בסדר" .
  • 2.
    שמעון 15/09/2011 13:28
    הגב לתגובה זו
    חשיפה לא קטנה גם שם, אבל זה כלום, היכן האגחים שלו ישולמו,תיק המניות שירד,אי לקיחת משכנתאות, מרדימים את הציבור, ועושים צחוק מהמניות. בנק דיסקונט הסתבך קשות....אבל לא נפרט.
  • 1.
    שרון אליעזר 15/09/2011 13:24
    הגב לתגובה זו
    יש הרבה מה להוציא לגבי הבנקים שלנו,חשיפות ליוון טרם הובהרו,חשיפות לאיטליה,צרפת רק עכשיו,לפורטוגל? ספרד, חכו למחיקות...........