מנתחים את הביומד - מה עושות החברות הבולטות בסקטור?

אילן וקנין ודני גולדשטיין, הדוקטורנטים לרוקחות ואימונולוגיה בסקירה על החברות הבולטות בענף, בעקבות הזינוקים החדים שנרשמו בתקופה האחרונה

השקעה במניות בתחום הביוטכנולוגיה אינה דומה להשקעה רגילה, משום שחלק ניכר מחברות אלו הן חברות סטארט-אפ שאינן מייצרות הכנסות. ניסיון לתמחר חברה מסוג זה מחייב ידע נרחב בביוכימיה, פרמצבטיקה, יכולת לדעת על קיומן של טכנולוגיות מתחרות, ולהעריך את תועלתן לחולה ולתעשיית הביטוח הרפואי.

ב- 2 ביולי 2006 הושק בבורסת ת"א תת ענף "ביומד" הכולל 21 חברות: אקס.טי.אל, בי.אס.פי, ביו ויו, ביולייט, ביומדיקס, ביו-סל, גיוון אימג'ינג, די מדיקל, הסדית ביו, הזרע, טופספין מדיקל, טי.אר.די, כן פייט, מדיגוס, מדיקל קורפוריישן, מיקרומדיק, נסווקס, קומפיוג'ן, קמהדע, קפיטל פוינט ושמיר אופטיקה. בחודש האחרון ניתן היה להבחין בעליות חדות בשערי המניות של מספר חברות מהענף ובהיקפי מסחר ערים. ניתן להסביר חלק מהעליות בהודעות מהותיות אותן פרסמו החברות לאחרונה אך חלקן מוסבר גם ע"י שמועות לא מבוססות שנפוצו או מציפיות לעתיד.

בין החברות ישנן חברות העוסקות בהשקעות, בפיתוח תרופות חדשניות וכאלו המפתחות ציוד רפואי ומוצרי דיאגנוסטיקה. חשוב לציין שהסיכון הגלום בפיתוח תרופות מקור הוא לאין שיעור גבוה יותר מאשר הסיכון הטמון בחברות ציוד רפואי ודיאגנוסטיקה, היות וזמן פיתוח תרופות המקור הוא ארוך ויקר (12-15 שנה בעלות של 0.5-1 מיליארד דולר לתרופה). דבר זה נובע מהמבחנים הקליניים אותם חייבת התרופה לעבור על מנת לקבל אישורי FDA מתאימים. לעומת זאת, חברות המפתחות ציוד רפואי ודיאגנוסטי זמן הפיתוח קצר יותר והאישורים הנדרשים קלים יותר להשגה.

להלן מספר חברות מייצגות אשר עלו בחודש האחרון בעשרות אחוזים. נסקור את פרופיל החברה והודעות מהותיות שפורסמו לגביהן לאחרונה.

ביוסל - החברה עוסקת בהשקעות בתחום הביומד נסחרת כיום לפי שווי של כ-425 מיליון שקל, החברה מחזיקה כ- 22.03% ממניות פרוטליקס אשר מניותיה רשומות למסחר בבורסת AMEX (סימול PLX). פרוטליקס הודיעה לאחרונה כי הגיעה להסכם עם מינהל המזון והתרופות בארה"ב (ה-FDA), בדבר התכנון הסופי של הניסוי בשלב שלישי למוצר המוביל שלה, prGCD, המיועד לטיפול במחלת הגושה. מחלת גושה נובעת מהפרעה גנטית הגורמת למחסור באנזים לפירוק שומנים.

ביו לייט - החברה, ביו לייט השקעות במדעי החיים בישראל בע"מ, הינה חברת החזקות וניהול, העוסקת באמצעות החברות הבנות, בתחומים שונים הקשורים במחקר ופיתוח של תרופות ומוצרים רפואיים: אוביקיור, סיימה את הניסוי הקליני מסוג Phase II בבני אדם להתוויה של משקל יתר הנערך במסגרת תהליך רישוי התרופה מול רשות התרופות בארה"ב (FDA). להערכת החברה תוצאות הניסוי תתקבלנה תוך כשלושה חודשים.

אלרג'יקה, סיימה בשיתוף עם LRRI, פיתוח של אב טיפוס לתרסיס, המכיל את החומר הפעיל שפותח על ידה להתוויה של אסטמה אשר מתאים למתן בשאיפה.

אופטוטק עוסקת בפיתוח מכשיר לייזר לשימוש בניתוחים לטיפול בגלאוקומה. זטיק, סיימה את תהליך האופטימיזציה והפיתוח של הערכות שיוצרו על ידה לשימוש ככלי מחקרי למעבדות ולחברות הבודקות חומרים עם פעילות אנטי סרטנית ומטבולית ואף סיימה ייצור של מקבץ ראשון של ערכות להפצה.

די מדיקל - החברה מפתחת מוצרים המיועדים לטיפול בסוכרת ואין לה כיום הכנסות (מלבד הכנסות מימון ומענקים מהמדען הראשי). מוצר החברה הינו משאבת אינסולין, ששונה מאלו הקיימות כיום בשוק, והוא מאפשר לחולי הסוכרת למדוד בזמן אמת ובאופן רציף את רמת הגלוקוז בדם. חשיבות המוצר גלומה ביכולת להקל על אופן הטיפול בחולים ולהפחית את הסיכון שבירידת רמות סוכר פתאומיות. החברה נסחרת כיום לפי שווי שוק של 146 מיליון שקל. לאחרונה ישנן שמועות לגבי אישור אפשרי שינתן ע"י ה-FDA.

כן פייט - כן פייט ביופרמה בע"מ, הוקמה על בסיס מחקר של פרופ' פנינה פישמן, מייסדת ומנכ"לית החברה. במחקר נמצאה אחת הסיבות מדוע רקמת שריר עמידה בפני גרורות סרטניות. על בסיס ממצא זה עלה בידי החברה לפתח תרופות אשר עשויות לטפל הן במחלות סרטניות והן במחלות דלקתיות.

תרופת הדגל של החברה היא CF-101, עברה לאחרונה בהצלחה ניסוי Phase IIb עבור טיפול בדלקת מפרקים שגרונית. לתרופה זו התוויות נוספות עבור טיפול במקרים של יובש בעיניים, פסוריאזיס, מחלת קרון, סרטן כבד וצהבת. אתמול, פרסמה החברה כי בניסויים פרה-קליניים במעבדה במודלים המדמים דלקת מפרקים שגרונית נמצאו הוכחות לכך שהממס שנכלל בתרופת הפלסבו שבה נעשה שימוש בניסוי שלב IIb יחד עם תרופת ה-MTX משפר את ביצועי תרופת ה-MTX בטיפול בדלקת מפרקים שגרונית. החברה הגישה פטנט המגן על פעילותו הביולוגית של הממס. כיום היא נסחרת לפי שווי שוק של 254 מיליון שקל.

נסווקס - מאז היווסדה עוסקת החברה בפיתוח טכנולוגיה ייחודית המאפשרת מתן חיסונים דרך האף, וזאת כתחליף למתן החיסונים באמצעות הזרקה. היישום הראשון אותו מפתחת נסווקס ואשר מתבסס על הטכנולוגיה האמורה, הינו חיסון נגד מחלת השפעת הפוגעת בבני אדם בלבד אשר יינתן דרך האף. נסווקס טרם השלימה את פיתוח המוצר, והחלה בניסויים קליניים ראשוניים באוק' 2005. נסווקס בוחנת פיתוח יישומים נוספים, בין היתר פיתוח חיסונים כנגד מחלות הצהבת והאנטרקס. החברה נסחרת נכון להיום לפי שווי שוק של 166 מיליון שקל. לאחרונה הודיעה על קבלת אישור מועדת הלסינקי של המרכז הרפואי "הדסה" וממשרד הבריאות לביצוע ניסוי קליני נוסף בישראל בחיסון כנגד שפעת תוך שימוש בטכנולוגיה הייחודית של החברה למתן חיסון בהזרקה תוך שרירית.

קמהדע - החברה פועלת בתחום הביו-פרמצבטיקה, והתחום העיקרי בו היא עוסקת הינו מחקר ופיתוח, ייצור ושיווק של תרופות מרשם הניתנות בהזרקה. התרופות אותן מייצרת החברה הן תרופות גנריות ואינן מוגנות פטנט. שווי השוק של החברה נכון להיום הינו 430 מיליון ש"ח. החברה מוכרת את מוצריה בכ-15 מדינות בעולם, בעיקר בישראל וברשות הפלשתינית - כאשר היא רואה בארה"ב ובמערב אירופה שווקי יעד עיקריים בעתיד. לאחרונה, החברה קיבלה את אישור רשות התרופות האירופאית, ה-EMEA, לתוכנית לניסוי קליני שלב II/III במתן באינהלציה של תרופת ה-AAT של החברה, הידועה גם בשם (API (Alpha-1 Proteinase Inhibitor לטיפול במחלת הנפחת ממקור תורשתי (Congenital Emphysema).

לסיכום ניתן לראות שהשקעה בחברות מתחום הביומד יכולות להניב תשואות נאות למשקיעים, אך ישנו צורך בהבנת התחום מבחינה מקצועית הן מהפן המדעי והן מהפן הכלכלי וזאת על מנת להעריך בצורה רציונאלית את הפוטנציאל הגלום במוצר/טכנולוגית החברה.

*מאת: דני גולדשטיין - דוקטורנט באוניברסיטה העברית במחלקה לרוקחות. אילן וקנין - דוקטורנט באוניברסיטה העברית במחלקה לאימונולוגיה.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה