דן מרידור: תקציב הביטחון צריך להגיע ל-5% מהתוצר
הצמיחה בישראל בעשרים השנים הבאות תהיה בהיקף של 4% לשנה. כך העריך (ג') שר האוצר לשעבר, דן מרידור, בכנס שערכו איגוד התעשייה הקיבוצית ומכון התקנים בנושא החוסן הביטחוני של המפעלים הקיבוציים. מרידור אמר שהנחת הצמיחה מבוססת על כך שבעשרים השנים האחרונות הצמיחה הממוצעת היתה בשיעור של 4.5%, אולם היא דורבנה על ידי העלייה.
על פי הנחה זו, אומר מרידור, אם תקציב הביטחון של ישראל ישאר בהיקפו הנוכחי מבחינה ריאלית או יקוצץ מעט, יקטן חלקו מסך התוצר הישראלי מ-9% כיום ל-5% ויגיע להיקף שהשפעתו על הכלכלה הישראלית תהיה פחותה.
מרידור, אשר עומד בראש הועדה לקביעת הביטחון הלאומי של ישראל, אמר שמדינת ישראל צריכה למצוא את האיזון הנכון בין שמירה על ביטחון תושביה ובין קיום כלכלה בריאה וצומחת. המדינה צריכה לנקוט במדיניות של ניהול סיכונים מושכל ולהחליט לאן להפנות את המשאבים כי לא ניתן לספק 100% ביטחון לתושבים. מרידור ציין שעל פי תפיסתו לא ניתן לנהל את תקציב הביטחון ברמה חד שנתית ויש להקצות תקציב חמש שנתי. המצב שבו בכל שנה יש תקצוב מחדש של פרויקטים עולה לנו הרבה.
מנכ"ל מכון התקנים, זיוה פתיר, אמרה בכנס, כי בשל ניסיון רב שיש בארץ בהתמודדות עם מצבים ביטחוניים, ישראל יכולה לתפוס מקום מרכזי בעולם בנושא התקינה בתחום החוסן הביטחוני של המפעלים והמגזר העסקי. מנכ"ל איגוד התעשייה הקיבוצית, עמוס רבין, אשר פתח את הכנס, אמר שהמלחמה האחרונה חידדה את הצורך של מפעלי הקיבוצים להיערך כראוי למצבי מלחמה ואירועים אחרים שיכולים לפגוע ביכולת היצור, השיווק וקליטת חומרי הגלם. "אין ספק שמפעלי הקיבוצים עמדו במבחן בכבוד ורובם הצליחו לייצר בעיצומה של המלחמה, אך בפעולה מקדימה נכונה אפשר לשפר את ההערכות לאירועים עתידיים, שכולנו מקווים שלא יקרו", הוא סיכם.