הנגיד הוריד את הריבית: מה אנחנו צפויים לראות?

על השאלה הזאת מנסים היום, כלכלני לאומי וכלל פיננסים בטוחה לענות. בלאומי מציירים תרחיש בו השפעת הורדת הריבית תבוא לידי ביטוי רק בשנת 2008 בעוד בבטוחה רואים עוד 2 הפחתות בקנה
אריאל אטיאס |

בנק ישראל הודיע ב-22 באפריל על הורדה של הריבית ב-0.25 נקודות האחוז, לרמה של 3.75%. ברקע הדברים עמדו שיעור עליית המחירים אשר עדיין נמוך משמעותית מיעד האינפלציה והערכת מרבית החזאים הפרטיים כי הריבית צפויה לרדת.

בנוסף, צוינו התחזקות השקל מול הדולר והירידה בתשואות לפדיון של איגרות החוב השיקליות לרמה הנמוכה ביותר היסטורית אשר הביאה לצמצום פער התשואות בין אג"ח "שחר" ל-10 שנים לאג"ח של ממשלת ארה"ב לאותה תקופה עד לכ-0.4%, רמה נמוכה היסטורית.

בהחלטת הריבית הדגיש בנק ישראל כי בהשוואה להחלטה מהחודש שעבר שלא לשנות את הריבית, חל שינוי והוא הירידה בהערכות לאינפלציה בעתיד בשל התחזקות השקל מול הדולר. לאור זאת, הדגיש הבנק המרכזי כי בכוונתו "לפעול כל העת לחזרה הדרגתית של האינפלציה לתחום היעד לקראת סוף השנה וזאת תוך שמירה על היציבות הפיננסית" וכן שההחלטה היא חלק "מתהליך הדרגתי שיימשך ככל שיידרש לצורך הגברת הסיכויים כי האינפלציה תתכנס לתוך תחום היעד, קרוב לסוף שנת 2007".

בבנק לאומי ובכלל פיננסים בטוחה מגיבים על החלטת הבנק.

בנק לאומי: רואה תרחיש אפשרי שבו צעדי הפחתת הריבית אינם מצליחים להחזיר את האינפלציה ליעד ב-2007, אך גורמים לחריגה כלפי מעלה ממנו בשנת 2008

כלכלני בנק לאומי אומרים היום: כי החלטתו של בנק ישראל משקפת אמונה כי הורדת הריבית אכן תביא לשינוי אשר יוביל את האינפלציה לתחום היעד עוד בשנה זו . ישנם מספר מסלולים שדרכם הפחתת הריבית יכולה להשפיע על קצב האינפלציה וביניהם:

השפעה על הריבית הריאלית לטווחים שונים ומשם השפעה על הביקוש לצריכה ולהשקעות ריאליות; השפעה על עושרו הפיננסי של הציבור ומשם השפעה על הביקושים במשק ועל המחירים; השפעה על ציפיות הציבור לגבי התפתחות משתנים כלכליים שונים (לדוגמא, שכר) ומשם השפעה על ההתנהגות הכלכלית של משקי הבית; השפעה על שער החליפין של השקל ומשם השפעה על מחירי מוצרים ושירותים מיובאים וכאלו שאינם מיובאים, אך מחיריהם נקובים במונחים מט"חיים.

מאחר ובעת הנוכחית המדיניות המוניטרית אינה מצליחה להביא להחלשת השקל ומשם להעלאת המחירים לסביבת היעד, אומרים בלאומי, הרי שהצעדים המוניטריים צפויים לפעול דרך הערוצים האחרים שהוצגו לעיל. עם זאת, ערוצים אלו, שאינם קשורים לשער החליפין, מתאפיינים במשך פעולה ארוך יחסית, כלומר פער זמנים משמעותי בין מועד שינוי הריבית לבין המועד שבו התוצאה תבוא לידי ביטוי באינפלציה.

לכן, מדגישים בלאומי, שלא מן נמנע שרוב ההשפעה של סידרת הפחתות הריבית של התקופה האחרונה, שיתכן ועדיין לא הגיעה לסיומה, תבוא לידי ביטוי רק במהלך 2008-2009. בהתאם לכך, החשש של כלכלני לאומי הוא מפני תגובת יתר של האינפלציה בשנת 2008 לצעדי הפחתת הריבית המתמשכים שהתבצעו לאחרונה. על רקע זה, הכלכלנים אינם שוללים את האפשרות של עליית קצב האינפלציה בשנת 2008 אל הגבול העליון של יעד יציבות המחירים ואולי אף מעבר לכך.

המדד המשולב מצביע על צמיחה מהירה ברביע הראשון

המדד המשולב לבחינת מצב המשק עלה בחודש מרס ב-0.6% ומתחילת השנה הסתכמה עלייתו בכ-1.8% (קצב שנתי של כ-7.3%). המשך התרחבות ענפי התעשייה והמסחר והשירותים תרמה לעליית המדד. לקצב הצמיחה המהיר של ענפי המסחר והשירותים (עד חודש פברואר) ניתן לצרף את נתוני המכירות של רשתות השיווק עד חודש מרס, אשר הצביעו ברביע הראשון של השנה על האצה בהתרחבותן.

לפיכך, אומרים בלאומי, נראה כי הצריכה הפרטית גדלה ברביע הראשון בשיעור מהיר. נתוני סחר החוץ לחודש מרס, הצביעו על ירידה בגירעון המסחרי הן בהשוואה לרביע הראשון אשתקד והן בהשוואה לרביע האחרון של שנת 2006 (אם כי במהלך הרביע הראשון נצפתה האטה מסוימת). זהו נתון נוסף התומך בצמיחה המהירה של המשק ברביע הראשון של השנה (הנתונים הרשמיים של הלמ"ס צפויים להתפרסם באמצע חודש מאי) .

ההתרחבות המהירה הצפויה בצריכה הפרטית לצד גידול מהיר מהצפוי ביצוא, היוו רקע לעדכון כלפי מעלה שערכנו בתחזית הצמיחה של לאומי לשנת 2007 אשר עומדת כרגע על 5% בהשוואה ל-4.5%, בתחזית קודמת. בנוסף, קצב צמיחה מהיר זה עלול לבוא בבוא העת לידי ביטוי גם בתרומה לקצב עליית מחירים, ההתפתחות שלדעת לאומי תהיה ברורה יותר לעין במהלך שנת 2008.

שיפור מהיר בתיירות הנכנסת לישראל

ברביע הראשון של השנה נרשמה ירידה של כ-3% במספר הלינות במלונות התיירות, בהשוואה לרביע הראשון אשתקד, בשל צמצום של כ-8% במספר הלינות של תיירים. יחד עם זאת, בחודשים האחרונים, לאחר תום המלחמה בצפון, נרשמה מגמה של שיפור, ורמת הלינות על בסיס נתונים בהוצאת עונתיות (המאפשרים השוואה בין החודשים במהלך השנה), הגיעה בחודש מרס 2007 לרמה הממוצעת של הרביע השני אשתקד (שקדם לראשית הלחימה). המשכן של מגמות אלה תלוי כמובן במצב הביטחוני.

במידה וימשכו, אומרים בלאומי, עשויה שנת 2007 להיות שנת שיא במספר הלינות עם גידול של עד 10% במספרן הכולל בהשוואה לשנת 2006. יחד עם זאת, לצד הגורם הביטחוני, גם התפתחותו של שער החליפין של השקל מול הדולר, עלולה להעיב על התיירות הנכנסת, בעיקר מארה"ב, במידה ותימשך התחזקותו, מעבר לשחיקתו מול המטבעות בעולם.

שתי הפחתות ריבית נוספות של 0.25%

בכלל פיננסים בטוחה, אומרים היום שעל אף הנתונים המצביעים על המשך הצמיחה המהירה, התחזקותו של השקל מול הדולר מאז החלטת הריבית הקודמת, גוררת ירידת מחירים בשוק המקומי ומגדילה את החשש מפני החטאת יעד האינפלציה כלפי מטה. זאת על רקע הירידה בתנודתיות השווקים הפיננסים תומכת בהחלטת בנק ישראל להוריד את הריבית לחודש מאי ב-0.25% בלבד וזאת על מנת לאפשר לבנק להגיב להתפתחויות בשוק המט"ח תוך שמירה על שונות נמוכה של המדיניות המוניטרית.

בבטוחה, מציינים את הנכתב בהודעת הבנק, כי "החלטת הריבית הנוכחית היא חלק מתהליך הדרגתי שיימשך ככל שידרש, לצורך הגברת הסיכויים כי האינפלציה תכנס לתוך תחום היעד, קרוב לסוף שנת 2007".

לכן, להערכת כלכלני בטוחה, על בנק ישראל לבצע עוד 2 הפחתות ריבית של 0.25% כל אחת על מנת להגביר את הסיכוי שהאינפלציה תכנס עד סוף השנה לתוך גבולו התחתון של תחום היעד. בנוסף, המשך המדיניות המוניטרית של הבנק, אומרים בבטוחה, תהיה מושפעת הן מרמות התנודתיות בשווקים הפיננסים והן מהתפתחויות בשוק המט"ח, כאשר רק פיחות חד של השקל מול הדולר (פיחות של כ-4% לפחות) עשוי לשנות את הערכותיהם להמשך המדיניות המוניטרית.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה