הביקוש לעבודה גובר על היצע המשרות כמעט בכל התחומים בעקבות המשבר. בבנקים דווקא מגייסים

מגזר הפיננסים ממשיך להיות בין הנפגעים העיקריים בביקוש לעובדים. בתפקידי שירות לקוחות דווקא לא חסרה עבודה. כך עולה ממדד ORS לחודש נובמבר
משה בנימין |

מדד ביקוש התעסוקה של ORS לחודש נובמבר 2008 מעלה גידול של כ-40% בביקוש לעבודה לעומת אוקטובר 2008. הביקוש לעובדים מצד המעסיקים גדל אמנם ב-44% בהשוואה לאוקטובר, אולם הביקוש לעבודה גובר על היצע המשרות כמעט בכל התחומים בעקבות המשבר.

המשבר הכלכלי הורגש היטב בשוק התעסוקה הישראלי בחודש נובמבר. לפי נתוני מדד ביקוש התעסוקה של ORS לחודש נובמבר עולה, כי הביקוש לעובדים מצד המעסיקים גדל אמנם ב-44% לעומת חודש אוקטובר, אולם במקביל נרשמה עלייה ניכרת גם בביקוש העבודה.

מגזר הפיננסים עדיין בלב הסערה

ממצאי המדד מעידים על המשך הפגיעה בביקוש לעובדים במגזר הפיננסים מחד, לצד איתנות בביקושים במגזרים אחרים. זאת, יש להזכיר, לאחר שבחודש אוקטובר נרשם קיטון בביקוש המעסיקים לעובדים, אשר נבע בעיקר מהעובדה כי חודש זה היה רווי בחופשות עקב תקופת החגים.

במגזר הפיננסים, הבנקאות והביטוח נרשם בחודש נובמבר גידול של 34% בביקוש לעובדים בהשוואה לחודש אוקטובר, ועלייה של 68% בהשוואה לחודש נובמבר אשתקד. הגידול נובע מעלייה בביקוש לעובדים בתחום הבנקאות, אשר חיפתה על החולשה בביקושים לעובדים בתחום הפיננסים והביטוח. הביקוש לעובדים בתחומים אלה היווה כ-15% מסך הביקוש לעובדים בנובמבר.

לדברי אורנה לנדאו, סמנכ"לית פיתוח עסקי וארגוני ב-ORS, "משבר האשראי ממשיך לפגוע בענף הפיננסים, אולם בענף הבנקאות נמשכים גיוסי העובדים, וזאת ככל הנראה מכיוון שהבנקים זקוקים תמיד לעובדים במערכי השירות והמכירות שלהם".

בתפקידי אדמיניסטרציה נרשם בנובמבר גידול של 53% לעומת חודש אוקטובר, אולם בהשוואה לנובמבר המקביל אשתקד נרשם קיטון של 10% בביקושים. הביקוש לעובדים בתחום האדמיניסטרציה היווה כ-7.8% מסך הביקוש לעובדים בנובמבר.

בתחום שירות לקוחות נרשם בחודש נובמבר גידול של 52% בביקוש לעובדים בהשוואה לחודש אוקטובר, וכן נרשמה עלייה של 244% לעומת נובמבר אשתקד. הביקוש לעובדים בתחום שירות לקוחות היווה כ-31% מסך הביקוש לעובדים בנובמבר.

בתחום המכירות נרשם בנובמבר גידול של 210% בביקוש לעובדים לעומת אוקטובר, וכן נרשמה עלייה של 81% בהשוואה לנובמבר 2007. הביקוש לעובדים בתחום המכירות היווה כ-13.3% מסך הביקוש לעובדים בנובמבר.

בתפקידי ניהול נרשם בחודש נובמבר גידול של 42% בביקוש לעובדים בהשוואה לאוקטובר, וכן נרשם גידול של 7% לעומת חודש נובמבר אשתקד. לנדאו מוסיפה, כי "בתפקידי הניהול אנו מבחינים בעלייה בביקושים למנהלים בדרג הזוטר ובדרג הביניים, בשיעור גבוה יותר מאשר הביקושים למנהלים בכירים. למרות המשבר הכלכלי, נראה כי החברות אינן חוששות מביצוע שינויים בשדרות ההנהלה שלהן".

מחברת 'אורטל משאבי אנוש' נמסר, כי חלה ירידה של 9% בביקוש הכללי לעובדים לעומת הממוצע החודשי ברבעון הקודם ( ממוצע חודשים יולי, אוגוסט, ספטמבר). היות וחודש אוקטובר האחרון היה ברובו חגים, לא ניתן להשוות אליו את הנתונים.

עוד עולה מנתוני חברת 'אורטל', כי תחום הלוגיסטיקה רשם ירידה של כ- 10% בהשוואה לממוצע החודשי ברבעון הקודם. בתחום האדמיניסטרציה חלה ירידה של 35% בהשוואה לחודש נובמבר אשתקד וירידה של 30% בהשוואה לממוצע החודשי ברבעון הקודם. בתחום התעשייה וייצור חלה ירידה של 9% בביקוש עובדים בהשוואה לחודש מקביל אשתקד וירידה של 23% מול הממוצע החודשי ברבעון הקודם.

"הביקוש לעבודה גובר על היצע המשרות"

במקביל, נרשם בחודש נובמבר גידול של כ-40% בביקוש לעבודה בהשוואה לחודש אוקטובר. בפילוח לפי מגזרים, נרשם גידול של כ-57% בביקוש לעבודה בתחום הניהול, גידול של כ-151% בתחום המכירות, גידול של כ-103% בביקוש לעבודה בתחום שירות לקוחות, גידול של כ-90% במגזר הפיננסים, הבנקאות והביטוח, וכן גידול של כ-60% בביקוש לעבודה בתחום האדמיניסטרציה. יש לציין כי גם ביקושי העובדים לתעסוקה הושפעו בחודש אוקטובר מריבוי מועדי החגים, אשר בעטיים אנשים רבים לא היו פנויים לחפש עבודה.

לנדאו מציינת, כי "כאשר משווים את נתוני הביקוש לעובדים לנתוני הביקוש לעבודה, נראה כי הביקוש לעבודה גובר על היצע המשרות. ממצאים אלה מהווים עדות נוספת להשלכות המשבר הכלכלי על שוק העבודה בישראל, אשר מאופיין בביקוש גובר לעבודה שלא מצליח להדביק את העלייה בביקוש לעובדים מצד המעסיקים. להערכתנו, מגמה זו תמשיך ללוות את שוק התעסוקה בעתיד הקרוב, כל עוד תימשך ההאטה הכלכלית במשק".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה