היציג צנח השבוע בכמעט 5% ל-3.425 שקלים
הדולר המשיך גם היום להיחלש מול השקל, זה היום התשיעי ברציפות, כאשר ברקע מהדהדים עדיין דבריו של הנגיד סטנלי פישר מישיבת הממשלה מוקדם יותר השבוע, ומדד מארס שהפתיעה בעלייה של 0.3% טרף את הקלפים בכל הנוגע לריבית ומחזק את השקל.
הדולר נחלש גם בעולם ונסחר מול האירו קרוב לרמת שפל היסטורית של 1.6 דולר לאירו. הציפיות בארה"ב להורדת ריבית של 0.25% בסוף החודש ממשיכות לפגוע בדולר.
מנגד, נתוני האינפלציה בישראל מחזקים את ההערכות כי פישר לא יוכל להמשיך במגמת הורדות הריבית, מה שאומר שפער הריביות בין ישראל לארה"ב רק יתרחב. גורם זה תומך בהמשך עליית השקל, לפחות בטווח הקצר-בינוני. החלטת הריבית בישראל תתקבל ב-28 במארס, יומיים לפני ההחלטה בארה"ב.
השקל מקבל היום חיזוק גם מההחלטה של סוכנות הדירוג מודי'ס להעלות את דירוג האשראי של ישראל. בכך, מצטרפת מודי'ס לסוכנויות S&P ופיץ', אשר נקטו בצעד דומה בחודשים האחרונים. העלאות דירוג האשראי מספקת איתות נוסף לחוסנה של הכלכלה הישראלית, מה שתומך בשקל.
הדולר ירד היום ב-1.15% ושערו היציג נקבע ברמה של 3.425 שקלים. האירו היציג השיל 1.07% ל-5.4627 שקלים. בסיכום שבועי, הדולר צנח השבוע ב-4.86% והאירו איבד 4.05%.
לאומי: הדולר יתחזק רק כשהורדות הריבית בארה"ב יסתיימו
בבנק לאומי מסבירים את היחלשות הדולר מול השקל השבוע בדבריו של נגיד בנק ישראל, הפרופסור סטנלי פישר, אשר בישיבת ממשלה בתחילת השבוע קרא ליצואנים להיערך לכך שהשקל ימשיך להתחזק מול הדולר, וכי גם צעדים כמו ההתערבות שיזם בנק ישראל בחודש הקודם בשוק המט"ח לא יעצרו את המגמה. למחרת פרסם בנק ישראל הודעת הבהרה האומרת כי דבריו אלו של הנגיד התייחסו להערכה לגבי התנהגותו של השקל-דולר רק בעוד מספר שנים, אך הבהרה זו לא שינתה את מגמת התחזקותו של המטבע המקומי.
כלכלני לאומי ממשיכים להאמין בשקל, ואומרים כי חוסנו של המשק הישראלי וחשיפתו הנמוכה למשבר הסאב-פריים ימשיכו לתמוך בהתחזקות השקל בטווח הקצר-בינוני. עם זאת, בטווח הארוך יותר, הדולר צפוי להתחיל בהתאוששות שכן מגמת הורדות הריבית בארה"ב קרובה לסיום.
פועלים: גורמים מנוגדים פועלים על השקל
כלכלני בנק הפועלים מזכירים גם הם את דבריו של פישר בישיבת הממשלה השבוע, אך מדגישים גם את מדד המחירים לצרכן לחודש מארס, שעלה במפתיע ב-0.3%, כגורם להיחלשות הדולר.
"בעקבות המדד גברו הציפיות כי ריבית בנק ישראל תישאר ללא שינוי בחודשים הקרובים", מוסרים הכלכלנים. "השקל יושפע בתקופה הקרובה מגורמים מנוגדים. מחד, בנק ישראל הנמיך לאחרונה את ציפיות הצמיחה הכלכלית בישראל, לשיעור מתון יחסית של 3.2% בלבד (עד כה, הצמיחה הכלכלית הגבוהה בישראל משכה אליה משקיעים זרים רבים). מאידך, הדולר צפוי להמשיך להיחלש בעולם, על רקע צפי להפחתות ריבית נוספות בארה"ב, ככל הנראה בשיעור הגבוה מיכולתו של בנק ישראל. פער ריביות רחב מספק לשקל תמיכה".
פינוטק: פערי הריביות פועלים לטובת השקל
השקל ממשיך להפגין כוח ומתחזק כנגד הדולר. הראלי נמשך 5 ימים ברציפות ומעמיד את השקל בשיא של 4 שבועות אל מול השטר הירוק, חרף המסחר הדל לקראת חג הפסח. מהלכו של השקל ב-3 השבועות האחרונים הוסיף לערכו עוד כ-3% כנגד הדולר ובכך סיכם עליה של 11% מתחילת שנת 2008.
פערי הריביות בין ישראל לארה"ב עומדים כעת על 1% לטובת השקל וככל הנראה זה מה שיוליך את התנהגות המשקיעים. ה'פד' צפוי לקצץ בעוד 0.5% בריבית לטווח קצר בפגישתו הקרובה ב-30 באפריל, ומנגד העלייה בנתוני האינפלציה לרמה של 3.7% על פי הפרסומים השבוע, הפריכו את הערכות המשקיעים כי הנגיד סטנלי פישר יפחית פעם נוספת בריבית בכדי ליישר קו עם ארה"ב. בנק ישראל יכריז על הריבית לטווח קצר ב-28 לאפריל.
בשבוע הבאה צפוי להיות מסחר דל במטבע המקומי ושעות המסחר מצומצמות בשל חג הפסח בישראל.