כלכלני מזרחי-טפחות: "הדולר ינוע בין 4 ל-4.2 שקל"
מטבע הדולר רשם בשבוע שעבר ירידה של קרוב ל-1% אל מול השקל והמשיך בכך את מגמת ההיחלשות הבלתי נפסקת במטבע הירוק. מאז תחילת חודש אוגוסט רשם הדולר מול השקל מהלך ירידות של כ-11% והוא כעת נסחר בצמוד לרמת השפל שנרשמה בחודש מאי האחרון. לפי הדעה הרווחות בשוק, מטבע הדולר צפוי להמשיך את מגמת היחלשות ולא להיעצר ברמת השפל הנוכחית ועם זאת ובניגוד לתחזיות הקודרות לגבי כיוונו של המטבע הירוק, מחלקת המחקר של בנק מזרחי מציגה השקפה שונה.
בבנק מזרחי מצביעה על כך שהפיחות בערך המטבע האמריקאי מיוחס לפערי הריביות הקצרות בין הדולר למטבעות אחרים, כגון האירו, הליש"ט והמטבעות של משקים מתעוררים ומשקי commodities. הצורך הכלכלי בפיחות בערך הדולר נובע מהגירעונות הגדולים שיש לארה"ב בחשבון השוטף ובתקציב הממשלה. הכלכלנים סבורים כי בשתי נקודות אלו מתרחש עתה שינוי של ממש, אלא שהוא אינו עולה מספיק על סדר היום.
בתחום פערי הריביות, סבורים הכלכלנים כי התמונה תתהפך בתוך מספר חודשים לכל היותר. ההתרחבות הכלכלית בארה"ב נמשכת במהירות, כפי שהראו נתוני התוצר והצריכה לרבע השלישי של השנה, והמדיניות המוניטארית הנחושה של הבנק הפדראלי, יחד עם הפיחות בשער הדולר, יסייעו למשק לצלוח בשלום את תעתועי ה- Sub prime ונגזר ותיו על התוצאות הכספיות של חברות ה- financials.
מנגד, בגוש האירו היו נתוני התוצר לרבע השני של השנה חלשים מאוד, והבנק המרכזי המשיך לגלות חשש גבוה יותר שמא תתורגמנה העליות במחירי האנרגיה והמזון לעליות במדדי המחירים לצרכן, מאשר להשלכות הקשות של הייסוף בשער האירו על הכנסותיהן של החברות המייצאות. כתוצאה, בראייה לחודשים הקרובים, הכלכלנים סבורים כי ריבית הבנק הפדראלי תיטה לעלות (הן בשל סביבת המחירים והן על רקע התאוששות כלכלית), בעוד הריבית באירופה תעמוד בפני קריאות גוברות והולכות לירידתה.
ראש מחלקת המחקר רונן מנחם, "ההתבטאויות בנוגע לעליית המחירים באירופה נשמעות לאחרונה מצד מנהיגים משפיעים". התבטאויות אלה יכולות להשפיע על דעת הקהל וכפועל יוצא על התנהגות הבנק האירופי. במצב דברים זה, אנו מייחסים סבירות גבוהה יותר לתפנית לטובת הדולר מאשר להמשך היחלשותו.
הכלכלנים ערים לכך שהגל האחרון בהיחלשות הדולר נבע מכוונת השלטונות בסין לגוון את הרכב המטבעות של החזקותיהם במט"ח. רונן מנחם, "במידה והשלטונות הסיניים ירכשו יורו, המטבע האירופי יתחזק ויביא את המחירים באירופה לשיא. רמת מחירים זו, תחייב את הבנק האירופי לבצע הורדת ריבית ואז תחל התחזקות המטבע הירוק. אנו סבורים כי שער החליפין ינוע בין 4 ל- 4.2 שקל לדולר ב- 12 החודשים הבאים".
על רקע דברים אלו, מעריכים הכלכלנים כי התפנית לכיוון הדולר קרבה והולכת. וכמנהג שוקי המט"ח – היא תתרחש במהירות. כידוע, דעת מיעוט שנשמעת בניגוד לרווח בשוק, יכולה להיות מאוד משמעותית בשוק המטבעות, במיוחד אם יודעים להקשיב לה בזמן.