השקת תעודות סל וגאופוליטיקה תומכים בסחורות
אני בטוחה ששמעתם או קראתם בזמן האחרון לא פעם את הביטוי "שוק הסחורות". הכותרות המלוות את הפריחה בשוק ששנים רבות לא משך כל כך הרבה תשומת לב, מביאה אותו לפיתחו של כל משקיע בארה"ב, בהצעות שונות ומשונות (בחלקן) לרכוש כלי השקעה בסחורות במגוון רחב של סוגים.
נראה כאילו גם אצלנו הסחף מתחיל, ובתי השקעות כבר מתחרים בינהם על לקוחות למוצרים אקזוטיים שהם מפתחים בתחום זה.
דרך אחת בטוחה להשיג עליות בשוק הסחורות היא ליצור תעודת סל. ברוב המקרים הדבר יוצר ביקושים הגוברים על ההיצעים, ומתעורר חשש שלא תהיה אספקה מספקת של תעודות לכל דורש. עקרונית, כלים פיננסיים מסוג זה מעוררים את תיאבון המשקיעים להשקעות אקזוטיות, כמקור תשואה בעל סיכון נמוך, יחסית. בפועל, נוצרים ביקושים החורגים מהנורמה המנפחים את ערך הסחורה.
לאחרונה, בתי השקעות מובילים בעולם, כמו בארקליס הבריטי למשל, יצאו לשוק עם תעודות סל המשקיעות ישירות במטילי זהב. אלו מאוכסנים בכספות עבור המשקיעים, שיכולים כעת להתפאר בעובדה שהם מחזיקים בזהב.
כשמחפשים את הסיבות לפעילות סביב המתכת היקרה - מגלים, כי בשנה החולפת עלו מחירי הזהב לשיאים שלא נראו כ-25 שנה, בין היתר, בגלל תעודות סל שהוצגו לשוק. מתחילת השנה עלה מחיר הזהב בכ-13.7% וכעת הוא נסחר במחיר של 596 דולר לאונקיה. בשבוע שעבר הגיע מחיר אונקיית זהב ל-600 דולר, מחיר הסגירה הגבוה מאז שנת 1980. המגמה בשוק ממשיכה להיות שוורית, שכן סוחרים רבים מצפים להמשך עליות לרמות של 700 דולר השנה.
לאחרונה, עלה מחיר הזהב ב-1.25% במסחר אלקטרוני. מה שמזין את האופטימיות ברמת המקרו, היא עבודה שהדולר נחלש, הריבת העולה, וכן נרשמת ירידה בכמויות הזהב הנכרה מול עליה בדרישה מכיוון אסיה.
מעניין לראות, כי אפקט תעודות הסל הגיע גם לכסף - הכוונה למתכת הכסופה ולא למטבעות והשטרות בהם אנו משלמים על מוצרים ושירותים. בארקליס שהוזכר כבר, הגיש לאחרונה בקשה להשקת תעודת סל על הכסף. הבקשה אושרה על ידי רשות ניירות ערך האמריקנית, וכעת השוק כולו דרוך לקראת אישור המסחר בבורסת ה-AMEX. לאור ההשקה העומדת בפתח, הכסף נסחר ברמות שיא של 22 שנה, ומאז תחילת השנה עלה ב-37% וחצה את רמת 12 דולר לאונקיה.
ואם אנחנו כבר בסחורות, אי אפשר שלא לדבר על נפט.
חוזה הנפט למסירה במאי ירד אתמול משיא של חודשיים ונסגר על 67.39 דולר לחבית. המתיחות הפוליטית הגבוהה ששוררת לאחרונה בניגריה גרמה, בין היתר, לעליה המחודשת שהגיעה שוב קרוב לשיא כל הזמנים. התגברות המתיחות בין מדינות המערב לאירן על רקע חידוש מאמציה להעשרת אורניום אף הם תמכו במחירי נפט עולים.
בעקבות הצהרת חברת הנפט הבריטית של, כי יצור 120,000 חביות נפט ביום שהופסק בגלל איום המורדים הניגרים יחזור לפעילות, השוק עבר לירידה. גם התבטאויות של אופ"ק לגבי המשך יצור נפט ברמות נוכחיות ללא קיצוצים הרגיע את השוק.
ועוד מממלכת אפריקה. למי שיש לו לב חזק מומלץ לבדוק את חוזי הקקאו. 40% מאספקת הזהב המתוק הזה מקורה מאפריקה, ובמיוחד מאיזור חוף השנהב. לאור המצב הגיאופוליטי המעורער באיזור ולאור אזהרות, כי היצור יחלש שם בצורה משמעותית הודות לירידה בתצרוכת דשנים, מחיר הקאקאו סובל מתנודתיות ערה. כך לדוגמא, בחודש ינואר, התרסק מחיר הקקאו ב-9% ל-868 דולר לטון בפחות משבוע. שבועיים לאחר מכן נסק המחיר בחזרה בכ-7.7% ולאחרונה נסחר הקקאו סביב 914 דולר לטון.