איך הישראלים מעדיפים את המשכנתא שלהם?
במהלך מחצית השנה האחרונה חל שינוי חד בהרגלי המשכנתאות של הישראלים, כך עולה מנתוני אתר FINEHOME.CO.IL, המאפשרת לערוך מכרז משכנתאות מקוון, ללא תשלום, בין גופי המימון השונים.
על פי נתוני החברה עולה, כי במהלך החודשים האחרונים חלה ירידה חדה ביקוש למשכנתאות במסלול צמוד המדד וגידול חד בביקוש למשכנתאות צמודות לדולר וצמודות לפריים, או במשכנתאות משולבות.
מהנתונים עולה כי רק 55% ממבקשי המשכנתאות באוקטובר ביקשו משכנתא צמודת מדד בלבד, לעומת 83% ממבקשי המשכנתאות במרץ. 24% ממבקשי המשכנתאות באוקטובר ביקשו משכנתא משולבת של צמודת מדד ופריים, לעומת 9% בלבד במרץ. גם במסלול המשלב הצמדה למדד והצמדה לדולר חל גידול חד בביקוש. באוקטובר 11% מסך מבקשי המשכנתאות ביקשו משכנתא שכזו, לעומת 4% בלבד לפני כחצי שנה.
עוד עולה מהנתונים כי 5% ממבקשי המשכנתאות באוקטובר ביקשו משכנתא צמודה לפריים בלבד או שילוב של מדד, פריים ודולר, לעומת 2% בלבד במרץ.
עוד עולה מנתוני האתר, כי הביקושים למסלולים השונים מושפעים גם ממחיר הדירה אותה מבקשים לרכוש. מהנתונים עולה כי הגידול החד ביותר למשכנתא המשלבת מדד ודולר חל בקרב רוכשי הדירות במחירי הביניים הנעים בין 150-300 אלף דולר. בקרב רוכשי דירות אלה חל גידול חד בביקוש למשכנתא המשלבת הצמדה לדולר מהיקף של 0.6% ממבקשי המשכנתאות לפני חצי שנה להיקף של 6.5% כיום.
בקרב רוכשי הדירות במחירי הביניים חל גידול חד גם בקרב המבקשים לשלב משכנתא צמודת מדד וצמודת פריים, מהיקף של 3.4% לפני כחצי שנה להיקף של 14% היום.
צביקה ירחי מהמחלקה הכלכלית של האתר מסר, כי מהנתונים ניתן לראות כי עיקר השינויים בהרגלי הביקוש למשכנתאות הוא בקרב רוכשי הנכסים הזולים, יחסית, והבינוניים. רוכשי הנכסים היקרים יותר נוטים להסתכל לטווח ארוך ופחות מושפעים מהשינויים בטווח הקצר. לבעלי ההכנסות הנמוכות יותר, הרוכשים נכסים זולים יותר, כל חסכון במשכנתא, גם לטווח קצר, הוא משמעותי.