האם הפעם פישר יפתיע? קונצנזוס כמעט מוחלט - הריבית תישאר על 3.25%
מחר, יום (ב'), בנק ישראל יכריז על הריבית לחודש אוקטובר. הריבית נותרה בספטמבר על רמה של 3.25% חודש רביעי ברציפות ויש כמעט קונצנזוס גורף בקרב הכלכלנים שגם הפעם הנגיד יבחר להותיר את הריבית ללא שינוי.
חטיבת המחקר של בנק ישראל פרסמה ביום ה' כי היא מעריכה ששיעור האינפלציה במהלך ארבעת הרביעים הקרובים יעמוד על 2.3%, מעט מעל מרכז יעד האינפלציה. במקביל נכתב, כי ריבית בנק ישראל צפויה לעמוד בעוד שנה על 3% והמשק צפוי לצמוח בשנים 2011 2012 בקצב של 4.7 ו-3.2 אחוזים, בהתאמה. נימוקי הכלכלנים להשארת הריבית על כנה נתמכים בהערכות שהאינפלציה הצפויה ב-12 החודשים הקרובים תכנס לתוך טווח היעד של בנק ישראל בטווח הבינוני והארוך. נזכיר כי מדד המחירים לצרכן לחודש אוגוסט עלה ב-0.5% ומעבר לציפיות שעמדו על 0.3%.
נתון נוסף שתומך בהותרת הריבית ללא שינוי הוא קצב הצמיחה של המשק. למרות שתחזית הצמיחה עודכנה כלפי מטה, הצמיחה עמדה על 3.5% ברבעון השני ותחזית הצמיחה עומדת על 3.2%. ע"פ בנק ישראל פוטנציאל הצמיחה של המשק הישראלי עומד על קצת פחות מ-4%, צמיחה שלא מבשרת על מיתון. נציין כי גם האבטלה שבשפל של 5.5% מהווה נתון מעודד נוסף למשק.
כידוע נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר, נותן משמעות מיוחדת לסעיף הנדל"ן אשר חלקו במדד המחירים לצרכן הוא גדול ורגישותו לריבית היא מרובה. בהקשר זה נציין כי העלייה המפתיעה במדד אשר הייתה בהובלת רכיב הנדל"ן ובתוך כך, שירותי דיור בבעלות דייריהם, לא מועדדת את הורדת הריבית ולהיפך. גם השקל אשר ממשיך במגמה ההחלשות שלו מול הדולר לא מצריך התערבות והורדת ריבית. שני כלכלנים מדש ברוקראז' וממריל לינץ' מעריכים כי הריבית תרד כבר ביום שני ל-3%. הנימוקים התומכים בהורדת ריבית הם ההאטה בפעילות הכלכלית בישראל אשר מושפעת מהעולם ומהצל הכבד מכיוון אירופה. בנוסף נמנה גם את החשש מהמצב הגיאו-פוליטי אשר עלול להשפיע על המשק המקומי. שוק המק"מ כבר מגלם שבנק ישראל יוריד את הריבית ב-0.25% ל-3%.
מוקדם מדי להתחיל בתוואי הורדות הריבית
רון אייכל, כלכלן ואסטרטג ראשי במיטב: "בעוד שההתפתחויות הגיאו-פוליטיות ומשבר החובות המעיב על כלכלות אירופה מעודד הורדת ריבית, הנתונים משוק הדיור מעודדים דווקא העלאת ריבית. לאור האמור לעיל, ובהשפעת העובדה כי הריבית הריאלית במשק היא נמוכה מאוד, אנו מעריכים כי נגיד בנק ישראל יותיר את הריבית לחודש אוקטובר ללא שינוי".
אמיר כהנוביץ, כלכלן ראשי כלל פיננסים: "להערכתנו, אף שהסיכוי להפחתת ריבית מחר עבר כבר את ה-50%, אם אנחנו היינו צריכים לקבל את ההחלטה לא היינו ממהרים להוריד את הריבית בזמן שאנו רואים את הסיכון העתידי מפיצוץ מחירי הנדל"ן בישראל עולים על התועלת שתביא הפחתת ריבית בחיסון המשק מפני משבר עולמי. בין כה וכה השקל חלש, הריבית הריאלית אינה גבוהה ולב המשבר אינו נמצא בישראל".
