בנק ישראל מתריע: אם עליית מחירי הדירות המהירה תימשך תתפתח בועה בשוק
בנק ישראל פרסם היום את דו"ח פעילותו לשנת 2010 הממחיש את חששותיו מהתפתחותה של בועת נדל"ן. לאור ההתייקרות במחירי הדירות ועליית האינפלציה, ביום ב' העלה הבנק את הריבית ב-0.5% לרמה של 3%.
בדו"ח נאמר כי התמדתם של שיעורי הריבית בחו"ל ברמות נמוכות לאורך זמן משליכה גם על רמות הריבית במשק ומעודדת את עליית מחיריהם של נכסים כדירות, מניות ואג"ח חברות. המשך עליית מחירי הנכסים לאחר העליות של השנתיים האחרונות מעלה חשש להתפתחות בועות.
עוד נאמר כי למרות עליית מחירי הדירות בשיעור של 16% ב-2010 ובלמעלה מ-50% בשלוש השנים האחרונות נראה כי רמת המחירים בסוף 2010 אינה חורגת במידה משמעותית מזו המוסברת על ידי גורמי היסוד במשק. עם זאת, לנוכח עליית מחירי הדיור ביחס לשכר הדירה וביחס לשכר העבודה לרמות גבוהות מאשר בעבר, ולנוכח הקצב המואץ של עליית המחירים, התעורר חשש שאם עליית המחירים המהירה תימשך יתפתח בשוק מצב בועתי.
"עליית המחירים המהירה והמתמשכת בשוק הדיור לצד המשך הגידול המואץ בנטילת משכנתאות חדשות מחייבת מעקב צמוד אחר ההתפתחויות ונקיטת צעדים לעצירת מגמות אלה בעוד מועד, לפני שיהוו סיכון ממשי למערכת הפיננסית. לפיכך נקט בנק ישראל מספר צעדים במטרה לצנן במקצת את הביקוש לדיור באמצעות ייקור מסוים של משכנתאות בריבית משתנה במינוף גבוה ובסכומים גבוהים והוא ממשיך במעקב צמוד אחר ההתפתחויות בשוק זה".
הבנק נמנע עד כה מנקיטת צעדים חריפים יותר מהסיבה כי שיעורי המימון הנמוכים יחסית בשוק המשכנתאות בישראל, מבנה הביטחונות והעובדה שבישראל כמעט אין איגוח של משכנתאות מבטאים עדיין שוק משכנתאות שמרני ביחס למדינות אחרות. היקף המשכנתאות שניטלו ב-2010 עלה ב-36% לעומת 2009, לאחר גידול של 15% ב-2009. יחס החוב הכולל של משקי הבית להכנסה הפנויה עלה אף הוא, והגיע ל-62%, לעומת 58.5% אחוזים בסוף 2007, נמוך עדיין משמעותית יחסית למדינות אחרות, דוגמת ארצות הברית עם כ- 102% ובריטניה עם 117%.
- 3.z 30/03/2011 14:28הגב לתגובה זואג" ח מיועדות לקרנות הפנסיה ו גם לקרנות ההשתלמות ולקופות הגמל תקטין את הביקושים לאג" ח זבל ולמניות ביתר מהירות מאשר הריבית.
- 2.z 30/03/2011 14:06הגב לתגובה זוזה שתהיה בועה בנדל" ן זה רק טוב. שהעשירים ימכרו לעשירים וישקיעו בדירות יוקרה כאוות נפשם. העניין הוא ששכר הדירה צריך לרדת למשפחות צעירות ואת זה אפשר להשיג באופן אחר.הקרקעות של המדינה. מע" צ יודע לבצע כבישים הוא יכול גם לבצע בניינים. סך הכל באופן כזה של בניה ממשלתית היא תהיה זולה מאד ליזם דהיינו ממשלת ישראל והוא יוכל לממן את הפרוייקט בשני אופנים. הנפקת אג" ח לטווח ארוך מיועדות לקרנות הפנסיה בלבד.אם לא יהיה ביקוש לאגח זה מה שאני לא מאמינה. יחטפו אם הם חוטפים היום אגח של הוט ואם לא יכריחו אותם כי זה כסף של חסכון פנסיוני. שכר הדירה המופחת שישלמו הצעירים ישמש לתשלומי ריבית וההוצאות בעתיד על פדיון האג" ח ימומנו מכספי ההכנסות מגז.
- 1.משוגע 30/03/2011 13:25הגב לתגובה זווגם אנחנו