משפט: הסדרים חובבניים עם העובדים - סכנה למעסיק

מעסיקים רבים עלולים ליפול קורבן לתביעות של עובדיהם, מאחר שעברו מדעת או שלא מדעת על חוקי העבודה של מדינת ישראל. עו"ד רז מסורי המתמחה בדיני עבודה, מתאר מספר הסדרים לא חוקיים אך נפוצים בין עובד למעביד, העלולים לסבך בעלי עסקים רבים בתביעות זדוניות.
סיון איזסקו |

יחסי עובדים ומעביד הם יחסים סבוכים והפכפכים, הסובלים מעליות וממורדות. שביעות רצונו של העובד איננה תלויה תמיד במעסיק, והיא משתנה ומתהפכת פעמים רבות לאורך השנים. תנאי עבודה המיטיבים לכאורה עם העובד, אך סותרים את חוקי העבודה בישראל, עלולים להפוך לנשק רב עוצמה בידי עובד מתוסכל, ולהסב למעסיק נזקים חמורים - כספיים ורגשיים. עו"ד רז מסורי המתמחה בדיני עבודה ובפירוק חברות, מציע לכל מעסיק להיוועץ עם מומחים בחוקי העבודה בטרם יגיע להסדרים מסוכנים עם העובדים.

"כמעט כל חוקי העבודה בישראל הנם חוקי מגן, חוקים קוגנטיים אשר אין באפשרות המעבידים או העובדים להעמיד תנאים לגביהם, או להקל במשמעותם" אומר עו"ד רז מסורי, ומוסיף, כי חוקים אלה חשובים ביותר, והם חוקקו על מנת למנוע מצב של ניצול עובדים על ידי מעסיקיהם. "מורכבות שוק העבודה, התחרותיות שבו על עובדים איכותיים, והקרבה הרגשית המתרקמת בין מעביד לעובדיו, עלולה להוביל את הצדדים לכרות הסכמים לא חוקיים – מדעת, או שלא מדעת. כאשר יגיע העניין לבית הדין לעבודה, לא יעזרו למעביד התירוצים, והוא ייאלץ לשלם על כך ביוקר" אומר מסורי ומספק דוגמאות למכביר:

העובד מסכים לתנאים – ואח"כ תובע – "מעסיקים רבים מאמינים כי הם מובטחים מפני תביעה עתידית אם רק יחתימו את העובד על הסכמה מדעת לתנאי ההעסקה הצפויים לו. אין טעות גדולה מזו" אומר עו"ד מסורי. "למעשה, פתוחה בפני העובד האפשרות לתבוע את המעסיק על אותם התנאים להם הסכים בתחילה, כל עוד תנאים אלה אינם עומדים בקנה אחד עם חוקי העבודה בישראל". לדברי מסורי כך קורה למשל ברוב העסקים הסובלים מתזרים מזומנים בעייתי, ואשר מתקשים לשלם לעובדיהם משכורות עד ה-10 בכל חודש. כך למשל מקרה עובד שרצה להתקבל לעבודה שכזו, וכתנאי להעסקתו נאמר לו כי בכל חודש הוא עתיד לקבל את משכורתו רק ב-15 לחודש. העובד לא הביע כל הסתייגות מהסדר זה, ואף אישר את הסכמתו בכתב, ואכן קיבל בכל חודש את משכורתו בתאריך המוסכם. לאחר מספר שנים עזב העובד את מקום העבודה, ותבע את המעסיק על הלנת שכר מתמשכת. לתדהמת המעסיק, בית הדין לעבודה קיבל את עמדתו של העובד, וקבע שיש לפצותו. לדברי עו"ד מסורי זוהי דוגמא קלאסית לכריתת הסכמים לא חוקיים בין עובד למעביד, הסכמים שלא יכובדו בבית הדין.

מלכודת התשלום במזומן – מעסיקים רבים רוקמים יחסים קרובים עם עובדיהם, ונרתמים לעזרתם בנושאים רבים ומגוונים. עו"ד רז מסורי מכיר מקרוב מספר לא מועט של תביעות שנוצרו עקב הנוהג הפסול לשלם לעובדים "מתחת לשולחן" ובמזומן. מעבר להעלמת המס הברורה, שעליה עלול המעביד לשלם כספים רבים, נחשף המעביד לתרגילים מקוריים של העובדים, שעלולים לנחות עליו כעבור מספר שנים. "הטרגי שבדבר" אומר מסורי "הוא שלעיתים דווקא העובד הוא הפונה בבקשה למעסיק שישלם מחוץ לספרים, בשל הליך של הוצאה לפועל המתנהל נגדו, או בשל סכסוך גירושין אליו נקלע, מאורעות המעודדים אותו לקבל לידיו אך ורק כסף שחור. הסכמה של המעביד להעברת כספים אלה לעובד שלא דרך ספרי העסק עלולה לגרום למצב בו ישלם המעביד לעובד פעמיים, ואף יחשוף את עצמו בפני חקירה של רשויות המס. "לא חסרים מקרים בהם עובדים תובעים את המעביד לאחר תקופה, בטענה כי תוגמלו מתחת לשכר מינימום", טוען עו"ד מסורי "למרות שבפועל ההפרש שולם להם במזומן, ועפ"י בקשתם. לא כדאי למעסיקים שכאלה לבקש סיועו של בית הדין לעבודה, מפני שהאחרון אינו רואה בעין יפה, ובצדק, את העלמת המיסים בה נקטו לגרסתם בעלי העסק – והוא נוטה לפצות את העובד, בכל מקרה".

משכורת לקבלן – לא רק עובדים שכירים עלולים להיעזר בתרגילים משפטיים, כך מתברר מהסיפור הבא: רופא מומחה פנה לקליניקה בה עבד כשעתיים בשבוע, בבקשה לקבל את התשלום בעבור שירותיו - בתלוש משכורת, למרות היותו קבלן משנה. הסדר זה נוח עבורו, טען הרופא, מאחר ואין לו את הכוחות והזמן להתמודד עם הבירוקרטיה של פתיחת תיק במס הכנסה. לאחר מספר שנים של עבודה, הסתיימה עבודתו של הרופא, והוא דרש מהקליניקה את הפיצויים המוקנים לו בחוק. מנהלי הקליניקה זעמו על הרופא, וטענו כי תלוש המשכורת אשר קיבל, ניתן לו על פי בקשתו, תוך שהובהר לו שאין בין הקליניקה לבינו יחסי עובד-מעביד. "במקרה האמור, רבים הסיכויים כי בית הדין לעבודה יקבל את טענתו של הקבלן, למרות שעבד רק שעות מועטות בכל שבוע" אומר עו"ד רז מסורי. "תלוש משכורת משמש כראיה חשובה ביותר ב'מבחן המעורב' לקביעת יחסי עובד-מעביד, ואל למעסיקים להקל ראש בנתינתו". עו"ד מסורי מייעץ למעסיקים המעוניינים לשלם לקבלניהם בתלושי משכורת, להחתים את אותם קבלנים על סעיפים מיוחדים בחוזה, אשר יתייחסו לתביעה אפשרית עתידית בגין יחסי עובד-מעביד. "כך ניתן לנטרל את איום התביעה מלכתחילה ולהפוך אותה ללא כדאית בעבור הקבלן" אומר מסורי.

דמי הבראה במזומן – בכל שנה באוגוסט, מגיעים לעובדים רבים דמי הבראה. רבים מהם מעוניינים לקבל את אותם כספים מהמעסיק במזומן, מבלי שזה יוסיף את התשלום למשכורתם שוב מסיבות של הליך הוצל"פ או סכסוך גירושין שהעובד מבקש להקטין את תלוש השכר ולקבל במזומן מתחת לשולחן עו"ד מסורי מזהיר כי נוהג פסול זה עלול לעלות למעסיק ביוקר, כאשר עם תום תקופת העבודה של העובד, ייתבע המעסיק לשלם לעובדיו דמי הבראה שכביכול לא שולמו לאורך שנים. גם פה, מציע מסורי למעסיקים שלא לצפות להבנת בית המשפט את מצבם.

עו"ד רז מסורי הוא מבעלי משרד עורכי הדין "גריסרו את מסורי".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה