מודי'ס מעניקה לישראל מתנה לחגיגות ה-60: מעלה את דירוג האשראי ל-A1

מציינת את כושר עמידותה של ישראל אל מול הזעזועים הפוליטיים והכלכליים
אילן קליקה |

חברת דירוג האשראי הבינלאומית מודי'ס הודיעה היום על העלאת הדירוג האשראי של ישראל, בהמשך להעלאות דירוג בהן זכתה ישראל בחודשים האחרונים בידי S&P ופיץ'. במודיס הסבירו כי ישראל הוכיחה את כושר עמידותה אל מול הזעזועים הפוליטיים והכלכלים. כמו כן, שיבחו במודיס את משמעת פיסקלית של מדינת ישראל, וציינו לחיוב את קשריה עם ארה"ב בפרט ועם יהדות העולם בכלל.

דירוג האג"ח הממשלתי ודירוג תקרת יתרות המט"ח עודכנו מעלה ל-A1 (המקבילה לדירוג של +A) מ-A2. כל שאר הדירוגים המקומיים נותרו ללא שינוי, ובניהם תקרת חוב המט"ח לטווח הארוך של המדינה.

לדברי האנליסטית ג'ואן וידרה פלדבאום – הרפורמות הפיסקאליות שהונהגו, מניבות בימים אלו תשואה בדמות החיות שמפגינה הכלכלה בישראל, השיפור בכושר התחרות והעלייה בהכנסות ממיסים למרות קיצוצי המס. גורמים אלו הביאו את הכלכלה הישראלית למצב של עודף יציב בחשבון השוטף אשר מסייע למשק בהתמודדות עם המצב בעולם.

למרות זאת הכלכלה הישראלית, אשר מאופיינת בפתיחות גדולה לעולם, אינה חסינה להתפתחויות האחרונות. סביר להניח כי תהיה האטה מסוימת בקצב הצמיחה השנה אך למרות זאת צפויה הממשלה לסיים בגרעון נמוך יותר מיעד הגירעון של 1.6%.

לדברי פלדבאום ישראל הוכיחה רצון ויכולת לשלם את חובותיה. היעדים הפיסקאליים נשמרו למרות דרישות חוזרות ונשנות להגדלה של הוצאות ביטחון, דבר אשר מעיד על מחויבות להפחתת החוב הממשלתי הגדול יחסית. בנוסף הוסיפה פלדבאום, כי החוב הגבוה יחסית ממשיך להוות את המגבלה העיקרית להעלאה נוספת של דרוג האשראי, כמו גם נושאים הנוגעים למצב הביטחוני.

פלדבאום מוסיפה כי ללא כל ספק קובעי המדיניות היו מתרכזים יותר ביעדים ובנושאים בעלי אופי כלכלי, אילולא המצב הביטחוני, ובייחוד ניתן להניח כי רמת ההשקעה הייתה קרובה יותר לפוטנציאל.

היתרון התחרותי של ישראל במוצרי הי-טק, רמת החיים הגבוה יחסית, שווקים פיננסים משוכללים ומוסדות המדינה מעידים כי ישראל כבר אינה מדינה מתפתחת (emerging market). פלדבאום מוסרת כי נקודה זאת הינה קריטית לניתוח, שכן מדינות מפותחות יכולות להתמודד טוב יותר עם רמת חוב גבוהה יותר ללא העלאה משמעותית של הסיכויים לחדלות פירעון. למרות זאת הסביבה הגיאופוליטית והצרכים הביטחוניים הגדולים משאירים לקופה הציבורית מעט משאבים לשדרוג של ההון הפיסי והאנושי, בסיטואציה אחרת הייתה ישראל יכולה להיות ממוקמת בקבוצת המשקים המפותחים.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה