לא כל הנוצץ הוא זהב שחור

ברקע להמשך הזינוק של מחירי הנפט בעולם ורגע לפני הנפקת דלק USA, מציגה אלינור ארבל תמונה בעייתית של תחום האנרגיה ומונה כמה נתונים שכדאי לבחון בדרך להשקעה בו. על קונטנגו, על התשובה למשטר עריצות הנפט ועוד
אלינור ארבל |

בשבוע החולף שוב עלו הנפט ומוצריו לכותרות והשתלטו על שיחות המסחר. שוב נראה, כי השמיים הם הגבול עבור מחירי הנפט השוברים שיאים עם קצב התגברות האיום האירני, ושוב כל מי שנמנע מלהשקיע בתחום האנרגיה נחמץ ליבו לנוכח 75 דולר לחבית.

ובמקביל לכל זה, בראש הסצנה הישראלית ניצב יצחק תשובה, עם ההנפקה הקרבה של דלק USA אשר זוכה להתלהבות אדירה בשוק. זאת, לצד איתותים מתחזקים, כי בכוונתו לוותר על חלק מאחזותיו בחברת הגז - ים תטיס, בעבור ההתמודדות על רכישת בית הזיקוק האשדודי. ובל נשכח את המיזוג מלווה- הביקורת של סונול ודור אלון.

בקיצור, ההייפ של הנפט חזק היום יותר מתמיד. אבל לפני שאתם רצים להשקיע בחביות נפט, בענקיות אנרגיה או בשפע המוצרים הפיננסים שמאפשרים לכם לסחור בזהב השחור, אולי כדאי שתשקלו את טענות הדוב.

מי שעוקב אחרי תחום האנרגיה נתקל בודאי שוב ושוב במונח "מרווחי זיקוק". זהו מן מושג איזוטרי שאילולי הצביע לאחרונה על רווחי עתק לחברות המזקקות נפט גולמי לדלקים, ודאי היה ממשיך להיות ז'רגונם הפרטי של אילי נפט אי שם בקורפוס קריסטי, טקסס.

אלא שהיום, כולם עוקבים בעניין רב אחר מרווחי הזיקוק, או ההבדל בין עלות החבית הגולמית, לבין הרווח ממכירת המוצרים. כאן אצלנו, האנליסט יובל זעירא מבית ההשקעות אי.בי.אי פרסם המלצה קנייה נלהבת למניה לקראת הנפקת דלק USA בטוענה, כי "במרווחי הזיקוק הנוכחיים (למעלה מ-20 דולר לחבית), יכול להערכתנו בית הזיקוק ליצור רווח EBITDA ענק של כ-75 מיליון דולר לרבעון".

הכל טוב ויפה, אבל מה עם מרווחי הזיקוק יפלו לרמתם הממוצעת מזה שנים. משהו בסביבות 4 ל-8 דולר לחבית? האם גם אז החברה תהיה שווה 800 מיליון דולר, כפי שהשוק מעריך כרגע? לידיעתכם, מרווחי הזיקוק ברוב השנה שעברה בעולם היו מתחת ל-8 דולר לחבית, פרט לחודשים ספטמבר עד נובמבר. בחודשים אלה הוכתה ארה"ב במכת ההוריקנים הקטלנית. רק בחודשים אלו מרווחי הזיקוק העפילו לכ-21 דולר לחבית, אך כבר בדצמבר המרווחים צנחו חזרה ל-3 דולר.

בשנים 2003-2004, מרווחי הזיקוק לא עברו את רמת ה-10 דולר לחבית ולו פעם אחת. לא שזה מרווח חסר משמעות, אבל עדיין, הערכה של שווי ההנפקה של חברת זיקוק על בסיס מרווחי זיקוק בשיא כל הזמנים עלולה להטעות. עוד הוסיף זעירא, כי והיה ומרווחי הזיקוק ישארו גבוהים, "גם מחיר של כמיליארד דולר (לפני הכסף) נשמע הגיוני".

צריך להזכיר, כי עד לפני כשנתיים, תחום זיקוק הנפט בעולם היה ידוע כמקום טוב להפסיד בו כסף, והראיה לכך: בארה"ב לא נבנתה אף מזקקה מזה שלושים שנה ורבות פשטו רגל בתקופה זו.

