שלמה מעוז ממשיך לתקוף: "ההתערבות של בנק ישראל באג"ח תעזור בעיקר לבנקים"

"המערכת העסקית בקשיים זה זמן מה וגם משקי הבית סובלים מהרעה במשק, אך בנק ישראל לא נחלץ לעזרתם"
קובי ישעיהו |

שלמה מעוז, הכלכלן הראשי של אקסלנס, ממשיך לתקוף את נגיד בנק ישראל, הפרופ' סטנלי פישר. בסקירה שפירסם היום אומר מעוז כי "בנק ישראל התחיל ב-17 לחודש לרכוש אג"ח ממשלתי. הבנק אמר כי הוא מבקש בדרך זו להגדיל הנזילות לרשות המוסדות הפיננסיים, העסקים ומשקי הבית. משפט מעורפל קמעא".

"בנק ישראל מתכוון לכך כי הוא מבקש לעזור למערכת הבנקאית הישראלית מבלי לנקוב בשמה. המערכת העסקית בקשיים זה זמן מה וגם משקי הבית סובלים מהרעה במשק, אך בנק ישראל לא נחלץ לעזרתם. עתה הוא נחלץ לעזרת המערכת הבנקאית", לדברי מעוז.

מעוז מציין כי מתוך כ-300 מיליארד שקל אג"ח ממשלתי סחיר, הבנקים מחזיקים כ-15.9%, כלומר כ-48 מיליארד שקל. בנק ישראל מעלה המחיר של האג"ח, מסבסד הבנקים באופן עקיף באופן שיוכלו למכור לו האג"ח במחיר יקר יותר. נציין כי בידי חברות הביטוח עוד 30 מיליארד שקל של אג"ח ממשלתי סחיר.

בעקבות הורדת ריבית נוספת של 0.25% לרמת שפל של 0.75% אתמול על ידי הבנק המרכזי, חוזר מעוז על דברים שאמר לאחרונה כי "הפחתת הריבית אינה נדרשת והיא רק תאיץ פיחות השקל, ותגרום לאינפלציה בתוך תשעה חודשים. ואכן הנגיד הודה ביום חמישי כי מטרת מדיניותו הנוכחית היא להאיץ האינפלציה בכדי להביאה לאמצע יעד האינפלציה היות וכיום הציפיות הן מתחת ליעד של מינימום 1%.

בשלב הבא, לאחר שכלי הריבית ימוצה, "מתכוון בנק ישראל לעבור למדיניות "כמותית", הוא יזרים הון למשק ויציף המשק בכסף בכדי לגרום לאינפלציה ולעזור למערכת הבנקאית ובתקווה גם למערכת העסקית ומשקי הבית. המדיניות הכמותית תעשה באמצעות הפחתה נוספת של הנפקת מק"מ ואי ספיגה של כסף מהמערכת הבנקאית, כלומר הפחתה ניכרת בתהליך הסטריליזציה".

בנוגע לאינפלציה מעריך מעוז כי בשנת 2009 תירשם עליה של 1.8% במדד, בניגוד למרבית ההערכות במשק, העומדות על אינפלציה אפסית או אף שלילית.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה