הבינלאומי בתחזית אופטימית ל-2009: "שוק המניות צפוי להניב תשואה של כ-20%"
כלכלני הבנק הבינלאומי פרסמו הבוקר סקירה מקיפה הכוללת הערכות ותחזיות לגבי הצפוי בשנת 2009, בארץ ובעולם. בבינלאומי מעריכים כי שנת 2009 תתאפיין בשיעור צמיחה נמוך יחסית של כ-1% עד 1.5% במשק הישראלי. ריבית בנק ישראל צפויה לרדת במהלך החדשים הקרובים לאזור 1%, אולם בסוף השנה אמורה לחזור לרמות של 2.5% עד 3%.
בנוגע לאינפלציה, אומרים בבינלאומי כי הצפי הוא ששנת 2009 תסתיים באינפלציה חיובית בשיעור של כ-1% עד 1.5%. שיעור האבטלה כרגע הוא ברמה של 5.9% וצפוי לעלות במשך השנה לרמות של 7.5% עד 8%. בשל ההאטה הכלכלית המקומית וההפסדים הגדולים בשוק ההון ב-2008, צפוי קיטון משמעותי בהכנסה ממסים והגרעון התקציבי יגדל לכ-5% מהתקציב. בנוסף צפויה ירידה של כ- 3% עד 5% ביצוא.
בבינלאומי מעריכים כי השקל ייחלש במהלך 2009 מול המטבעות השונים ויגיע לרמות של 4.40 עד 4.60 שקלים לדולר. שוק המניות צפוי להניב תשואה של כ-15% עד 25%, יחד עם שאר העולם. בנוגע לאג"ח אומרים בבינלאומי כי כיום, עקום התשואות של האג"ח הצמודות למדד הוא שטוח יחסית בין 2.7% ל- 3.2% אך הוא צפוי להפוך לתלול יותר במשך השנה כך שהתשואה בשנתיים תרד לרמת 2.2% וב-10 שנים תעלה לרמת 4.3%. צפויה חזרה מסוימת של משקיעים לאג"ח קונצרניות, וחזרה שכזו תקטין את הביקוש לאג"ח ממשלתיות ותקטין פערי תשואות בין הסקטור הממשלתי לקונצרני. עקום התשואות של האפיק השקלי הוא כרגע תלול עם תשואה של כ- 1.7% במק"מ לשנה ותשואה של כ-5% בנייר ל- 10 שנים. לדעת הבינלאומי, במהלך השנה העקום עשוי להיות אף יותר תלול, בשל הורדות ריבית נוספות של בנק ישראל, אך בהמשך השנה נראה השתטחות של העקום ובתום השנה התשואות אמורות להיות ברמה של כ-3% במק"מ לשנה ובין 6% ל-6.5% בנייר ל-10 שנים.
סקטורים מומלצים: דפנסיביות היא מילת המפתח
בנוגע לסקטורים מומלצים מעדיפים בבינלאומי עדיין סקטורים דפנסיביים אשר יושפעו במידה מועטה יחסית מהמשבר הפיננסי והריאלי. חברות שיתמודדו בצורה מיטבית עם המשבר הן חברות בעלות איתנות פיננסית ורמת נזילות טובה שמספקות מוצרים בסיסיים הנהנים מביקושים קשיחים יחסית.
מגזר הבריאות, המהווה כ- 10% מהשוק העולמי, הינו מגזר סולידי שמושפע במידה מועטה יחסית מהתנודות בשוקי המניות שכן הוא נהנה מביקוש קשיח ונתפס כהכרחי. תעשיית הפרמצבטיקה (חברות התרופות האתיות והגנריות) המהווה כ- 60% ממגזר הבריאות נהנית מביקוש שהולך ומתרחב עקב הארכת תוחלת החיים והזדקנות האוכלוסייה.
מיגזר מומלץ נוסף הוא התקשורת. מגזר זה מתאפיין בטכנולוגייה רבה ובפנייה לשווקים ענקיים. בהתמקדות בחברות הסלולר, אנו נהנים מריכוז מאמצים במנויי הדור השלישי הנושא פרי תוך גידול מרשים במכירת שירותי תוכן ושירותים נוספים, המהווים את מנוע הצמיחה העיקרי של החברות. כמו כן, חברות הסלולאר נהנות מתזרימי מזומנים יציבים הנובעים מתשלומי זמן אויר.
סקטור דפנסיבי נוסף הוא מוצרי הבסיס, המתייחס לצריכת מוצרי הצריכה הפרטית, כגון, מוצרי מזון ומשקאות קלים, טבק, קוסמטיקה, היגיינה וכו'. הסקטור הוא תחום דפנסיבי יחסית שכן למרבית המוצרים הכלולים בו ביקוש קשיח למחצה. הסקטור אומנם מושפע מרמת החיים של האוכלוסייה אולם המוצרים הם כאלה שלא ניתן להימנע מהם. גם סקטור הבטחון, כשמו כן הוא, דפנסיבי. בבינלאומי אומרים כי ההוצאות הביטחוניות העולמיות גדלו משמעותית מדי שנה בשנה. בשנת 2007 לבדה גדלו ההוצאות הגלובאליות על בטחון בשיעור של 5.3%. גם בהמשך קיים צפי לצמיחה מרשימה, כשברקע, עליית מפלס הטרור בעולם, בעיית משאבים גלובלית, מרוץ חימוש באסיה בשילוב עם התעוררות כלכלית, רוסיה שמתחדשת וגידול מתמיד בהוצאות על תכניות חלל.
בנוגע למגזר הבנקים אומרים בבינלאומי כי הוא המגזר שנפגע במידה הרבה ביותר בשל משבר האשראי העולמי. כעת, לאחר שמרבית המחיקות הסתיימו, הבנקים צפויים להתאושש בהדרגה דרך פעילות הליבה הבנקאית. בנוסף, מחירי הבנקים בישראל אטרקטיביים שכן הם נסחרים כיום במכפילי הון נמוכים מאוד (ממוצע של 0.53 של חמשת הבנקים הגדולים) כאשר בתקופות שפל קודמות הם לא ירדו מתחת למכפילי הון של 0.70.
בעולם: וול סטריט עשויה להתאושש החל מהרבעון השני
בבינלאומי מעריכים כי כלכלת ארה"ב תמשיך להצטמק בשני הרבעונים הראשונים של 2009. תמ"ג חיובי צפוי במקרה הטוב לא לפני הרבעון השלישי של השנה. לפיכך, אנו צופים שהתמ"ג בשנת 2009 ישאר פחות או יותר ללא שינוי לעומת 2008. הגורם המרכזי לדיפלציה בחודשים האחרונים הוא ירידת מחירי הנפט ושאר הסחורות, אשר ירדו בשיעורים של כ-70%. המשך ירידת המחירים מוגבל בהיקפו, כך שגם הלחצים הדיפלציוניים כתוצאה ממחירים אלה, מוגבלים בגודלם ובמשכם. שנת 2009 תסתיים בסופו של דבר באינפלציה חיובית אם כי נמוכה ביותר של כ-1%. מדד הליבה עשוי להגיע ל-2%.
בבינלאומי אומרים עוד כי נסיון העבר יגרום לפד להיות זהיר מאוד בהשארת ריבית נמוכה לאורך זמן, ואם נכונה הנחתנו שהתמ"ג יהיה חיובי החל מהרבעון השלישי, אזי הפד יתחיל להעלות את הריבית כבר בשלהי הרבעון השני. שיעור הריבית בסוף שנת 2009 צפוי לנוע בין 1% ל- 1.5%. שיעור האבטלה עלול להגיע בשיאו גם ל-8%, ולקראת סוף השנה ירד לרמות של כ-7.7%. תשואת האג"ח האמריקני ל-10 שנים נמצאת כיום היא בשפל היסטורי של 2.1%, והנחת העבודה בבינלאומי היא שעד סוף השנה התשואות יעלו לרמות של כ-3.5%-4% (כלומר, מי שרוכש אותן היום ירשום הפסדי הון).
בנוגע למניות אומרים בבינלאומי כי "אם נכונה הנחתנו שהשוק יתאושש ברבעון השלישי, אזי צפוי שיפור בשוק ההון כבר ברבעון השני, בעקבות הפתעות לטובה בתוצאות החברות (שיהיו פחות גרועות מהצפוי). תחת הנחות אלה, אנו רואים סיכוי ממשי שבשנת 2009 שוקי המניות יעלו בשיעור של כ-20%-25%. הדולר נתפס (עדיין) כמטבע מקלט/מפלט. כל עוד התחושה בשוק תהיה תחושה של משבר גלובלי, ימשיכו לרכוש דולרים בכמויות גדולות, והדולר צפוי להסחר ברמות של 1.20-1.30 ליורו. במצב בו תתחיל התאוששות גלובלית, המטבע ייחלש ואם אכן זה יקרה ברבעון השלישי, אנו צופים שער של כ- 1.50-1.70 דולר ליורו בסוף השנה".
לגבי אירופה אומרים בבינלאומי כי "זליגה של משבר האשראי מארה"ב לשווקים האירופאים והחמרת המיתון שם, יביאו להחרפת מצבן של כלכלות אירופה לפחות במחצית הראשונה של שנת 2009. בשני הרבעונים האחרונים הצמיחה היתה שלילית וכך היא צפויה להישאר גם בשני הרבעונים הבאים. התמ"ג לשנת 2009 צפוי להיות בטווח של מינוס 1% עד 0%. כיום ריבית הבנק המרכזי ברמה של 2.5%, והיא צפויה לרדת עוד בכ- 0.5% עד 0.75%. היום, האינפלציה היא ברמה של כ-2.1% ובכל 2009 צפויה להיות בטווח של 0.5% עד 1.5%. שיעור האבטלה צפוי לעלות ולהגיע לרמות של 8.5% עד 9%".
בבריטניה, המצב קשה יותר מאשר ביבשת, והתמ"ג שלילי כבר שלושה רבעונים רצופים. בבינלאומי מאמינים כי המגמה תמשך בשני הרבעונים הקרובים ותשתפר בהמשך, כך שבכל 2009 התמ"ג יהיה בין 0% ל-1%. הבנק המרכזי נאלץ לחתוך 2.5% מהריבית תוך חודש לרמה של 2%. הוא צפוי להמשיך ולהוריד את הריבית גם בהמשך ולא נופתע אם הריבית תגיע גם ל- 0.5% ומטה. לדעת כלכלני הבינלאומי, הריבית בבריטניה בסוף 2009 תעמוד על כ-1%. כיום, האינפלציה השנתית ברמה של 4.1%, וצופים מדדים שליליים במחצית הראשונה. המחצית השניה תהיה חיובית יותר ולדעתנו האינפלציה תסתכם בשנת 2009 בכ-1% עד 1.5%. לגבי שוקי המניות האירופיים, ההערכה היא שבמהלך השנה הם יעלו בכ-10% עד 15%.