הרכבת הקלה בי-ם - ברכה או קללה? "מחירי הדירות יעלו 15% תוך שנתיים"

רבים רואים ברכבת הקלה בירושלים פיל לבן הפוגע בעסקים במרכז העיר וגורם לפקקי ענק, אולם Bizportal מצא כי למרות חבלי הלידה הקשים, פרויקט התחבורה צפוי להוביל למהפכה בעיר
לירן סהר | (5)

תושבי ירושלים מתקשים להאמין כי הרכבת הקלה תועיל בהצלת מרכז העיר- העבודות האורכות כבר למעלה מ-4 שנים והפקקים האיומים גורמים לסבל מתמשך ועסקים רבים לאורך רחוב יפו נסגרו. אולם עם סיום העבודות ב- 15 באוגוסט, העיר עתידה לעבור תמורות רבות שלדברי מומחי נדל"ן עימם שוחחנו יובילו לעליית מחירי הדירות.

"הרכבת הקלה תשפר הביקושים לנדל"ן בכל הרחובות הסמוכים לתוואי הרכבת", כך קובעים נתוני לשכת שמאי המקרקעין". לדברי ארז כהן, יו"ר הלשכה, ניסיון העבר מלמד כי בכל המטרופולינים הגדולים בעולם תרמו הרכבת הקלה או הרכבת התחתית באופן משמעותי לרמות הביקושים באותם אזורים שהיו ממוקמים בממשק לצירי הנסיעה של הרכבת, ובראש וראשונה במרחק הליכה של עד 5-10 דקות מהתחנה הקרובה. זה נכון לגבי ניו יורק, לונדון, פאריז, ברלין, ברצלונה, מילאנו, רומא ועוד. "כפועל יוצא יהנו גם האזורים במעגל השני לתוואי הרכבת מביקושים עולים ולהערכת כהן תורגש עליית מחירים בכל העיר של כ5-15% בשנתיים הקרובות".

כהן מדגיש כי קיימת בעייתיות באזורים מבונים הממוקמים בצמידות יתירה לרכבת, ועשויים לסבול ממטרדי רעש, אך מציין כי שכונות פריפריאליות הסובלות כיום מניתוק והעדר תחבורה זמינה מספקת למרכז העיר, ייהנו ללא ספק מהרכבת, עובדה שעשויה לשדרג הן את רמת הביקושים לאותן שכונות והן את רמת המחירים בכ- 5-10 אחוזים יותר. כנ"ל נדל"ן באזורים מבוקשים במרכז העיר דוגמת רחביה וטלביה, שיהיו קרובים יחסית לתחנות הרכבת, וגם בהם צפויים הביקושים לעלות, כמו גם רמות המחירים בכ- 8-12 אחוזים.

כהן מוסיף ואומר כי הרכבת הקלה הינה גורם נוסף במכלול גורמים העתיד להביא את עליות המחירים ובהם: עליות מחירים מתונות בירושלים ביחס לתל אביב ולערי גוש דן, מספר עולה של התחלות בנייה אך עדיין נמוך מהביקושים, שיפור מתוכנן בקו הרכבת המהירה לעיר, מציאות לא ברורה של הקפאת הבנייה ביו"ש ובמזרח העיר ועוד.

איציק לוי, מנכ"ל אמבסדור ירושלים, אומר כי השפעת הרכבת הקלה מורגשת גם בנדל"ן המסחרי. "מחירי שטחי המסחר על ציר הרכבת עלו עד כה ב- 20-30 אחוזים ואני חוזה עליה נוספת עם פתיחת הרכבת".

לוי מוסיף כי הרכבת הקלה תשנה גם את פילוח הרוכשים בפרויקטים החדשים בעיר במיוחד במרכז. "מרכז העיר יעבור שינוי מהותי והפרויקטים החדשים יזכו לקהל יעד חדש. עם פתיחת הרכבת הקלה צפויים לרדת עומסי התנועה במרכז והמקום יהפך לנגיש ושקט יותר וימשוך אליו אוכלוסיה של מצמצמי דיור, אנשים בגילאי 50 פלוס שרוצים לעבור מהבית הגדול לדירה קומפקטית, יוקרתית ונוחה במרכז העניינים".

נדב ליסובסקי, סמנכ"ל השיווק של ב.יאיר, מציין כי, פתיחת הרכבת הקלה בירושלים במהלך השנה אכן הגבירה את הביקושים הן בפרויקטים למגורים והן בפרויקטים למסחר. "הביקושים בקניון הפסגה, בפסגת זאב, הסמוך לתחנת הרכבת הקלה, עלו משמעותית, עם פתיחת הרכבת הקלה ישמש הקניון לא רק את תושבי האזור אלא את כל תושבי השכונות הצפוניות בירושלים".

תגובות לכתבה(5):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 5.
    ארי 16/02/2011 14:00
    הגב לתגובה זו
    פשוט נעשתה עבודת תחקיר גרועה בכתבה
  • 4.
    חדש ישן - ירושלמי 15/02/2011 21:49
    הגב לתגובה זו
    יותר קרוב ל 15 מאשר ל4!!! כירושלמי ותיק אני זוכר איך התחילו את עבודות החפירה, החלפת התשתיות וסלילת הכבישים מסביב לרכבת באיזור שד' הרצל בירושלים כבר בשנת 2000!!! עשר שנים! כבר 10 שנים קודחים לנו במוח תרתי משמע! נראה איזו תוצאה תתקבל בסופו של דבר... רק שלא יבוא ראש עיר עוד חמישים שנה, ויגיד: " מה זה זה??, מה זאת הרכבת הזאת פה?!, יאלה פורוש! תעיף אותה, של מי היה הרעיון המטומטם הזה?"
  • 3.
    א. אופיר 15/02/2011 15:36
    הגב לתגובה זו
    רכבת תחתית אינה נוגסת בכבישים הקיימים. בערים הגדולות בישראל יש כבישים שנסללו לפני כ- 60 שנה ומעלה. הם מתאימים לצפיפות ולבניה שהייתה אז. על זה הוסיפו בניינים רבי קומות וגרמו לכך לצפיפות, פקקים ולחץ רב. כאשר הרכבת הקלה עוד לוקחת חלק מהכבישים אז הצפיפות נהיית רבה עוד יותר. זאת גם אחרי שלוקחים בחשבון שאחוז מסויים מהתושבים ישאירו את הרכב בבית ויבואו ברכבת. רכבת תחתית אפשר לפרוס בעיר באופן נרחב יותר בלי שזה יפריע לתנועה בכבישים.
  • 2.
    האם מי שגר ברחוב עצמו יקבל פיצוי על המטרד? (ל"ת)
    עדיפה תחתית ולא עילי 15/02/2011 14:50
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    שבי 15/02/2011 14:25
    הגב לתגובה זו
    יש סיבה ספציפית למה אתם ממחזרים כתבה שפורסמה לפני כמה חודשים ?