אורגלר: יש לפעול להשקת תעודות סל על המעו"ף בנאסד"ק

יו"ר הבורסה הפורש בראיון לירחון הפנימי של הבורסה: "הבעיה המרכזית היא שיעור אחזקות הציבור הנמוך"
שי פאוזנר |

יו"ר הבורסה הפורש, פרופ' יאיר אורגלר אמר הדברים בראיון פרידה המתפרסם בגליון ב"הבורסה", ירחון הבורסה לני"ע בת"א.

לשאלה: האם על הבורסה להנפיק עצמה ולהפוך לחברה ציבורית? ענה אורגלר, כי "אין מנוס מכך, וכי במוקדם או במאוחר היא אכן תהפוך לחברה ציבורית". לשם כך יהיה, לדבריו, לבצע שינוי מבני של הפרדה בין הבעלות על הבורסה לבין הזכות לפעול בה.

יו"ר הבורסה הפורש מעלה בראיון זכרונות מעשור של פעילות באחת התקופות החמות בביותר ואוליי אף החמה ביותר אי פעם בבורסה הישראלית. עשור בו קרסה הבורסה פעמיים, ראתה את בועת ההייטק מתנפחת ואחר כך מתפוצצת, עברה אינתיפאדה, מלחמה בעיראק, משק שכמעט קרס פה ועוד ועוד.

אחד הנושאים היו לסמל של העשור הזה בבורסה הוא המעבר לרישום כפול של מניות בישראל ובבורסות מתחרות בעולם. אורגלר מתייחס לתקופה בה זה קרה. "אני מאמין שרגע המפנה היה היה ביקורו של שר האוצר דאז, בייגה שוחט בעמוק הסיליקום. שוחט ראה כיצד חברות ישראליות גדולות והופכות לשחקניות מרכזיות בנאסד"ק כשבישראל אין להן כל ייצוג".

אורגלר התבקש להיזכר ברגע קשה במיוחד, ומדבר על ה-11 בספטמבר 2001. "ביום בו קרסו התאומים הבנו כי משהו דרמטי התחולל במישור הבינלאומי והכלכלי בפרט. ביום המחרת הופעלו עלינו לחצים כדי שנדחה את מועד פתיחת המסחר. הנהלת הבורסה החליטה באומץ רב לפתוח את המסחר ללא עיכובים. היו אמנם ירידות של עד 7% במהלך המסחר, אך הבורסה הוכיחה איתנות".

לדבריו, הבעיה המרכזית בבורסה היא שיעור אחזקות הציבור הנמוך יחסית. יו"ר הבורסה הפורש סבור, כי הבעיה נעוצה בתרבות הניהול הגורסת כי יש להשאיר את השליטה על החברות "בבית". מורשתו של אורגלר בעניין זה, אם תרצו, היא כי "יש לעשות הכל כדי להגדיל את אחזקות הציבור בדומה לבורסות המפותחות בעולם".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה