הנגיד פישר הוריד הריבית ב-0.25% לרמת 3.75%

במהלך שבעת החודשים האחרונים השלים נגיד בנק ישראל מהלך של הפחתת הריבית בשיעור מצטבר של 1.75%. פישר: "תהליך הדרגתי של הורדת הריבית ימשך ככל שידרש"
סיון איזסקו |

בנק ישראל הודיע (א') כי הריבית לחודש מאי 2007 תרד ב-0.25 נקודות אחוז, לרמה של 3.75%. זאת, כחלק מהמדיניות לשמור על יציבות המחירים, בהתאם ליעד האינפלציה של 1% עד 3% לשנה.

תנאי הרקע: מדד המחירים לצרכן עלה בחודש מארס ב-0.2 אחוזים, בהתאם להערכות החזאים. גם בניכוי גורמי עונתיות, עלה המדד בשיעור של 0.2 אחוזים. ב-12 החודשים האחרונים ירד מדד המחירים לצרכן ב-0.9 אחוזים, כך ששיעור האינפלציה בהסתכלות לשנה אחורה עדיין נמוך משמעותית מיעד האינפלציה.

הגורמים העיקריים להחלטה: החלטת הריבית הקודמת, ב-26/3/07, התקבלה בעיקר על רקע תהליך הצמיחה המהירה במשק – ועמו סגירת פער התוצר - וכן, תוך מחוייבות לשמור על היציבות הפיננסית. תהליך הצמיחה המהירה נמשך גם היום, וממשיך לתרום לחזרת האינפלציה לתחום היעד. כך, על-פי הערכות בנק ישראל, עולים המחירים המקומיים – שאינם מושפעים ישירות מהתפתחות שער החליפין – בקצב גבוה מ-2%. עם זאת, מאז החלטת הריבית האחרונה, ירדו ההערכות לאינפלציה בעתיד – על-פי הציפיות משוק ההון, תחזיות החזאים והמודלים בבנק ישראל. זאת, לנוכח התחזקות השקל מול הדולר – בעיקר, עקב היחלשותו של הדולר בשוקי העולם - התורמת לירידות במחירים מקומיים.

החלטה להפחית את הריבית לחודש מאי ב-0.25 נקודות אחוז התקבלה במסגרת מה שמגדרי הבנק - מדיניות של "לחתור כל העת לחזרה הדרגתית של האינפלציה לתחום היעד לקראת סוף השנה וזאת, תוך שמירה על היציבות הפיננסית". נזכיר, על רקע מדיניות זו, הפחית בנק ישראל את הריבית מאז נובמבר 2006 ועד היום בשיעור מצטבר של 1.75 נקודות אחוז.

בבנק ישראל מציינים, כי החלטת הריבית הנוכחית היא חלק מתהליך הדרגתי שיימשך ככל שיידרש, לצורך הגברת הסיכויים כי האינפלציה תתכנס לתוך תחום היעד, קרוב לסוף שנת 2007.

בנק ישראל הודיע כי ימשיך לעקוב מקרוב אחרי ההתפתחויות במשק מתוך מטרה להשיג את יעד יציבות המחירים. בכפוף לכך, הבנק ימשיך לתמוך במכלול המטרות של המדיניות המקרו-כלכלית, במיוחד בעידוד התעסוקה והצמיחה. כמו כן, ימשיך הבנק לתמוך ביציבות המערכת הפיננסית.

התחזיות שהיו

לדברי אילן ארצי, סמנכ"ל השקעות בישיר בית השקעות "לנוכח התיסוף המשמעותי יאלץ הנגדי להמשיך ולהוריד ריבית ב-0.25%". לאחר שנראה היה לפני כחודש ששער השקל מתייצב ואנו צפויים לעליה בסביבת האינפלציה, שוב תפחה המציאות על פנינו עם החלשות דרמטית של הדולר מול מרבית המטבעות בעולם, ובכלל זה השקל. גורם אשר הוריד דרמתית את תחזיות האינפלציה וייאלץ את בנק ישראל להמשיך ולהוריד ריבית, על מנת שלא לפספס שוב את יעד האינפלציה.

המלכוד של בנק ישראל נובע בעיקר מהעובדה שהורדות הריבית הינן הגורם הפחות משפיע על שער השקל ומרבית ההשפעה נובעת מגורמים עולמים ובעיקרם החלשות הדולר בעולם, מעריכים בישיר בית השקעות . למרות שהמשך הורדות הריבית לא צפויות לגרום לפיחות משמעותי הרי שאי הורדת ריבית יכולה להגביר את קצב תיסוף השקל.

הגורמים העיקריים אשר תומכים בהמשך הורדת הריבית הינם: האינפלציה בפועל אשר נמוכה משמעותית מהיעד שנקבע לבנק ישראל, האינפלציה החזויה בשוק ההון שהינה נמוכה וחוזקו היחסי של השקל למול הדולר (בהמשך למגמת חולשת הדולר למול מרבית המטבעות).

מנגד הגורמים התומכים בהשארת הריבית ללא שינוי הינם: מדדים חיוביים הצפויים באפריל ומאי והמשך הצמיחה המואצת במשק, שסביר להניח כי תשפיע על האינפלציה בתוך מספר חודשים. בנוסף, פער ריביות גבוה יחסית למול ארה"ב ושוק ההון שסובל מעצבנות וירידות שערים בשבועות האחרונים.

לדברי אילן ארצי, סמנכ"ל השקעות בישיר בית השקעות, מרבית הגורמים אשר קבעו את החלטותיו של נגיד בנק ישראל בחודשים האחרונים תומכים בהורדת הריבית.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה