ניתוח טכני: ראלף נלסון אליוט – האיש והגלים
בראלף נלסון אליוט נתקלתי בתחילת דרכי בטכנאי. לא אישית כמובן שכן האיש כבר מזמן לא איתנו, אלא ברעיונותיו וכתביו שהיו מהפכניים אז והם מהפכניים ולעיתים מעוררי צמרמורת גם היום. בעיקר בקרב זן הטכנאים. הביוגרפיה של האיש מרשימה לא פחות מגילוייו שהביאו לעולם את אחת מן התיאוריות היותר מרתקות והיותר שנויות במחלוקת של שיטת הניתוח הטכני. אתה יכול להעריץ אותו, לחלוק עליו, לקרוא אותו בשקיקה, לוותר על שימוש ברעיונותיו אך אינך יכול להתעלם ממנו. הוא שם והוא קיים.
ראלף נלסון אליוט החל את דרכו המקצועית כרואה חשבון בשנותיה הראשונות של תחילת המאה הקודמת. כעוסק במקצוע שעיקרו מספרים וחישובים, יעץ אליוט לעסקים בענף המסעדות והנחת מסילות הברזל. בשלב מסוים בקריירה נקרתה בדרכו ההזדמנות המפוקפקת לעבוד בדרום אמריקה שם תפסו חייו תפנית מהותית שמתוכה נולדה תיאוריית הגלים המשמשת אותנו עד היום.
אליוט חזר חולה מדרום אמריקה ונטול כושר ממשי לעסוק במקצועו ולהתפרנס. את שנות ההחלמה שלו בילה בניסיון להבין ולגלות מחזוריות ומגמתיות בהתנהגות המונים. בפסיכולוגית המונים. אליוט חיפש את התחום הטוב ביותר האוגד סביבו פעילות שוקקת של המונים שדרכה יוכל לבחון בזכוכית מגדלת מחד ובמבט מרוחק ועילי מאידך, התנהגויות מגמתיות ותקדימים התנהגותיים. אליוט לא היה איש בורסה עד אז. לא משקיע ולא אנליסט כלשהו. בוודאי לא טכנאי. הוא הגיע למסקנה כי בשוק המניות האמריקאי יוכל למצוא את מבוקשו. השוק לדעתו של אליוט ולדעתם של רבים, מרכז ערב רב של אנשים מכל קצוות הקשת הכלכלית והפסיכולוגית.
משקיעים עם אוריינטציה קצרת טווח מול משקיעים בעלי ראייה ארוכת טווח, מוסדיים מול פרטיים, מהמרים מול אנשים מחושבים ושונאי סיכון. הכל בכל. הוא סבר שבחינה מדוקדקת של ההתנהגות הבורסאית לאורך זמן, תוכל להביא אותו למסקנה בדבר התנהגות הציבור לאורך זמן. אליוט לא סבר ולא הייתה זו כוונתו, לבסס מודל שישמש ככלי למסחר בניירות ערך.
התגליות של אליוט עליהן אעמוד בכתבות הבאות שתיוחד לתיאוריה וחוקיה, היו יוצאות דופן אז והן ייחודיות גם היום. תיאוריית גלי אליוט מתאימה לאותם משקיעים המבינים שהשוק אינו מציע תשובות או כיוונים מוחלטים. אלה המחפשים פתרונות בית ספר, מן הראוי שיפנו לשיטות אחרות. תיאוריית גלי אליוט משמשת כמסגרת לקבלת החלטות, להגדרת ולקביעת הסתברויות. היא אינה שיטת מסחר במובן המקובל של המילה. לא תמצא שם כללי קנייה ומכירה מוגדרים אלא פשוט מסגרת לקבלת החלטות.
תיאוריית גלי אליוט מקוממת עליה רבים. חלקם מן הזרם הטכני. היא טובעת בחוקים ותתי חוקים הדורשים משך זמן לימוד ארוך, שינון וחזרה עד להטמעת החומר. אחרי שלמדת אותו, אתה מגלה שמבנה מחירים מסוים יכול להכיל מספר ספירות גלים שונות המובילות למסקנות אחרות. בשלבים מסוימים, יש להודות, העניין הזה די מתסכל שכן הדרך להסקת מסקנות רצופה מכשולים ולפי חוקי התיאוריה לעולם לא תהיה חד משמעית.
אז איך בכל זאת כדאי להתייחס לתיאוריה? ישנם כאלה שתיאוריית גלי אליוט היא לחם חוקם. אחרים אינם כוללים אותה בארסנל שלהם כלל. אני מציע את דרך הביניים הכוללת שילוב התיאוריה במערך הכלים רק באותן תקופות שספירת הגלים ברורה וחדה, וישנן תקופות מסוג זה. אז, תוכל להפיק ממנה את המיטב אם תשכיל לשמור על חוקיה הבסיסיים.
ספרים רבים נכתבו על התיאוריה. אחד מן המומלצים, לפחות לאותן אלה המבקשים להיחשף אליה בפעם הראשונה אני ממליץ על ספרו של רוברט פרכטר Elliot Wave Principle, בהוצאת New Classics Library.
ביום שישי הקרוב תיערך סדנת ניתוח טכני ללא תשלום במסגרת "המרכז להשכלה פיננסית" מקבוצת מטריקס. הסדנא בהנחיית אייל גורביץ תכלול סקירת שוק מקיפה לשנת 2007. הסדנא תיערך בבית קורקס רחוב משכית 27 הרצליה פרטים והרשמה בטלפון 5095*.