גיא אלמוג בנק ירושלים; קרדיט: רמי זרנגרגיא אלמוג בנק ירושלים; קרדיט: רמי זרנגר
הכר את המומחה

"סיכון נמוך מדי הוא לא פחות גרוע מסיכון גבוה מדי"

גיא אלמוג, מנהל מקצועי בבנק ירושלים, מדגיש כי לקיחת סיכון נמוך מדי עלולה לפגוע בתשואה ארוכת הטווח: "היתרון של ריבית דריבית משמעותי - חשוב להתאים את רמת הסיכון ולא לפעול מתוך חשש מתנודתיות זמנית"

משקיעים רבים נוטים להימנע מסיכון מתוך חשש מהפסדים, אבל גם סיכון נמוך מדי יכול להביא להפסד של תשואה פוטנציאלית לאורך זמן. השקעות ארוכות טווח בשוק ההון מציעות תשואה גבוהה יותר, אבל בדרך יהיו יותר תנודות שצריך לדעת להתמודד איתן. אחוז מניות גבוה ואג"ח קונצרני יכולים להוביל לתנודתיות גבוהה של התיק, אבל גם להניב תוחלת תשואה גבוהה יותר לאורך זמן, במיוחד כשמנצלים את היתרון של ריבית דריבית. כדי לבנות תיק השקעות נכון, יש להתאים את רמת הסיכון לפרופיל הסיכון שלכם, ולא רק לפחד מהפסדים בטווח הקצר. גיא אלמוג, מנהל מקצועי של יועצי ההשקעות בבנק ירושלים, מדגיש שהמפתח הוא תיאום ציפיות נכון והתמודדות עם השוק לאורך מחזורי עליות וירידות.


למה בחרת את תחום העיסוק הזה? 

"אני מאוד אוהב את שוק ההון לאור הדינמיות שלו, כך שכל הזמן ישנם שנויים ואירועים משמעותיים, וכל יום מייצר הזדמנויות חדשות".


 כמה זמן אתה במקצוע הזה?

"אני בשוק ההון כבר 20 שנה".


קיראו עוד ב"שוק ההון"
מה האני מאמין שלך?

"יש מספר כללי ברזל: ככל שנשקיע לטווח ארוך יותר ,הסבירות שנהנה מהתשואות של שוק ההון עולה משמעותית. לא לפעול בפאניקה. קל להגיד והרבה יותר קשה ליישם (קורונה, עליית התשואות והמלחמה שהחלה ב-7.10) כל מי שהצליח לא לבצע שינויים משמעותיים הרוויח ובגדול. לא לרדוף אחרי טרנדים ולהשתדל לא לבצע השקעות קצה. תנודתיות זה דבר חיובי, עם כל הקושי צריך לדעת לנצל אותה".


מה הגורמים החשובים שאתה מתחשב בהם כשאתה בוחר מסלולי השקעה ללקוחות? 

"הדבר הראשון הוא לבצע תיאום ציפיות עם הלקוח ולנסות ולהבין מה היכולת שלו לעמוד בירידות חדות וכמה הוא מוכן להסתכן. כשמבינים מה תאבון הסיכון של הלקוח אפשר לייעץ לו להשקיע בתיק שמתאים לרמת הסיכון שהוא מוכן לקחת. ללקוח שמוכן לקחת סיכונים צריך לייעץ לבנות תיק שגם אם יקרו אירועי קיצון הוא ידע להתמודד איתם ולא לפעול בפאניקה".


מה הלקוחות שואלים אותך הכי הרבה?

" 'איך זה יכול להיות?'. אני אומר להם ששוק ההון מסתכל קדימה (צופה פני עתיד) מה שהיה פחות רלוונטי כך שמי שמסתכל במראה האחורית לרוב מפספס, לשוק יש כללים משלו (וזו אינה קלישאה אלא המציאות). נקודה נוספת היא שאם כולם חושבים באותו כיוון, כאשר הסנטימנט ישתנה, סביר מאוד שהתנודה לכיוון השני תהיה משמעותית".


ספר על אירוע מרגש או מאתגר שקרה לך עם לקוח.

"תקופת אי הוודאות בקורונה הייתה מאתגרת מאוד, לאור החשש של הלקוחות שסוף העולם מגיע, בתקופות כאלו, תפקידו של יועץ ההשקעות הוא משמעותי ביותר. הכל מתחיל בתאום ציפיות הראשוני שבוצע מול הלקוח שממשיך כל הזמן. היה קשה מאוד למשל לצפות את הקורונה, אך ברגע שהיועץ מצליח לגרום ללקוח להבין שפעולה בפאניקה אינה הדבר הנכון, היכולת של הלקוח לצלוח אירועים שלילים עולה משמעותית ואיתה גם היכולת להרוויח בטווח הבינוני והארוך.


דוגמא נוספת הייתה ב-8.10, המסר היה פשוט, אף אחד לא יודע מה יהיו עומק הירידות ו/או כמה זמן תימשך הלחימה ובאיזו עוצמה, אך כל הדוגמאות מהאירועים הביטחוניים הקודמים הראו שזה עניין של זמן עד שהשוק יתייצב ואז יחזור לעלות,ל צאת בזמן מהשוק מבלי להיכנס בחזרה בזמן זאת אופציה לא טובה, וזאת לאור העובדה שקשה עד בלתי אפשרי לתזמן את השוק".


כשאתה מקבל פניות מלקוחות מבוהלים כשהשוק יורד - מה אתה אומר להם?

"שהסטטיסטיקה מראה שבאירועים קיצונים הדבר הנכון ביותר הוא לא לפעול בפאניקה. חייבים לגלות אורך רוח וסבלנות, אף אחד לא יודע כמה זמן ימשיכו הירידות אך הסטטיסטיקה מראה שזה עניין של זמן עד שנגיע לשיא חדש, ברגע שהלקוח עובר איתך אירוע קיצוני, רמת האמון עולה וההתנהלות העתידית קלה יותר".


השלם את המשפטים.

כסף זה: "מוצר שעובדים קשה כדי להשיג, ואחרי שמשיגים אותו צרכים לתת לו לעבוד עבורנו".

 לקוחות הם: "אלו שאנחנו קמים כל בוקר כדי לתת להם את השירות הכי נכון ואישי שניתן".


אם היית יכול לחזור לרגע בזמן, איזה טיפ היית נותן לעצמך בתחילת הדרך?

"להבין טוב יותר את מה שאני מבין היום. כל מי שעבר את משבר 2008, משבר החובות באירופה, הקורונה, הירידות של 2022 והמלחמה שהחלה ב-7.10 מבין שלא ניתן לתזמן את השוק ואף אחד לא מודיע לך שירידות משמעותיות לפנינו, אך כאשר כולם בורחים מהשוק המחירים הופכים לאטרקטיביים מאוד ולכן זה יכול להיות עיתוי טוב להגדיל סיכון".


מה אתה חושב על שוק המניות המקומי ולמה?

"יעלה עד 10% בשנה. הפוטנציאל במשק המקומי גדול מאוד, המשך התאוששות ההייטק שהינו הקטר של המשק, השיקום של הצפון והדרום וכל נושא התשתיות באופן כללי, הדמוגרפיה החיובית, הגידול בתיק נכסי הציבור, יתרות הגז, הסכם אפשרי עם סעודיה ועוד. כל עוד נצליח להתקיים כעם ללא המחלוקות שהיו לפני ה-7.10, הפוטנציאל של המשק לשנים הבאות הוא גדול מאוד".


מה אתה מעריך שיקרה ב-S&P 500 ולמה?

"יעלה מעל 10% בשנה. הכלכלה האמריקאית היא הבסיס לכל תיק השקעות, במיוחד לאור העובדה שהכלכלה שם מפתיעה כל פעם מחדש, אך אין ספק שהתמחור הנוכחי אינו זול, צריך לקחת בחשבון שברוב השנים השוק מייצר תשואה מעל או מתחת לממוצע ארוך הטווח שלו, נראה שבתרחיש הבסיס סביר להניח תשואה של סביב 10%".


ממה משקיעים צריכים להיזהר?

"בנייה של תיק שאינו נכון עבורם, אני מניח שסיכון גבוה מידי ואי התאמה של צורכי הנזילות של הלקוח הרבה יותר ברורים אינטואיטיבית, אבל אני רוצה לחדד דווקא את החלק של לקיחת סיכון נמוך מידי, בהכללה השקעה ארוכת טווח בשוק ההון תניב תשואה גבוהה כך שאחוז מניות גבוה ואחוז גבוה של אג"ח קונצרני יניבו בוודאות תנודתיות גבוהה אך בסבירות גבוהה מאוד גם תוחלת תשואה גבוהה יותר, ככל שהסיכון הנלקח הוא נמוך מידי תוחלת התשואה תהיה נמוכה יותר וכאשר מתחשבים בריבית דריבית הפער הוא משמעותי מאוד, כמובן שהכל צריך להיות בתאום ציפיות נכון מול הלקוח".


איזה תחומים יבלטו לטובה?

"סקטור התשתיות, סקטור הפיננסים וסקטור האנרגיה הירוקה".


איך משקיע סביר צריך להשקיע 200 אלף שקלים שיש לו "בצד"?

"אני ממליץ לכולם להיעזר ביועץ השקעות ולבנות תיק השקעות שממקסם את תוחלת התשואה ברמת הסיכון המתאימה להם, בדגש על רמת הסיכון המתאימה ולא רק על חשש מהתנודתיות הצפויה. מניסיון העובדה ששני לקוחות הם עם אותם נתונים, לא אומר בהכרח שהתיק שלהם צריך להיות זהה, ולכן חשוב מאוד לתפור חליפה מותאמת אישית לכל לקוח".


מסר, טיפים, ותובנות שתוכל לשתף אותנו בהם? 

"חשוב מאוד להתחיל לחסוך מגיל צעיר, ואני מאמין שבכדי להציג תשואות גבוהות צריך לקחת סיכונים, כך גם ניתן להנות מתוחלת תשואה גבוהה יותר בטווח הארוך ובנוסף להנות בצורה משמעות יותר מאפקט הריבית דריבית".

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    נשמע אדם חכם (ל"ת)
    אנונימי 02/03/2025 12:59
    הגב לתגובה זו