התשובה למשטר עריצות הנפט

והנה עוד נקודה מעניינת נגד השוורים של שוק האנרגיה, שעליה אוהבים מאוד הסוחרים האמריקנים אוהבים לדבר. אם נסתכל על מחירי חוזי הנפט העתידיים נראה, כי הם יקרים יותר ממחירי החוזים העכשויים (ספוט). מצב זה נקרא "קונטנגו".

רבים נופלים בפח פה ומסיקים שאם החוזים של אוגוסט יקרים מאלו של יוני, אזי זו אינדיקציה לכך שהשוק מצפה להמשך העליה במחירים. לא כך הדבר. בפועל, מה שקורה זה שהמזקקות קונות כמויות אדירות של נפט גולמי, יותר מאשר הן צריכות, במחירי ספוט בגלל שהחוזים העתידיים יקרים יותר. כך מתמלאים להם המצבורים של הנפט, מה שמאוחר יותר עשוי להביא לירידה בביקושים, כי יש להן מספיק במאגרים.

החוזים העתידיים מצביעים על עודפי היצע בחודשים הבאים. זאת, בהיעדר מתיחות פוליטית, כמו אלה באיראן או ניגריה, ובניכוי השפעות העדר של קרנות הגידור והגופים המוסדיים, שיכולים לנפח מלאכותית את מחירי הנפט.

ועוד נקודה חשובה - כנגד משטר העריצות של הנפט. מי שרוצה להרוויח מהסביבה האנרגטית של נפט בשחקים מוזמן לפזול הצידה לאחות התאומה והיפה יותר, האנרגיה החלופית. אנרגיה חלופית על מיגוון סוגיה הינה, לכל הדעות, הסטארט-אפ האמיתי, העתיד של כולנו. תחומים התופסים תאוצה באופן בולט הם תחומי הביודיזל והאתנול אשר, יש לקוות, יהפכו לבשורה העולמית ביעול התחבורה ולהפחתת זיהומה. זה לא חלום, זוהי מציאות רגולטורית ומעשית במדינות רבות כמו שוודיה ומדינת קליפורניה בארה"ב. כמעט כל רכב חדש היום יכול לקבל תערובת דלק המכילה 10% אתנול (חומר המפחית את זיהום הדלק ואת התצרוכת). השאיפה היא להגיע גם לתערובת של 90% אתנול.

בינתיים, תחום האנרגיה החלופית צומח בקצב מהיר ו"מתודלק" על ידי מחירי הנפט הגבוהים והמודעות העולמית לאנרגיה נקיה. אחת מתעודות הסל היחידות הקיימות היום לתחום האנרגיה החלופית היא ה-PBW (PowerShares Clean Energy Portfolio). מעניין לגלות, כי מדד זה עקב כמעט אחד לאחד אחרי מדדי המיינסטרים, כגון מדד ענקיות האנרגיה של בורסת ה-AMEX ה-OXI, או תעודת הסל XLE (Energy Select Sector SPDR). אלא שהחל מינואר השנה תעודת האנרגיה החלופית רשמה תשואות גבוהות בהרבה.

אצלנו, הקרן הירוקה בניהולה של חן אלטשולר, מבית ההשקעות אלטשולר, שחם הינה אחת האופציות המקומיות היחידות להשקעה בתחום האנרגיה החלופית. הקרן משקיעה בחברות אתיות העוסקות באנרגיה חלופית על כל סוגיה, מכל העולם. בפעם האחרונה שבדקתי, הקרן רשמה תשואה של 20% בחודשים ינואר ופברואר השנה.

ולסיכום, אילו המיליארדים של קרנות הפנסיה והגידור הענקיות היו זורמים לתוך ידיהן של חברות האנרגיה החלופית, המצב של כולנו היה טוב יותר. עכשיו, כל מה שחסר לנו זה שאיזה אנאליסט מגולדמן-זאקס יאמר שהחמרת היחסים עם איראן עלולה להקפיץ את מחירי הנפט ל-100 דולר לחבית (כמו שנעשה על ידיהם בעבר), בשביל שכולנו באמת נהיה בצרה.

מאת: אלינור ארבל

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה