הקיץ עדיין לא הגיע אבל באחד העם חם מתמיד
שבוע מעניין ורווי אירועים עבר על שוק ההון. את השבוע פתחו המדדים בקול תרועה, שנמשכה בשלושה ימים של דישדוש, אך העליות ביום החותם של השבוע הציבו את המדדים העיקריים בשיאים חדשים, כאשר מדד המעו"ף נקבע על רמת 896.85 הנקודות.
עסקת ישקר ריכזה את מירב העניין בשבוע החולף, עסקת הענק בה נרכשו כ-80% ממניות יצרנית להבי המטוסים של משפחת וורטהיימר על ידי לאשף המניות הגדול בעולם - וורן באפט, תמורת סכום של 4 מיליארד דולר במזומן, זכתה לסיקור נרחב בכל המדיות השונות במדינה. העסקה שפורסמה לראשונה בערב שישי, נתנה זמן למשקיעים בבורסה לעקל את תוצאותיה והשלכותיה. בשוק ההון פירשו את הרכישה כהבעת אמון בכלכלה הישראלית ושלחו את הבורסה התל אביבית לעליות שערים החדות ביותר שנרשמו בתשעת החודשים האחרונים.
עוד באותו, פרסם בית ההשקעות האמריקני - מורגן סטנלי, המלצה חמה למשק הישראלי, בבית ההשקעות כינו את המצב בכלכלה הישראלית "כמעט מושלם", כשהם צופים עתיד חיובי למרות העלאות הריבית הקרובות. ביום שלמחרת העליות החדות, תיקנו המדדים ורשמו ירידות קלות.
ביום המסחר השלישי לשבוע נתקבלה שוב המלצה חמה למשק הישראלי, הפעם מבנק ההשקעות מריל לינץ. בבנק ההשקעות פרסמו סקירה על השוק המקומי תחת הכותרת "הבעת אמון חזקה". במריל לינץ התייחסו לעסקת ישקר, והעריכו, כי השקעתו של באפט בישראל מהווה הבעת אמון בכלכלה הישראלית ובממשלה החדשה. הבורסה הגיבה בעילות קלות.
עונת הדיווחים הכספיים החלה וראשוני הדוחות מגיעים מכיוונם של המניות הדואליות. את מירב העניין ריכזה ענקית הפרמצבטקיה הישראלית – טבע, שדיווחה אתמול על תוצאות הרבעון הראשון. בתחילת השבוע (ב') ערכו בטבע מפגש עם עיתונאים, בה סיפק סמנכ"ל הכספים של החברה, דן זיסקינד, הסבר מעמיק על מרכיבי ההפסד בדוחות הרבעוניים. בפגישה זו לא נחשפו פרטים על התוצאות, אך עצם קיומה הדליק נורה אדומה ובישר כי התוצאות כנראה לא ירשימו במיוחד. כאמור תוצאותיה של החברה באמת לא הרשימו, וזאת בלשון המעטה. אך בנוסף לכך הנמיכה החברה את תחזיותיה לשנת 2006. מרגע הצגת התחזיות, נפלה מניית החברה בשיעור חד של 8.6% ומשכה אחריה את המדדים העיקריים לירידות בסיום.
אתמול העלה הבנק המרכזי האמריקני – הפדרל ריזרב, את גובה הריבית הבסיסית על הדולר בפעם ה-16 ברציפות. יו"ר הפד – בן ברננקי העלה את הריבית בשיעור של 0.25% לרמה של 5%, כצעד שהיה די צפוי. המשקיעים עקבו אחר נאומו על מנת לדלות פרטים על מדיניות הבנק בעתיד, שמבחינתו רמז כי התהליך עשוי להיפסק. בעקבות העלאה זו הצטמצם פער הריביות בין הדולר לשקל לכ-0.25% בלבד.
להבעת אמון נוספת זכה המשק הישראלי, כאשר אתמול שינתה חברת הדירוג - מודיס, את חזית הדירוג של ישראל מתחזית "יציבה" לתחזית "חיובית" לגבי החוב במט"ח. משמעותה של העלאה זו בה לידי ביטוי בהוזלת עלויות הגיוס של ישראל.