עדי ברנדר, מנהל חטיבת המחקר קרדיט: דוברות בנק ישראלעדי ברנדר, מנהל חטיבת המחקר קרדיט: דוברות בנק ישראל

תשכחו מריבית נמוכה - "3.75% זו הריבית הטבעית החדשה"

ד"ר עדי ברנדר, מנהל חטיבת המחקר וחבר הוועדה המוניטרית של בנק ישראל, מסביר בשיחה עם ביזפורטל למה הריבית נשארה, לאן היא יכולה להגיע, איך מגבלות ההיצע חשובות יותר מהביקושים ולמה בבנק ישראל לא ממהרים להפחית ריבית למרות שהאינפלציה מתקרבת ליעד

תמיר חכמוף | (14)
נושאים בכתבה בנק ישראל ריבית

ד"ר עדי ברנדר הוא מנהל חטיבת המחקר של בנק ישראל וחבר הוועדה המוניטרית, אחד האנשים שמובילים את קבלת ההחלטות הקריטיות על הריבית במשק. על רקע החלטת הריבית האחרונה שהשאירה את הריבית ללא שינוי, בשעה שהשוק כבר התחיל לתמחר הפחתות קרובות, שוחחנו איתו על הסיבות שהביאו את הוועדה להעדיף זהירות, על מגבלות ההיצע והלחצים שנוצרו בעקבות המצב הביטחוני, על שער החליפין והסיכונים העתידיים, וגם על השאלה האם הפחתה מוקדמת בינואר לא התגלתה בדיעבד כמהלך נחפז.

תן לנו קצת רקע על ההחלטה האחרונה שהתקבלה

ההחלטה התקבלה על רקע של אי-ודאות מאוד גדולה, יותר מאי-ודאות, אנחנו רואים זעזועים גיאופוליטיים מאוד משמעותיים בסביבה של המשק הישראלי.  אנחנו ברצף מבצעים כמו "חרבות ברזל", "מרכבות גדעון" ו"עם כלביא", שמשבשים את הכלכלה, אם דרך גיוסי מילואים וסגרים אזוריים, ואם דרך פגיעה בסנטימנט של משקיעים, גם פיננסיים וגם ריאליים. נוסף על כך, יש מחסור בעובדים, בין היתר עקב שירות מילואים והיעדר עובדים פלסטינים שהוחלפו בהדרגה בעובדים זרים, אך עדיין לא במלואם.

האינפלציה נותרת מעל היעד והמשק סובל בעיקר ממגבלות היצע, במיוחד מחסור בעובדים, שמסביר את התוצר הנמוך מהמגמה. לכן הפחתת ריבית שתגדיל ביקושים עלולה דווקא להעלות אינפלציה ולא לסייע ממש לפעילות. במקביל, בשוק האשראי לא רואים מצוקה, אין פיגורים חריגים ואין דיווח גורף על קשיי אשראי.

בשקלול כל אלה: אי-היציבות הביטחונית, עודפי ביקוש שמגיעים מהיצע מוגבל, היעדר מצוקת אשראי ומעקב אחרי שוק הדיור, הוועדה סברה שזה לא הזמן להפחית את הריבית. עם זאת, קדימה כבר נראים סימנים חיוביים: אחרי "עם כלביא" ירדו פרמיות הסיכון, והשאלה אם נראה גם צמצום המחסור בעובדים עם חזרת המילואימניקים. בהנחה של רגיעה ביטחונית, הצפי הוא שהאינפלציה תתכנס בקרוב לתוך היעד, ואז במהלך השנה נוכל גם לראות הפחתות ריבית.

נשמעו טענות שההפתעה הגדולה הייתה בעצם שאין הפתעה. אם מסתכלים על תחזית האינפלציה, נראה שהיא צפויה להיכנס לטווח היעד כבר ממש בחודש-חודשיים הקרובים ולהישאר שם. אז באמת הפחתה של רבע אחוז עכשיו היה משהו שעלול לטלטל את המערכת או לשנות מהותית את התמונה?

אני חושב שהפחתת ריבית היא לא אידיאולוגיה, היא לא יעד בפני עצמה.זה נכון שבתסריט הבסיסי שלנו, אנחנו מתכנסים בהדרגה למרכז היעד, ביחד עם הפחתות ריבית הדרגתיות. אבל כל זה בתרחיש הבסיס שהוא תלוי בהרבה מאוד הנחות. כלומר, אף אחד לא מבטיח לנו שהלחימה בעזה הסתיימה. אף אחד לא מבטיח שגמרנו עם האיראנים ושהאיומים נגמרו ולא נצטרך להיערך לסיבוב נוסף. בסך הכל, אנחנו מדברים על פחות משבועיים אחרי סיום העימות הפעיל מול האיראנים, כשבמקביל ראש הממשלה נמצא בוושינגטון ויש דיונים על האם יהיה או לא יהיה הסכם הפסקת אש בעזה. זה קצת מוקדם להניח שכל הדברים האלה יקרו כמו שהתרחיש שלנו חוזה.

האינפלציה, גם אם תיכנס חודש אחד לתוך היעד, זה לא מספיק. הוועדה כל פעם בוחנת את תמונת המצב הכוללת בזמן קבלת ההחלטות. אם נראה שהלחימה נמשכת, שהמילואימניקים לא חוזרים, ואולי גם שהאינפלציה מתרוממת מחדש, אז יכול להיות שנחכה. אם נראה שהדברים מתקדמים כמו שהתרחיש חוזה, אז נראה גם את הפחתות הריבית בהמשך השנה.

קיראו עוד ב"שוק ההון"

אז בין השורות אני מבין שכרגע שוק העבודה ומגבלות ההיצע הם יותר משמעותיים מהאינפלציה עצמה?

כן, אני חושב שזה כתוב גם בפרוטוקולים. אני אתן לך אפילו תרחיש מאוד חיובי: נגיד שהתמונה הביטחונית נראית מצוין, ובעקבות זה יש עלייה מהירה בביקושים כי אנשים מרגישים טוב, הצריכה הפרטית עולה, ההשקעות גדלות ויש פחות מילואימניקים. עדיין, אנחנו יכולים לקבל עלייה באינפלציה במצב כזהיכול להיות שהאפקט של שחרור מגבלות שוק העבודה חזק יותר, האינפלציה מתמתנת, וזה סוג של התרחיש הבסיסי שלנו. אז כן, לשוק העבודה יש חשיבות גדולה, אבל יש גם את שער החליפין, את פרמיות הסיכון, את שוק הדיור ואת שוק שכירויות שזה כרגע גורם משמעותי במיוחד במרכז הארץלכן אנחנו כל הזמן מדגישים שההתנהלות שלנו היא data dependent – תלויה בנתונים.

אמרת data dependent וזה ישר מקפיץ אותי לפאוול. עד כמה החלטות הריבית בארה"ב ותוואי הריבית שם משפיעים עליכם?

אנחנו פועלים במשק גלובלי, משק קטן ופתוח. מה שהאמריקאים מחליטים משפיע על הכלכלה העולמית ועל השווקים הפיננסיים בעולם. אבל זה לא הגורם המרכזי בהחלטות שלנוגם המערכת הגלובלית יותר מורכבת מהפד לבד. בסופו של דבר, אנחנו מסתכלים על המשק הישראלי. אני לא אגיד שאנחנו מתעלמים לחלוטין מהריביות של הפד ושל הבנק המרכזי באירופה אך זה לא גורם מרכזי בהחלטות שלנו.

אז בוא נדבר על הפיל שבחדר - השקל. ראינו אותו נחלש בתחילת המלחמה ובנק ישראל התערב, ואפילו ראינו את בנק ישראל מתערב בשער בתחילת הלחימה מול איראן. מאז הוא התחזק משמעותית,  יש איזו נקודה שבה אתם אומרים שצריך להתערב לצד השני, כלומר לקנות דולרים?

בעיקרון אין יעד לשער חליפין. כשאנחנו מסתכלים על התמונה של האינפלציה, שהיא כרגע בכלל מעל היעד, הדבר הנכון הוא שהשווקים יקבעו את שער החליפין.צריך גם לשים לב, הרבה מדברים על שער הדולר, אבל אנחנו מסתכלים על סל המטבעות של ישראל. מול האירו למשל, הייסוף היה הרבה יותר קטן. אם אני זוכר נכון, הייסוף מול האירו היה רק בערך שניים וחצי אחוזים. במכלול, ככל שזה משפיע על האינפלציה זה לא רק הדולר. לדולר יש אמנם משקל גדול, אבל גם לשאר המטבעות יש השפעה, והיא קטנה יותרובכל מקרה, זה חלק מהמכלול. לשער החליפין יש השפעה על האינפלציה, אבל אין לנו איזה קו אדום שאם עוברים אותו אנחנו מיד פועלים.

פרסמתם תחזית שמצביעה על ריבית של בערך 3.75 בעוד שנה, זה לא מרגיש זהיר מדי, בטח בהשוואה לעולם?

זה דיון שמתנהל בכל העולם, והוא מאוד מורכב וללא מסקנה ברורה. כולם מדברים על מהי "הריבית הטבעית", או "הריבית הטרמינלית".

אני אתן לך נקודת מבט: אם מסתכלים על השוק בישראל, הריבית הריאלית ל-3 עד 10 שנים היא בערך 2%. כלומר, כנראה שאין שם הרבה פרמיות של טווח. אז אם אתה חושב על ריבית של בערך 2% ריאלית, זה מביא אותך לסביבת 3.75% נומינלית, די קרוב למה שאנחנו רואים בתחזיותלא אומר שאין אפשרות שהריבית תרד מתחת לזה. אבל לא בטוח. יש מי שחושב שהעשור הקודם, עם ריביות כמעט אפסיות, היה לא נורמלי. ויש מי שכל ההיסטוריה שלו היא העשור ההוא, אז בשבילו זה הנורמליאנחנו רואים את זה כאחת האפשרויות, וזה לא אומר שזה בהכרח ירד הרבה מתחת ל-3.75%.

בינואר 2024 הייתה לנו הורדת ריבית שהפתיעה דווקא לצד השני. בדיעבד, אולי זה היה מוקדם מדי?

תלוי נתונים  זה בדיוק מה שזה אומר. מסתכלים על הנסיבות בזמן אמת. באותו זמן הייתה אינפלציה יורדת, שהתכנסה יפה לתוך היעד. דובר אז על הפסקת אש בעזה, דובר על כך שהעימות נגמר. זה מה שהממשלה אמרה, ואנחנו לא קובעים מדיניות ביטחון, אנחנו פועלים לפי ההערכות של הממשלהזה נראה הגיוני אז. המלחמה המשיכה, עם כל ההשפעות שלה, וחזרנו ללחצי אינפלציה. אז אפשר לומר שלמדנו מזה על חוסר הוודאות הגיאופוליטית, שבישראל מלחמות עלולות להימשך יותר זמן ממה שמישהו רגיל היה מצפה.

אז אפשר בעצם לומר שלמדתם מהעבר שגם כשנראה שנכנסת ודאות, בפועל היא לא באמת מגיעה ועד שלא תראו שהדברים באמת מתייצבים, אתם לא תעשו את הצעד מוקדם מדי? 

כן, אני חושב שבהחלט למדנו כמה אי-ודאות גיאופוליטית יכולה להימשך בישראל, הרבה יותר ממה שאנשים נטו להעריך לאורך השנים. אבל בסוף זה לא אומר שנשב בחיבוק ידיים לנצח, כשנראה את המרכיבים שבאמת נראים לנו אמינים, ואת המספרים מתכנסים לאן שאנחנו חושבים שהם צריכים להיות, אז נפעל בהתאם. אותם פרמטרים שמשפיעים על הכלכלה: נתוני מאקרו, שוק העבודה, והאינפלציה יראו שהם על מסלול ברור של התכנסות ליעד.

מבחינת יציבות השווקים, אנחנו פחות מודאגים כרגע. השווקים תפקדו יפה גם לאורך התקופה האחרונה, אפילו בזמן "עם כלביא". ולכן אנחנו מחכים לראות תמונה ברורה שמראה שאנחנו באמת בדרך הנכונה. אבל זה לא שאנחנו נמצאים עכשיו באיזו פוסט טראומה מינואר, פשוט צריכים לוודא שהבסיס מספיק יציב.

תגובות לכתבה(14):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 9.
    אנונימי 09/07/2025 13:35
    הגב לתגובה זו
    ארהב אף אחד לא מוכן יותר לקנות אגח ממשלתי טווח ארוך בריבית נמוכה נגמר המשחק הזה ובלי הביקוש הזה ארהב בעצם פושטת רגל. ולכן הריבית כאן כדי להשאר.
  • 8.
    רוני 09/07/2025 12:23
    הגב לתגובה זו
    1. אומרים שעם הריבית תרד יהיו יותר קניות ואז שוב אינפלציה גבוהה אך מצד שני אומרים שלעם אין כסף לקנות והשכבה החלשה סובלת מאוד שהמחירים גבוהים . זה לא מנוגד אחד לשני.2. אני חושב עדיין שהנגיד והסובב אותו עדיין נמצאים בקטע של פוליטי וכל מעשיהם הוא להחליש את הממשלה ולפורר אותה מכיוון העם שסובל מריבית גבוהה על הלוואות לעסקים ומשכנתא .
  • 7.
    אנונימי 09/07/2025 12:06
    הגב לתגובה זו
    במדינת השופוני והאוברדרפט כל העמך ישארו בלי תחתונים!
  • כן אבל שיעלו גם את הריבית על הפיקדונות!!! (ל"ת)
    יש פה קומבינה עם הבנקים!!! 09/07/2025 13:04
    הגב לתגובה זו
  • קנה מקם (ל"ת)
    אנונימי 09/07/2025 13:40
  • 6.
    בגדי המלך החדשים 09/07/2025 11:42
    הגב לתגובה זו
    אחרי שהנגיד ילך הביתה הריבית תרד.
  • 5.
    אנונימי 09/07/2025 10:51
    הגב לתגובה זו
    אינפלציה מטורפת העלתה בגרמניה את הנאציזם לשלטון היא אכזרית ומסוכנת דווקא ללא עשירים
  • 4.
    תקציב גרעוני 09/07/2025 10:47
    הגב לתגובה זו
    יש תקציב גרעוני מאוד אז אין הפחתות ריבית
  • 3.
    ממציא את הגלגל 09/07/2025 10:38
    הגב לתגובה זו
    כנראה מנסין לשדר לציבור כדי להוריד את האינפלציה ואת ציפיות האינפלציה
  • 2.
    אנונימי 09/07/2025 10:32
    הגב לתגובה זו
    הריבית תהיה בגובה 3.75% עד סוף 25.לקראת אמצע 26 כבר נהיה באיזור 3% אך מסכים שהריבית לא תהיה אפסית יותר כמו שהייתה.לכן מדד הבנקים בטווח הארוך שווה השקעה. לא המלצה
  • 1.
    אנונימי 09/07/2025 10:21
    הגב לתגובה זו
    אבל בנק ישראל צריך לדאוג לעם ישראל ולא רק לבנקים בישראל. ריבית גבוהה אומר רמת חיים נמוכה יותר לכל מי שהוא לא בנק או עשיר כמו בכירי בנק ישראל. הם מנותקים מהעם ומהשטח. ברור שהמטרה של מדינה שהריבית תהיה נמוכה כדי לעזור לשכבות החלשות
  • אנונימי 09/07/2025 11:40
    הגב לתגובה זו
    ריבת נמוכה לא עוזרת לשכבות הנמוכותראה מחירי הדיור עלו כשהריבית היתה אפסית
  • מתבונן מהצד 09/07/2025 10:34
    הגב לתגובה זו
    אפשר גם לדחות סיפוקים תשאל את אבא ואימא שלך.
  • אי אפשר לחסוך המשכנתא גדלה באלפיים שח תרד ממגדל השן (ל"ת)
    בגדי המלך 09/07/2025 11:43