אורי גרינפלד, כלכלן המאקרו של פסגות: "השווקים מתמחרים ריבית של 3% בעוד שנה. גם ע"פ מחלקת המחקר של בנק ישראל זו הריבית שתשרור במשק שנה מהיום. מאידך, הורדת הריבית ברבע אחוז בלבד חסרת משמעות. במקרה של התממשות התרחישים השליליים בעולם (משבר פיננסי באירופה, גלישה למיתון בארה"ב) בנק ישראל יצטרך להוריד את הריבית נמוך יותר באופן משמעותי. אנו מעריכים כי עדיין מוקדם מדי להתחיל בתוואי הורדות הריבית וכי בנק ישראל יעדיף לשמור תחמושת למקרה של הרעה בסביבה הכלכלית. אנו מעריכים שהריבית תוותר ברמה של 3.25% ב- 12 חודשים הקרובים".
מהמחלקה הכלכלית, בחטיבה לכספים וכלכלה של לאומי, בראשות ד"ר גיל מיכאל בפמן נכתב: "אנו מעריכים, בשלב זה, כי בנק ישראל ישמור על הריבית ברמתה הנוכחית לפרק זמן ממושך. מנוסח הודעת הריבית האחרונה של בנק ישראל ניתן ללמוד, שישנה אפשרות להורדה של הריבית. הורדה כזו עשויה לחול על רקע החמרה בתנאי הרקע העולמיים והמקומיים".
האסטרטג הראשי של קבוצת איילון יניב פגוט מסר כי "לפי הערכתנו, הריבית תיוותר ללא שינוי ברמה של 3.25%. מדד חודש אוגוסט הגבוה אומנם הזכיר לרבים כי האינפלציה עדיין כאן, אולם העובדה שמירב ההפתעה במדד חודש אוגוסט בא מסעיף הדיור, הזוכה בחודשים האחרונים לטיפול פרטני ונקודתי, יאפשר לבנק בישראל להתרכז בחודשים הקרובים באיום המיידי של היחלשות קצב הצמיחה ושמירת היציבות בשווקים הפיננסים".
מנכ"ל פריקו יוסי פריימן: "מדד המחירים לצרכן עשוי להציב מכשול בפני בנק ישראל בדבר הפחתת הריבית בחודש הקרוב, והוא עשוי להמתין בשלב הנוכחי ולהותיר את הריבית ללא שינוי. עם זאת, אנו בפריקו צופים כי בטווח הקצר-בינוני, במידה וסביבת האינפלציה תרד ותתייצב מתחת לרף העליון של היעד, עשוי הנגיד לנקוט במדיניות מוניטארית מרחיבה ולהפחית את הריבית בשיעור שבין 0.5%- 0.25% עד סוף השנה הנוכחית".
- 10.ספקולנט בדימוס 26/09/2011 09:16הגב לתגובה זולבזבוזיה. פישר מעלה ריבית,לממשלה יש פער(היא הרי חייבת כסף) מעלה מיסים,אינפלציה,פישר מעלה הריבית... פורפטום מובילה.
- 9.הריבית תרד והנדלן שוב יעלה (ל"ת)דן 25/09/2011 21:59הגב לתגובה זו
- 8.חי במינוס 25/09/2011 19:52הגב לתגובה זושלןקחים הבנקים תחת שמות כמו פריים,סיכון,הוספה וכד' ..
- 7.יורם 25/09/2011 14:16הגב לתגובה זוכדי לרסן את האינפלציה , ולהמשיך לתמוך בהורדת מחירי הדיור.
- כמה דירות יש לך למכור? (ל"ת)חי במינוס 25/09/2011 19:53הגב לתגובה זו
- 6.פיני 25/09/2011 14:14הגב לתגובה זוהחלה ירידת מחירים של הנדלן , לכן כדי לתמוך במגמה הזו ,מומלץ מאוד לא להוריד את הריבית.אסור להיכנע לספקולנטים ולבעלי אינטרסים,לכן בשלב זה כדי לשמור על אינפלציה יציבה על הנגיד לא להוריד הריבית.
- 5.זה יהיה קאנטרי בנק 25/09/2011 14:12הגב לתגובה זוהממטרות לא ירטיבו ת' כסף
- 4.אסור בשום פנים ואופן להוריד את הריבית. (ל"ת)יצחק 25/09/2011 14:09הגב לתגובה זו
- 3.חסר דיור מודאג 25/09/2011 13:56הגב לתגובה זוהבורסה זה קזינו האגח יש תספורות מקמ שווה 0 לכן כולם התנפלו על הדירות וגרמו לעליית מחירים אם הריבית לא תעלה מחירי הנדלן ימשיכו לעלות
- 2.צריך להעלות את הריבית. (ל"ת)בגלל הנדל" ן. 25/09/2011 13:44הגב לתגובה זו
- 1.להעלות ריבית רק על הנדל" ן (ל"ת)ספי 25/09/2011 13:19הגב לתגובה זו