בדיקה

בית על חשבון האסון: הין עלה וצפוי להיחלש, האם ניתן להצמיד משכנתא?

בזמן שפישר מכביד על נוטלי המשכנתאות, Bizportal בדק אילו בנקים מאפשרים להצמיד את המשכנתא לין היפני. "מי שהצמיד משכנתא לדולר כשהוא היה ב-5 שקלים, קיבל בית כמעט בחינם"
לירן סהר | (12)

שער הין היפני זינק משמעותית בעקבות רעידת האדמה והצונמי שפקדו את המדינה - נסק לרמות שיא של 15 שנה. התחזקות המטבע, בימים אלה בהם נוטלי המשכנתאות בישראל נאלצים להתמודד עם העלאות ריבית אגרסיביות הפוגעות בהם ע"י ייקור התשלומים השוטפים, עשויה לטמון בתוכו גם הזדמנות. ברקע לכך, Bizportal בחן עם גורמים בתחום הבנקאות את כדאיות הצמדת המשכנתא לין ובדק איזה בנק מאפשר לעשות זאת.

נתחיל בהסבר קצר. באופן כללי, הסיכונים שבנטילת משכנתא צמודת מט"ח הם שינויים בשער המטבע, אם בשל אירועים בטחוניים או כלכליים אשר עלולים להגדיל באופן דרמטי, גם אם לזמן קצר, את גובה ההחזר. בנוסף, המט"ח מוצמד לריבית ליבור, המייצגת את גובה הריבית על פיה בנקים מוכנים להלוות האחד לשני, ומשתנה פעם ביום. לכן, גם הסתכלות הבנקים על הרכיב המוצמד הינה בדומה למשכנתא עם ריבית משתנה (בנק ישראל דורש מהבנקים הקצאת הון גבוהה יותר בהלוואות של מעל 800 אלף שקל).

בשנים האחרונות, מאז פקד משבר הפיננסים את הכלכלה הגלובלית, התחזק מטבע הין משמעותית לרמות של 90 ין לדולר. לאחרונה, בעקבות אסון הטבע ביפן ערכו של הין עלה אף לרמות של ה-76 ין לדולר, אך באופן תנודתי יותר. כרגע הוא נסחר סביב ה-82.3 ין לדולר. דבר נוסף שמעלה את האטרקטיביות בלקיחת משכנתא צמודה לין הוא הריבית האפסית השוררת ביפן מזה עשורים. זאת ועוד, הפער בין הריבית בארץ לריבית הליבור הולך וגדל, נתון המעודד נטילת הלוואות במטבע זר.

מבדיקה שביצענו בקרב הבנקים עולה כי הבנקים לאומי, הפועלים, דיסקונט, הבינלאומי ומזרחי טפחות אינם מאפשרים נטילת משכנתא צמודה לין. בנק מרכנתיל מאפשר להצמיד לין בתנאים מאוד מחמירים ובנק איגוד מאפשר נטילת משכנתא נקובת ין יפני, אך לא צמודה. במסלול צמוד ין הבנק ממיר את התשלום שמתקבל בשקלים לין, בעוד במסלול נקוב ין בעל המשכנתא חוסך את שערי ההמרה ומשלם לבנק ישירות במטבע היפני.

"צריך להתעקש לבנקים אין הרבה רווח"

"צריכים להתעקש על מסלול צמוד מט"ח, לבנקים אין הרבה רווח מזה, היות והריבית נמוכה והמניפולציות קטנות יותר", אומר שלמה מעוז, הכלכלן הראשי של אקסלנס. "יש כאלה שלקחו משכנתא צמודת דולר כאשר השער שלו עמד על 5 שקלים והרוויחו בית כמעט בחינם, אני בעד לקחת משכנתא שחלקה צמודה לין או לאירו".

מעוז מוסיף כי הבנקים מפחדים להעניק משכנתאות צמודות ין. "הפקידים לא מבינים בכלל במה מדובר, אם היו עשרות אלפי לקוחות המעוניינים במסלול זה אז היו מתמחרים, אך אין מחזור. הבנק מעדיף שלקוחות ייטלו משכנתאות צמודות מדד כי קשה לצאת מהן, צריכים לשלם קנס יציאה והלקוח הופך לשבוי, זאת בניגוד למסלולים משתנים דוגמת ריבית פריים וצמודי מט"ח".

איל ליבוביץ', מנכ"ל משותף בחברת T-I-M יעוץ פיננסי לנוטלי משכנתאות, מסביר, כי "קו המחשבה של הבנק שונה משל הלקוח, הבנק רואה מול עיניו סיטואציה של לקוח המפנה את הבית, ולא יאשר משכנתא כשללקוח אין נגיעה למטבע החוץ, הוא ייתן טעימה קטנה של 5% אך לרוב לא יותר מכך. לבנקים אין מצבוריי ינים ואם אין אפיק מקביל אז הם לא מוכנים להתעסק".

לטענת דודי מייזליק, מנהל אגף משכנתאות בבנק מרכנתיל, "אם לקוח יהיה מעוניין במשכנתא צמודת מט"ח ויראה סף רגישות נמוך לא תהיה לי בעיה לאשר, אך היא לא מתאימה למרבית הישראלים המשתכרים בשקלים. המסלול נועד רק ללקוחות שיכולים לספוג את השינויים ומשתכרים במטבע הזר. ניתן להצמיד למט"ח עד לשיעור של 10% מהמשכנתא. נתח גבוה יותר, הבנק יאפשר רק ללקוח שיוכיח יחס החזר-הכנסה נמוך, ועמידה בתרחישים של שינוי בשער המטבע".

נציין, כי לאורך הבדיקה לא זכינו ליותר מידי שיתוף פעולה מצד הבנקים אשר מצידם הפגינו בלבול וחוסר בטחון כשנשאלו בעניין האסטרטגיה. כל הבנקים טענו כי מדובר במסלול מסוכן וספקולטיבי מאוד עבור "עמך ישראל". נשאלת השאלה האם ההצמדה לריבית הפריים, כאשר רמתה הייתה בשפל היסטורי לא נחשבה לספקולציה, הלוא הצמדה מינורית למטבע זר הצפוי להיחלש עשויה להוות הגנה בעת משבר כלכלי בארץ.

תגובות לכתבה(12):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 10.
    פטיש וסדן 01/04/2011 13:09
    הגב לתגובה זו
    משכנתאות צריכות להות בשקלים וצמודה למשהו מקומי אם בכלל. מספיק עם הספסרות
  • 9.
    דן 31/03/2011 14:36
    הגב לתגובה זו
    וואו...כמה שטויות בכתבה אחת.. מר מעוז, לידיעתך, הבנקים " דוחפים" מסלול מט" חי לכל מי שרוצה וגם למי שלא רוצה..בניגוד לטענתך המסלולים המט" חים הוא מאד רווחיים לבנקים.
  • 8.
    איך ניתן לעשות שורט על הין? (ל"ת)
    השואל 31/03/2011 13:53
    הגב לתגובה זו
  • 7.
    פישר לא אכפתי לשכבות חלשות שכר מינימום (ל"ת)
    הוא רשע 31/03/2011 12:59
    הגב לתגובה זו
  • 6.
    כל שנה מחיר הדירה מוכפל מה משנה ריבית משכנתא (ל"ת)
    מנכל עם 51 מיליון 31/03/2011 12:48
    הגב לתגובה זו
  • 5.
    תפסיקו לקשקש במוח (ל"ת)
    משכנתא זה ל 20 שנה 31/03/2011 12:20
    הגב לתגובה זו
  • 4.
    אהוד 31/03/2011 12:13
    הגב לתגובה זו
    בבנק הבינלאומי ולא היתה כל בעיה של התניות כלשהן כשהם נתנו לי את המשכנתא. החלק שצמוד ליורו התכווץ יפה יפה וממליץ לנסות אצלם ולפזר סיכונים בכל מקרה. לא חייבים לקחת את הכל בצמוד מדד כפי שנוח לבנק. צמוד פריים זה עדיין הלוואה לא רעה אך לא ב- 100% מהסכום. תפזרו סיכונים במקום להיות מהמרים.
  • אבי 31/03/2011 12:53
    הגב לתגובה זו
    ההצמדה לדולר,לייבור כך שאים השער יורד אתה משלם את השער שבו קיבלת את המשכנתא.(הם ביטחו את עצמם)לכן לקחתי צמוד לפריים.
  • 3.
    אי 31/03/2011 12:00
    הגב לתגובה זו
    כמה שאתם טובים בכותרות רק שכחתם לציין שכשהדולר היה ב5 שקלים הבנקים החתימו את הלקוח שזה שער רצפה ואם הוא יורד הם ממשיכים לשלם לפי 5 שקלים אחר כך בעיתונים עלו על זה והזהירו את הלווים ויכול להיות שהיום זה שונה אבל בכל מקרה זה מסוכן לאנשים סולידיים כי היין יכול גם לעלות פתאום
  • 2.
    נועם 31/03/2011 11:56
    הגב לתגובה זו
    גם כשמצמידים למטבע זר, הבנקים אף פעם לא מורידים את ההצמדה למינוס. הכי קצת שנשלם זה הקרן.
  • נא לא להפריע להשחיל ציבור. (ל"ת)
    דובי איש קטן מספונס 01/04/2011 16:52
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    פושקש 31/03/2011 11:46
    הגב לתגובה זו
    בשנות כל ההונגרים לקוח משכנתאות צמודות ליורו ופרנק שוויצרי (בגלל הריבית הגבוהה על המטבע ההונגרי). כל מי ששוקל לקחת מכנשתא צמודה למט" ח מוטב שיראה איך זה נגמר שם.