היפוך בדולר: היציג עלה ל-4.225 ש' ביום האחרון בשנה
לאחר פתיחה יציבה בבוקר - ברמה של 4.2075 אל מול השקל, עבר המטבע האמריקני להיסחר לאורך היום בשוק המט"ח הישראלי בעליה וסגר את היום האחרון בשוק זה השנה, בעליה של 0.43% מול השקל. שערו היציג נקבע ברמה של 4.225 שקלים לדולר. בכך מסיים הדולר את 2006 בירידה כוללת של 8.2%.
זאת, לאחר שאתמול נקבע הדולר היציג ברמה של 4.207 - ירידה של 0.43% מול שערו היציג ביום שלישי. בעולם שומר הדולר לאורך השעות האחרונות על עליה קלה של עד 0.15% מול האירו.
היורו סיכם את היום בעליה של 0.39% לרמה של 5.564 שקלים ליורו. בסיכום השנה עלה המטבע של האיחוד האירופי ב-2% מול השקל.
בבית ההשקעות פינוטק ציינו בבוקר, כי אתמול נסחר הדולר ביציבות כנגד העיקריים, זאת על רקע עלייה בבטחון הצרכן, "העלייה בבטחון הצרכן מרמזת כי הכלכלה האמריקאית במצב טוב יותר מהערכות קודמות", מצטטים בפינוטק אסטרטג מטבעות בכיר מארה"ב. כעת נסחר הדולר סביב הרמות של 1.3165 אל מול האירו, סביב הרמות של 118.95 אל מול היין וסביב הרמות של 1.9640 אל מול הסטרלינג.
מנגד אמרו כלכלני פינוטק, כי עדיין רווחת הדיעה בקרב כלכלנים רבים שלאור הביצועים הכלכליים המאכזבים של המשק האמריקאי בחודשים האחרונים הורדת ריבית בתחילת 2007 הינה בלתי נמנעת. לכך יש להוסיף, כי מתקבלים רמזים רבים מהבנק המרכזי באירופה (ECB) על העלאת ריבית וצמצום פער הריביות עם ארה"ב, לכן המסקנה המתקבלת היא התחזקות משמעותית של האירו אל מול הדולר בחודשים הקרובים.
ביפן, היין נסחר ברמות שפל אל מול הדולר והאירו, למרות ספקולציות לגבי העלאת ריבית לרמה של 0.5% עד לחודש מארס הקרוב. "המטבע היפני זקוק לתמיכה משמעותית מהבנק המרכזי אחרת ידרדר לשפל חדש", מצטטים אנשי פינוטק טריידר בכיר מיפן.
אתגר: אין צפי לשינוי בטווח הארוך
בסקירה שפרסמו כלכלני חברת אתגר – חברה לניהול תיקי השקעות של בנק מזרחי טפחות, לקראת סיכום השנהה - הם מעריכים, כי קיימים במשק הישראלי מספר אינדיקטורים כלכליים שיבטיחו את רמת שער החליפין הקיימת אולי בתוספת של אחוזים בודדים לכל היותר. "גם לאחר שתי ההפחתות האחרונות של 0.75 נקודות האחוז שער הדולר כיום נמוך בכ-1.8%-1.6% משערו טרם ההפחתה הראשונה", הם מזכירים.
בסקירת שלהם לקראת סוף השבוע בשוק המט"ח הם כותבים, כי "הפחתת הריבית החריגה, אינה משנה את המגמות וההתפתחויות בתחומי תנועות ההון לשוק המקומי, הציפיות לאינפלציה לטווח של שנה ובוודאי לטווח הארוך יותר, את העודף בחשבון השוטף ואת פערי הריבית שבין אג"ח מקומיות לטווח עשר שנים ובין אג"ח אמריקאיות דומות".
יתירה מזו, לדעתם, בזמן הקרוב צפוי שפער זה יקטן לשיעור הנמוך מ-1% הפער כיום.
המגמה שאנו רואים בישראל, הבאה לידי ביטוי בגידול בהשקעות הזרות, בעודף ביצוא המתבטאים בעודף בחשבון השוטף, היא חלק מתופעה המגלה בחלק גדול מהשווקים המתעוררים, המלווה בהתחזקות המטבעות המקומיים ביחס לדולר. במדינות אלה בהן צריכה להתקיים פרמיית סיכון מדינה, ביחס לארה"ב או מדינות העולם המערבי, שערי הריבית של הבנקים המרכזיים נמוכים מזה של ריבית הפד אף בשיעורים הגבוהים מהפער הקיים בישראל – 0.75%, 0.75% - בקוריאה, 1.25% - בפולין, 1.75% במלזיה, ובצ'כיה פער של 2.75%.
לדעתם של כלכלני החברה נתוני הבסיס במשק הישראלי יביאו להמשך של זרימת הון גם ברמת הריבית הנוכחית של הבנק המרכזי.
בסיכום תחזיתם הם כותבים, "אין בהפחתת הריבית האחרונה משום שינוי מגמות ארוכות טווח המופיעות בחלק מן המשקים המתעוררים כמו גם במשק הישראלי, בתחום תנועות ההון: רכישת נכסים ישראליים על ידי המשקיעים הזרים, העמקת מעורבותם של משקיעים אלה בשוקי ההון והכספים בישראל, הגידול ביצוא וחוסנה של הכלכלה הישראלית. ברור שכל הנ"ל כפוף לכך שלא יהיו אירועים ביטחוניים ופוליטיים חריגים".