גודל טקסט
זום
ניגודיות

מניות שצריך להתרחק: מכיל ועד אורמת

שלמה גרינברג מדבר על המניות שעשויות להיפגע מתהליך של האטה בארה"ב
שלמה גרינברג |

נתחיל בהצהרה, שמטרתה להרגיז עוד יותר את כול אלו שכבר הרגזנו בעבר. לדעתנו מיתון לא יהיה בארה"ב וכבר במחצית השנייה של 2008 נשכח גם מההאטה. אבל הבטחנו שעבור אותם אנשים שמאמינים שכן תהיה האטה רצינית ואפילו מיתון ננסה לבחון מה כדאי ומה לא כדאי לקנות. אגב, למי שמאמין שיהיה מיתון רציני אנחנו מציעים שיפסיק, כעת, לקרוא את המאמר הזה ויעבור למאמרים אחרים.

הקריטריונים להשקעה ערב האטה פשוטים למדי, הבחירה בעקבות הקריטריונים קשה ומסובכת הרבה יותר. הקריטריונים מדברים על מניות של חברות "עמידות בפני האטה". מה זה אומר? חברות בתחומים כמו בידור המוני (סרטים, קזינו וקולנוע), חברות שפועלות במגזרים "מיועדים" כמו התחומים הביטחוניים, חברות שעיסוקן בייצור מוצרים שצריכתם דווקא עולה בעיתות מצוקה כלכלית כמו סיגריות, מזון עממי ומוצרי צריכה אישיים זולים (חנויות דיסקאונט). בנוסף, חברות בעלות עצמת שוק גדולה, סמי-מונופוליסטיות, שמסוגלות להשפיע על מחירים, נחשבות כעמידות בפני האטה (מייקרוסופט או וול מארט וחברות שירותים שונות). לבסוף חברות התרופות הגנריות, ממגוון סיבות שנפרט בהזדמנות אחרת, לא תיפגענה בארה"ב אפילו בעת מיתון.

הבחירה של חברות ישראליות שעמידות בפני מיתון קשה יותר שהרי הרוב המכריע מתוכן אינו מוכרות לצרכן הסופי. התלות שלהן בתקציבי החברות הקונות מהן גדולה והתקציבים האלו משתנים מהר כנגד האטה מתפתחת. הנפגעים הראשונים הם ספקי המישנה וזה נכון במיוחד בתחום ההי טק, מתוכנה ועד ל IT. בגלל התלות הזו רוב החברות הישראליות מתקשות להעריך נכון את העתיד ורוב המשקיעים, בבואם להעריך את סיכוייה של חברה זו או אחרת, חייבים ללמוד גם את השווקים שעומדים לפני החברה שקונה מקבלן המשנה וגם את סדרי העדיפויות שלהם. קחו למשל חברות מהסוג של ריטאלקס (RTLX ) וקליקסופטוור (CKSW ) מדובר בשתי חברות שונות שפועלות בתחומים שונים ומה שמשותף לשתיהן הוא שהן מציעות מוצרים שמשנים או משפרים מוצר או מערכת שקיימים. האם הביקוש למוצרים של שתי החברות הללו יקטן ערב האטה או לא? ריטאלקס למשל היא חלק מהמעבר, באמצעות חליפת IT, ממערכות פיקוח והפעלה של הסופרמרקט הישן, ההיסטורי, לסופרמארקט הדיגיטאלי, המודרני. התהליך עצמו חייב המציאות ויימשך, מיתון או לא. יחד עם זאת, בעיתות של האטה, לבטח של מיתון, הסופרמארקט השכונתי וחנויות הנוחות לא ייכנסו להשקעה הגדולה הכרוכה במעבר לחליפה החדשה.

צרכני הטכנולוגיה הזו לא יתקצבו למהלך את מה שהיו מתקצבים אלמלא החשש מהאטה. אפילו אם כן יתקצבו מעבר לחליפה החדשה הם יעשו זאת בשלבים. הגישה תהיה "מה שלא נחוץ ממש יידחה לימים טובים יותר". בנוסף, בעיתות של האטה צריך המשקיע שבוחן השקעה בחברות מהסוג הזה לחשוב על המתחרות. ריטלקס מתחרה בחברות כמו סאפ (SAP ) , אוראקל (ORCL ), JDA Software (JDA ), NCR ואפילו IBM. מתחרים כאלו, גדולים ובעלי עוצמה גדולה בהרבה מזו של ריטאלקס שבהאטה יחתכו מן הסתם מחירים ויקשו על ריטאלקס את מימוש האופציות שלה.

קליק זה סיפור שונה משהו. מדובר בחברה קטנה שמציעה תוכנות שאמורות לשפר בצורה משמעותית את דרך הפעילות של החברה שמתקינה את תוכנותיה של קליק. קליק מציעה מערכות לאופטימיזציה של מערך המכירות. למרות שאצל לקוחותיה של קליק מדובר בתקציבי הוצאה קטנים יחסית עדיין, בעת האטה, הוצאה כזו נחשבת "לא הכרחית, ברת דחייה".

ההיסטוריה מראה שבעיתות האטה המכירות של חברות מהסוג הזה יורדות משמעותית. שימו לב שאנחנו לא טוענים שהמוצרים של קליק אינם חשובים לקליינטים. אנחנו טוענים שבזמנים קשים אלו התקציבים שנחתכים ראשונים. התנהגות המניות של שתי החברות הללו בחודשים האחרונים מוכיחה שהמשקיעים מודעים לאפשרויות הפגיעה. המניות האלו ירדו מעל ומעבר לירידת מדד הנאסד"ק. ריטאלקס התאוששה לאחרונה כנראה בגלל רכישת מניותיה ע"י פימי.

מאידך, המוצרים של שתי החברות הם חלק אינטגראלי מהתפתחות הכרחית בעולם העסקים, חלק מהמהפכה הטכנולוגית. כלומר שאם המניות של החברות הללו תמשכנה לרדת כדאי בהחלט, בשלב מסויים, לבחון את האפשרות לאסוף אותן לטווח הארוך יותר. המאזנים חזקים ואין שום ספק שיעברו את תקופת האטה בשלום. יכול מאוד להיות שזו הייתה המחשבה שמאחורי ההחלטה של פימי בריטלקס.

מאותן הסיבות שהוזכרו גם את אלוט תקשורת (ALLT ) לא היינו רוכשים ערב האטה וגם חברה כמו אי.סי.טל (ECTX ) תפגע במקרה של האטה.

אורמת טכנ (ORA ), מהלהיטים הגדולים של השנים האחרונות, עלולה להפגע מהאטה אמיתית, המניה הרבה יותר מאשר החברה. לא היינו קונים עדיין למרות הירידה החדה לאחרונה. אם אכן תהיה האטה בארה"ב, אמיתית, מחיר הנפט ירד משמעותית ותוכניות אנרגיה אלטרנטיבית תעוכבנה. בנוסף, מניית אורמת נסחרת במכפיל גבוה ביותר, למעלה מ 35 פעם ל 2008. תקופות של האטה תמיד מחזירות שפיות להערכות. ההתייחסות של המשקיעים תשתנה ותתמקד על ערכים של הווה יותר מאשר ציפיות לעתיד.

ממניה כמו של החברה לישראל, שכל כך אהבנו בעבר, היינו נזהרים ערב האטה כי חלק ממרכיביה, צים, כיל ובזן יפגעו בעת האטה בארה"ב אפילו אם החלק הגדול של המכירות אינו נעשה שם. האטה בארה"ב תביא לירידה בביקוש הגלובלי לנפט ומוצריו, לכימיקאלים ובטח בהובלה הימית.

מסינרון (ELOS ) היינו חוששים מאוד אם האטה אכן מתקרבת. חלק גדול מהביקוש בתחום האסתטי, שגאה מאוד בשנים האחרונות, נשען על צרכנים שבעת האטה יוותרו על הטיפול הקוסמטי לסוגיו.

אם המשקיע משוכנע שההאטה אכן מתקרבת כדאי שימתין גם במניות הבאות: צורן (ZRAN ), מארוול (MRVL ), אלביט הדמייה (EMITF ), אנ.די.אס (NNDS ), גזית-גלוב וכל מניות תשתיות התקשורת הישראליות שמן הסתם תיפגענה מקיצוצי תקציבי הפתוח בתחום. מניות השבבים ומעצבות השבבים נפגעות תמיד בהאטה ומסיבות שונות. על המניות הללו ועל המניות המעטות שכדאי לקנות גם אם בטוחים בהאטה מתקרבת, כמו טבע (TEVA ) או אלביט מערכות (ELST ) נדבר בכתבות נוספות.

מה אנחנו אישית נעשה? כיוון שאנחנו מאמינים כאמור שחייה של ההאטה הנוכחית עומדים להסתיים לפני הקיץ הקרוב אנחנו מתייחסים לירידות לאחרונה כאל הזדמנות קניה.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה