בירוקרטיה שתעלה בחיי אדם: "מחכים לנו עוד 300 אולמות ורסאי, פצצות האגו מסכנות את כולנו"
במלאת עשור לאסון ורסאי, קיימה היום הוועדה לביקורת המדינה דיון שנועד לבדוק עד כמה פעלו הרשויות ומשרדי הממשלה למנוע אסונות דומים. התמונה שהתגלתה מדאיגה.
נציג מבקר המדינה שמואל גולן חשף כי למרות שהאסון התרחש בשנת 2001, הרי שעיכובים בירוקרטיים שונים עיכבו את הוצאת הנחיות הבניה עד שנת 2006, וגם כיום טרם הסתיימו הליכי המעקב אחרי מבני הפל-קל. לדבריו, אין שום גורם בארץ היודע להעריך כמה מבנים עדיין בסכנה. הוא הזהיר כי "עומדים לפתחנו עוד 300 אולמות ורסאי".
יו"ר הועדה, ח"כ יואל חסון הזדעזע מתיאור המצב וציין כי "אנשי השטח, הפקידים הבכירים, לא עשו את מלאכתם או עשו אותה ברשלנות ובחוסר-החלטיות -ואינני מבין כיצד הם ישנים בלילה. "מדובר באירוע מכונן בתחום ההנדסה שחשף תיבת פנדורה, קשה ומורכבת. החלטות הממשלה הן מחייבות, אלא שבביצוע הן נכשלות ורוב החלטות הממשלה לא מתקיימות בגלל מחלוקת בין משרדים ופצצות אגו כאלו מסכנות כל אחד מאיתנו". חסון הקציב למשרד הפנים חודשיים וחצי להציג מסמך מפורט על התפתחות הרישוי, האכיפה, הרישום המעקב והביצוע של תקנות הבניה החדשות.
שמואל גולן, המשנה למנכ"ל המבקר הוסיף כי "ארבע שנים חלפו בלי שהורידו הנחיות לרשויות המקומיות לפנות או לחזק, ועד היום לא ברור לנו אם סוכמה סוגיית הפל-קל, והאם חיזקו את המבנים המסוכנים או פינו אותם. את התנהלות הרשויות ומשרדי הממשלה מאפיינים חוסר החלטיות, גרירת רגליים, חוסר-הכרעות בין משרדים, וויכוחים על אחריות וסמכות בין משרדי השיכון והפנים. עד היום אין סמכות מקצועית שמאשרת הנדסית בניה ובאף ועדת תכנון בארץ אין קונסטרוקטור שיאשר שהבניה בטיחותית". נציג המבקר יוסי הירש הזהיר כי "עומדים לפתחנו עוד 300 אולמות ורסאי עומדים לפתחנו, ויש משימות שאפשר היה לעשות כבר אתמול וטרם נעשו".
מנכ"ל משרד הפנים בפועל הד"ר שוקי אמרני הבהיר כי משרד הפנים הוא רק מפקח ואיננו יכול לבדוק על כל בניין בארץ. לדבריו המשרד ממתין עדיין להשלמת קוד הבניה ממשרד השיכון ויש סמכויות ורישיונות שעדיין ממתינים לחקיקה. ליאורה זיידמן מנהלת מינהל התכנון וההנדסה במשרד השיכון ציינה כי חלק מקוד הבניה כבר פורסם, ומדובר בהליך ארוך ומורכב כדי ששוק הבנייה יוכל להתמודד איתו. "
מוטי כידור, מנכ"ל התאחדות הקבלנים הוסיף כי "דו"ח זיילר הוא מצויין אך אם בעשר שנים הוקמו שלושה פרקים מקוד הבניה מתוך 17 פרקים מתוכננים, הרי שלהשלימו ייקח עוד 60 שנה לסיימו. בארה"ב יש חוזה אחיד לבניה ואילו בארץ יש כארבע-מאות".