ההיי-טק יפריח את השממה? "עשרות חברות עתירות ידע יקימו מפעלים בב"ש"
התרחבות המשק הישראלי בשנה האחרונה מתחילה לתת את אותותיה בשוק המשרדים המתחיל לרשום התעוררות לאחר תקופה ארוכה בה לא נבנו מבני משרדים וירידה בהיצע. אזור רחוב המסגר ודרך מנחם בגין בתל אביב עתידים להפוך לסיטי החדש של תל אביב. אולם, בעקבות מצוקת הקרקעות בגוש דן ומחירן הגבוה, בעשור הקרוב צפויים יותר ויותר מתחמי היי-טק לקום בפריפרייה.
יורם בלומנטל, סמנכ"ל חברת אינטר ישראל העוסקת בייעוץ בתחום הנדל"ן המסחרי ובשיווק, אומר בשיחה עם Bizportal, כי המקומות הבאים יהיו פריפריאליים, ואזור באר שבע יבלוט. "בעולם הגדול רואים את ישראל כמעצמה בתחום הטכנולוגי, וחברות כמו אינטל לדוגמה הקימו את מרכז הפיתוח בקרית גת, מבחינתם מרחק של שעה מתל אביב אינו משמעותי, אנחנו נראה בבאר שבע עשרות חברות גלובאליות עתירות ידע שיפעלו כמותה".
"אנחנו לא יודעים לפרגן לעצמנו", מציין בלומנטל. "הממשלה מאוד פעילה היום במתן מענקים לחברות המוכנות לעבור לפריפריה והמדען הראשי הוא מודל מעודד ומוצלח. היום ישראל לא פחות מעניינת מהודו וסין מבחינת האקלים העסקי".
בלומנטל מציין כי היופי של סביבת באר שבע שהיא עדיין בתולית ולא צריך להרוס בה ולבנות מחדש. "מה שחשוב היום הוא רמת הפיתוח הסביבתית המיידית ופחות המרחק, איכות החיים היא שם המשחק. לפני 10 שנים היו מסתכלים עלייך כמשוגע אם היית מעביר את משרדייך לאיירפורט סיטי, בעשור הבא אם תאמר למישהו שאתה נוסע לבאר שבע לעבוד יחשבו שמדובר במרכז הארץ, בשלב היותר מאוחר יעברו עם לדימונה וירוחם, במדינה לא יהיו פריפריות ולהעברת בסיסי צה"ל לנגב תהיה תרומה משמעותית לכך".
הקרבה לאוניברסיטה הינה פרמטר חשוב
אוניברסיטת בן גוריון הצפוייה בבאר שבע הידועה כיצרנית המוחות ברמה גבוה גם צפויה להטיב עם האזור. "האוניברסיטה מתמקדת בלימודים מדויקים וכ-35% מהתארים בה הם מתקדמים, אולם, הבעיה היא שהסטודנטים מוצאים כיום עבודה במקרה הטוב בהרצליה פיתוח, ובמקרה הפחות טוב מעבר לים. אין שום סיבה שבאר שבע לא תהווה אלטרנטיבה טובה, כביש 6 מקרב מאוד את באר שבע למרכז ובקרוב עם הכפלת מסילת הרכבת ניתן יהיה להגיע לתל אביב תוך 50 דקות, פחות מנסיעה בין ערי המרכז בשעות הבוקר הפקוקות".
בדיקה שערכה חברת ייעוץ הנדל"ן מ.א.ן נכסים מחזקת את הקשר בין מוסד לימודים ברמה גבוהה לבין הצלחתו של מתחם תעסוקה. הבדיקה נערכה בקרב כמה עשרות ממנהלי הנכסים בחברות ההי טק הגדולות, המעסיקות למעלה מ 500 עובדים, כ 65% ממנהלי הנכסים דרגו את הקרבה למוסד אקדמי כפרמטר המוביל. ג'קי מוקמל, יו"ר ומנכ"ל משותף ב מ.א.ן נכסים, מעריך כי מנהלי הנכסים בחרו בקרבה לאוניברסיטה כפרמטר מוביל, כיוון שזו מסייעת בידיהם בתהליך גיוס העובדים האיכותיים ביותר, ומאפשרת להם לגייס עובדים מצטיינים עוד בתקופת הלימודים. לדבריו "הדבר בולט במיוחד בחברות שעיקר התמחותן היא בתחום המו"פ, דוגמת אינטל ומיקרוסופט.
מיקי אורן, מבעלי משרד פורום אדריכלים, אומר כי בעשור הקרוב נראה יותר ויותר מתחמי משרדים להיי-טק ומסחר גם מחוץ לגוש דן, בפריפריה הקרובה והרחוקה, זאת בשל מצוקת הקרקעות ומחיריהן הגבוה באזור המרכז. "יש משמעות כלכלית רבה בבחירת הקרקע לבניית מגדל משרדים, זאת משום שבפריפריה דוגמת חיפה ויוקנעם מצפון ואשקלון ובאר שבע מדרום, עדיין עלות השכירות הינה כמחצית, 40-50 שקל למ"ר, לעומת העלות באזורים דוגמת הרצליה פיתוח, רמת החייל, קריית אריה וכו', שם טווח מחירי השכירות נע בין 80 עד 100 שקל למ"ר, ומוסיף כי עיקר ההתרחבות תהיה במעגל השני של הפריפריה דוגמת יוקנעם בצפון בת ים ורחובות בשפלה".