פישר: המלחמה העלתה מחירי המשכנתא
העובדה שאנו נמצאים היום במצב קשה לא אומרת לצערי שזו פעם אחרונה שאנו במצב קשה. אנו מדינה שחשופה מאוד לזעזועים, והם לא ייפסקו בעתיד. זה שהצלחנו לשמור על יציבות בזמן המלחמה נובע כתוצאה מהמדיניות הכלכלית שהונהגה לפני המלחמה". כך אמר הבוקר (ג') נגיד בנק ישראל סטנלי פישר בנאום שנשא בוועדת הכספים בכנסת.
לדבריו, "שיעורי הצמיחה של המשק עד המחצית הראשונה לשנת 2006 הייתה מצוינת ועמדה על 5.7% בקצב שנתי, זוהי התאוששות מרשימה שלא המשיכה בזמן המלחמה". לדבריו, היינו סביב יעד האינפלציה שקבעה הממשלה שעמד על 1%-3% וב-12 החודשים האחרונים אנו עומדים על 2.2%. כלומר, למרות הצמיחה המהירה הצלחנו לשמור על יציבות מחירים.
לגבי שער החליפין, ציין הנגיד כי "אנו רואים יציבות מרשימה בשע"ח ואפילו ייסוף קטן בסוף המלחמה. לפני כשנה וחודשיים החלטנו לשים קץ לרצועה שהייתה בפועל משנת 1990 אבל זה כמעט ולא השפיע על יציבות השע"ח.
בנוגע לאבטלה, ציין הנגיד כי עד תחילת המלחמה הגיעה האבטלה לכ-9% וזה כמעט ולא השתנה. מה שכן קרה הוא שנוצר גידול בשיעור ההשתתפות בשוק העבודה וגידול במספר העובדים. כלומר, יותר אנשים חיפשו עבודה, נרשם גידול במספר העובדים אך זאת לצד הגידול בשיעור האבטלה. לדבריו, "אני מקוה ששיעור האבטלה יוסיף לרדת אבל מצד שני זה גם חשוב שיש יותר אנשים שמחפשים עבודה וחושבים שיוכלו למצוא".
בנוגע לשוק המניות, הדגיש הנגיד כי "אמנם נרשמה ירידה חדה מאוד של כ-8% בתחילת המלחמה, אולם אתמול שוק המניות חזר כמעט לרמה בו היה ערב המלחמה. ביחס לשווקים המתעוררים רואים שמצבנו דומה למה שקרה לשווקים המתעוררים ז"א שהבורסה הייתה יציבה, אבל עלתה פחות ביחס לבורסות אחרות בעולם כמו הנאסד"ק.
עם זאת, הנגיד הדגיש כי למרות שהשפעת המלחמה על הטווח הקצר היא שולית יחסית, בטווח הארוך נוצרה בעיה של חוסר וודאות לגבי עתיד המשק, שהביטוי לה הוא הפער שנוצר בעקבות המלחמה בין שיעור הריבית השקלי לאג"חים שחרים של 10 שנים ואג"ח דולריות של ממשלת ארה"ב. "בתחילת המלחמה הפער היה 1.25%, זה קפץ ל-1.6% בתחילת המלחמה וכיום הוא עומד על 1.75%. זה נשמע הבדל קטן- 0.5% מתחילת המלחמה עד עכשיו, אבל זה שינוי גדול וזה דבר שישפיע למשל על מחיר המשכנתאות". חשוב לשמור על הכסף הישראלי
לדבריו, "שיעור הריבית של המשכנתאות מבוסס לא על ריבית של בנק ישראל אלא על ריבית של אג"ח ל-10 שנים. הפערים שנוצרו בין שיעורי הריביות מבטאים את החוסר וודאות בטווח הארוך, והדרך היחידה לצמצם את הפער היא להמשיך להוכיח לכולם שאנו משק יציב שאפשר להשקיע בו וזו הדרך היחידה להוריד אצת בפער הזה"
פישר הוסיף כי "נכון לעכשיו מצב המשק הישראלי הרבה יותר טוב ממה שציפיתי שיהיה אחרי חודש לחימה ביחס לשווקים הפיננסים. אני מקווה שנוכל להצדיק את האמון של כולם בשוק הפיננסי שלנו . מצד שני- לא רק הזרים חשובים. כל ישראלי יכול להשקיע בחו"ל. יש הרבה יותר כסף של ישראלים שיכול לצאת מהארץ מאשר כסף של זרים שיכול לצאת מהארץ ולכן חשוב לשמור על האמון לא רק של זרים, אלא גם של ישראלים.