הדולר נחלש השנה מול השקל ב-1.3%: בעולם קטע השטר הירוק שלוש שנים של היחלשות מול האירו
הדולר זינק השנה מול מטבע השטרלינג וגם קוטע רצף של שלוש שנות היחלשות מול יריבו האירופאי, האירו. המשבר הפיננסי והירידות החדות בשוקי ההון הביאו את המשקיעים למכור נכסים ולחזור לאיגרות החוב של ממשלת ארה"ב וזאת דרך מטבע הדולר. מול השקל נועל הדולר את השנה בהיחלשות מינורית, אך זו בולטת לאור התחזקותו מול סל המטבעות.
כשלצידו היאן, סוגר הדולר את שנת 2008 בעולם בהתחזקות מול המטבעות העיקריים, המיתון המתפשט בעולם ליבה את הפחתות דרגות המינוף בקרב המשקיעים בעולם ואילץ אותם להצטייד במזומנים רבים. תנועות המטבע הוגבלו בעוד, הסוחרים נזהרו ממהלכים פזיזים, כגון מסחר עם בנקים לא יציבים בעוד משבר האשראי הלך והחריף ככל שעברה השנה.
החרפת המשבר הביאה עימה גל של הורדות ריבית מאסיביות בעיקר ברבעון האחרון של 2008, כאשר הבנקים המרכזיים בעולם עשו ככל שביכולתם על מנת לעודד את הכלכלות. הבנקים המרכזיים, בארה"ב ויפאן הורידו את שיעורי הריבית קרוב מאוד לאפס – בינתיים האנליסטים צופים כי התחזיות הכלכליות השליליות יוסיפו להיות בעוכריו של שוק המט"ח גם בשנה הבאה.
"המורשת של 2007-2008 תימשך גם ב-2009. השאלה הגדולה היא האם אנו עומדים לראות שינוי כיוון כלשהו בכלכלות, לפחות בצומת הזה קשה לראות את הדברים מתרחשים", כך אמר ג'רמי סטרץ' אסטרטג בראבו בנק שבלונדון.
האירו עומד לסיים את השנה בהיחלשות של 3.9% מול הדולר – הירידה השנתית הראשונה שלו מאז 2008, בעוד הדולר רושם התחזקות של 5.5% מול סל המטבעות.
הדולר שקל: שנת ההתערבות של פישר
שנת 2008 תיזכר כאחת השנים הסוערות בשוק המט"ח בישראל. זעקות מקיר לקיר של היצואנים לעזרה נשמעו לבסוף וסטנלי פישר, נגיד בנק ישראל, החליט לראשונה מזה שמונה שנים להתערב בשוק המט"ח. בתחילה הודעתו על רכישות של 25 מיליון דולר ליום, נראה שלא שינו כל כך את כללי המשחק, אך הגברת הרכישות ל-100 מיליון דולר ביום בממוצע שינתה משהו בכללי המשחק.
שחקן מרכזי בשוק המט"ח בישראל, בנק ההשקעות ליהמן ברדרס, יצא ממנו עקב פשיטת הרגל אך בימי פועלו הגביר את מחזורי המסחר וההימורים על התחזקותו של השקל הישראלי למול המטבע האמריקני.
קשה לקבוע האם השינוי במגמת ההתחזקות של השקל הגיע כתוצאה ממהלכיו של פישר, או שמא היתה זו התחזקותו בעולם ומתוקף כך מול השקל, אולם ייתכן וההתערבות של פישר שינתה משהו בעיתוי של תחילת היחלשותו של השקל.
הדולר חותם את 2008 בהיחלשות של 1.3% מול השקל, אם משווים לסל המטבעות העיקריים נראה שהשקל התחזק מולם, היות והדולר רשם מול סל זה התחזקות של 5.5%.
בינתיים, נראה שהתחזקות הדולר היא מאוד מתבקשת לנוכח ההאטה במשק הישראלי והצורך לעודד את כושר התחרותיות של היצואנים. לפי שעה ממשיך בנק ישראל להתערב במסחר במט"ח ומוסיף לרכוש דולרים. לא מן הנמנע שנוסיף לראות את בנק ישראל מתערב במסחר במט"ח, כל עוד לא יוצא המשק הישראלי מההאטה.