שני משקיעים מתכננים להזרים ל'גולן' פעילות נדל"ן במאות מיליוני שקלים
חברת 'גולן מלאכת מחשבת' יוצאת לדרך חדשה? השלד הבורסאי שהתנהל בשנים האחרונות בצל ההסתבכויות של עודד דסאו הודיע בתחילת השבוע כי אילון ברוך ודני מור, שני משקיעים תושבי חו"ל, שניהלו משא ומתן לרכישת מניות בעל השליטה בחברה, סיימו את בדיקת הנאותות לשביעות רצונם וחתמו על הסכם.
אילון ברוך ודני מור, שני משקיעים שחיו בעשורים האחרונות בחו"ל, רכשו את מניות דסאו בתמורה לכ-9 מיליון שקלים בניכוי חובותיה של החברה, זאת בתיווכו של עו"ד ד"ר יוסי כהן שאמר בעבר, כי השניים "מתכוונים להשתמש בחברה כפלטפורמה לעסקי נדל"ן בהיקפים אדירים שיש להם בישראל".
עתודות קרקע גדולות בחדרה
ברוך ומור הינם שני אנשי עסקים שלא מרבים להופיע בתקשורת הישראלית, אך אין זה מעיד כלל על היקף נכסיהם, שע"פ הערכות נאמד במאות מיליוני שקלים. ביניהם: קרקעות במתחם המוכר בשם "הגוש הגדול" בצפון תל אביב (סמוך ל'שדה דב'), קרקעות בחוף הים של חדרה, נכסים במוסקבה וחברת CTF טכנולוגיות.
הקרקעות בחדרה מוחזקות באמצעות החברה הפרטית "אסיה-חדרה", בה שולט דני מור שבעצמו יליד חדרה. מדובר ב-84 דונם על חוף הים המיועד למגורים, מסחר ונופש, ממערב לגבעת אולגה, שנרכשו בשנת 2004 בתמורה ל-34 מיליון שקל. כמו כן, לחברה יש אופציה לרכוש בעתיד 27 דונם נוספים בסמוך ב-27 מיליון שקל. ממה שידוע, החברה מתכננת להפוך את חוף הים בחדרה לריביירה עם אדריכלים בינלאומיים בסגנון של כפר איטלקי.
בעלי השליטה החדשים בגולן מתכננים לשנות את שם החברה, כנראה, ל"אסיה פיתוח", ולהזרים לתוכה פעילות בעיקר בתחום הנדל"ן אך לא רק. הנכסים שע"פ הערכות נקיים לגמרי משעבודים עשויים להיכנס לחברה הבורסאית בדרך של הלוואת בעלים נושאת ריבית בנקאית או מול הנפקת מניות. כמובן שלאחר מכן יוכלו בעלי השליטה למנף את הנכסים ע"י הלוואות שיגייסו משוק ההון כנגד הנכסים.
כפיר זילברמן, מנכ"ל החברה מסר בשיחה עם Bizportal כי "הסיפור עם עודד דסאו נגמר. אין פה אפשרות לרכישה חוזרת. תם פרק בחברה ועומד להיפתח פרק חדש ומרתק מאוד". זילברמן, בן 28, בוגר מנהל עסקים מאוניברסיטת טקסס, נכנס לתפקידו בינואר 2009. טרם לכן, שימש במשך שנתיים כסמנכ"ל פיתוח עיסקי בקבוצת החברות של צבי ימיני, בעלי חברת צ.א.ג תעשיות.
עוד עולה כי בעלי השליטה ביחד עם המנכ"ל מתכננים לערוך רוד- שואו בעוד כחודשיים. טרם לכן, צפוי זילברמן לטוס לרוסיה כדי לבדוק את הנכסים שיוזרמו לחברה.
בינתיים זילברמן, בדרך שעשויה להביע את ביטחונו בבעלים החדשים (למרות שהסכומים קטנים ביותר) , רכש מיום ההודעה על כניסתם לחברה 3 פעמים סך כולל של 20,000 ממניות גולן, או 0.1%, תמורת השקעה בסך של כ-31 אלף שקלים.
האחים קופר מעבירים את השליטה ל ברוך ומור - דאסו מחוץ לתמונה
בשנה שעברה מכר דסאו את השליטה בגולן (73%) לאחים קופר ואסא פרץ (באמצעות 'פרץ קופר אחזקות' ו'מוצא אחזקות') בתמורה לכ-6 מיליון שקל. כאשר דאסו קיבל זכות לרכישת 50% ממניות החברה הנמכרות בחזרה בין ה-1 באוקטובר 2009 לבין ה-1 במאי 2010.
אך באוקטובר האחרון חלה התפתחות ובטוענה כי דסאו לא הצליח להעביר את מניות החברה שבבעלותו, כשהן נקיות מכל עיקול, כמתחייב מההסכם בין הצדדים, הגיעו הצדדים להסכמה בדבר ביטולו של הסכם הרכישה. הביטול הותנה בהשבת השקעתן של הרוכשות בתנאים שהוסכמו בין הצדדים. במקביל הודיעה החברה כי דסאו חתם על הסכם למכירת המניות לברוך ומור.
עכשיו, כחודש וחצי לאחר הודעה וצמוד לפרסום הדוחות הכספים הודיע גולן כי דסאו הגיע להסכמה סופית עם האחים קופר על ביטול הסכם הרכישה ובמקביל, כאמור, כי נחתם הסכם רשמי עם ברוך ומור זאת כאשר האופציה שקיבל דאסו מתבטלת. ניתן להניח, כי בפועל נחתמה העסקה ישירות בין ברוך ומור לבין האחים פרץ.
יש מזומנים בקופת החברה
חברת גולן רשומה למסחר בבורסה ברשימת ני"ע דלי סחירות. שוויה של החברה עמד (ע"פ מחיר הסגירה של המנייה ב-30 בנובמבר) על 24.1 מיליון שקלים. לפי דוחות החברה לרבעון השלישי שהתפרסמו בתחילת השבוע לחברה יש נכסים הנאמדים בכ-8.011 מיליון שקלים וכוללים 6.369 מיליון שקלים מזומנים ושווי מזומנים, ו-1.452 מיליון שקלים ניירות ערך סחירים.
גולן שהייתה בשליטת היהלומן עודד דסאו נקלעה לקשיים בשנת 2006 לאחר שדסאו ביצע מספר עסקאות בעייתיות ולאחר מכן אף הגדיל לעשות ומשך כ-52 מיליון שקל (12 מיליון דולר) מחשבון החברה בבנק לאומי לצורך צרכיו הפרטיים, כפי שהעלתה חקירת רשות ניירות ערך שבדקה את נסיבות המקרה.
מרבית המזומנים בקופת החברה (7.821 מיליון שקלים) נבעו מפיצוי על סך של 8.434 מיליון שקלים שהתקבל השנה במסגרת הסכם פשרה עם בנק לאומי בקשר למשיכות הכספים, כאמור, שביצע דסאו בשנת 2006.
בסיום הרבעון השלישי הסתכמו התחייבויות החברה לסך של 1.5 מיליון שקלים, הכוללים בעיקר 1.208 מיליון שקלים בגין דרישות תשלום והליכים משפטיים. ההון העצמי של החברה נאמד ב-6.5 מיליון שקלים.
מניית גולן נסחרת כיום ברשימת דלי הסחירות (נסחרת במסחר רב צדדי פעמיים ביום, בתחילת יום המסחר ובסיומו, ולא במהלך המסחר הרציף). שווי החברה בבורסה נכון לאתמול עמד על 32 מיליון שקלים.