BDO: "הפריפריה הפכה למקלט מס עבור חברות תעשייה מהארץ ומחו"ל"

בפירמת ראיית החשבון צופים כי הטבות המס והמענקים למפעלים הבוחרים לנדוד לפריפרייה יתרמו לצמיחה משמעותית במשק ולגידול במספר מקומות העבודה בפריפרייה בשיעור של 10% ומעלה
לירן סהר | (1)

"בעקבות חוק עידוד השקעות הון החדש הפריפריה בישראל הפכה למקלט המס אולטימטיבי עבור חברות תעשייתיות", כך טוען רו"ח דורון שטיין שותף באשכול התעשייה של פירמת BDO זיו האפט.

לדבריו, במשך שנים הורגלו בעלי החברות, שמס ההכנסה הישראלי הינו מהגבוהים בעולם. שיעורי מס חברות הגיעו עד לפני שנים ספורות לשיעור של 36% ונוסף לו מס על משיכת רווחים בשיעור 25%. שיעור מס אפקטיבי של 52% היווה מכשול להשקעות ישראליות כמו גם להשקעות של משקיעי חוץ. כל זאת בתקופה בה רווחים מהשקעה בניירות ערך סחירים הייתה פטורה ממס ויצרה לכן מוטיווציה להשקיע בשוק ההון ופחות בתעשייה.

מדינת ישראל הלכה והפחיתה את מס החברות אשר עומד היום על 25% ועל פי תכנית הממשלה ילך וירד עד כדי 18% עד לשנת 2016 בהדרגה. לדבריו, "שיעורי מס חברות יורדים עבור מפעלים מועדפים אלה, עד כדי 6% למפעלים בקווי עימות, מהווים קריאה לפעולה לתעשיינים להעתיק את מפעליהם לפריפריה תוך שילוב כל הטבה אפשרית."

ההטבות כוללות מענקי השקעה על השקעה בציוד ומכונות בשיעור 24%, השתתפות בשיעור 50% בעלויות מחקר ופיתוח, מס חברות אשר ירד בהדרגה לשיעור 6% , מס מופחת על דיבידנד בשיעור 15% בלבד וכל זאת בשילוב זיכוי מס לעובדים ביישובי פריפריה וקווי עימות, אשר מגדילים בעשרות אחוזים את "הנטו" של העובדים ובכך מגדילים את אפשרויות המשיכה של עובדים מקצועיים לפריפריה.

שטיין מסביר שעל פי בדיקה שנערכה מקרב עשרות חברות תעשייתיות שהינן לקוחות הפירמה נמצא כי מעל 40% מהחברות כבר בחרו בהטבות על פי חוק עידוד השקעות החדש, 20% מהחברות נמצאות בתהליך של "גיור" חברות שהוקמו על ידן, לצורך פעילות בחו"ל, 15% מהחברות מכינות תכניות מעבר מהמרכז לפריפריה כדי לזכות בהטבות המוקנות להן באזור פיתוח א על פי חוק עידוד השקעות הון החדש ומעל 35% מהחברות מגישות בימים אלה בקשות למדען הראשי, להכרה בתוכניות המו"פ שלהן כזכויות למענקים.

"התוצאה של כל אלה, תהיה צמיחה אשר מימדיה צפויים להיות בין 3% ל 5% בכל אחת משלוש השנים הקרובות", מסביר שטיין, "תוך הגדלת מספר מקומות העבודה בפריפריה בשיעור של 10% ומעלה. תופעת מדינת תל אביב חייבת להפסק. המדינה מצאה דרך מקורית למשוך משקיעים מהשורה הראשונה להקים את מפעליהם בפריפריה הדלילה. שילוב של סלילת מסילות רכבת ושדות תעופה, יחד עם הטבות למגורי צעירים לרכישת דירה ראשונה, בשילוב עם הטבות מס לאזורים אלה הינה מנוף צמיחה לתעשייה אשר צמאה לגידול".

לדבריו, הטבות המס ומענקי השקעה הינם שוליים לעומת התועלת המקרו כלכלית למדינה. "מעבר התעשייה ופרויקטים לאומיים נוספים (כגון מעבר ערי הבהדי"ם לנגב, בניית חממה טכנולוגית לאנרגיה מתחדשת בערבה ועוד) יצרו ישראל חדשה בערבה, נגב, גליל עליון, גליל מערבי, אזור העמקים ועוד. יותר מכך, הקמת מפעלים ויצירת מקומות תעסוקה בפריפריה, יהיו מנוף לבניית תשתית של רכבות, ושדות תעופה , אשר יאפשרו הגעה מהירה למקומות העבודה. תשתיות אלה יועילו גם להגדלת התיירות באזורים אלה, מה שיגרום לפתיחת עוד עסקים ויצירת עוד מקומות עבודה לשירות התיירים. הפרסומים כאילו שיעור האבטלה בישראל ירד לשיעור של 5.7% בלבד, אינה משקפת את שיעור האבטלה הגבוה יותר בפריפריה המגיע בחלק מהיישובים למעל 15% !"

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    משה 16/08/2011 11:49
    הגב לתגובה זו
    הרי במדינת ישראבלוף מחזיקים בפריפריה מפעל יצור עם שני פועלים בשכר מינימום (במקרה הטוב) ואת הגופים ה" שמנים" במדינת ת" א (עדיף על איזה מגדל). אז מה הבעיה לתקן תקנה, לפיה חברה המחזיקה ולו ביחידה/ לשכה קטנה ביותר (ובמיוחד הנהלה, כספים, משפט) מחוץ לפריפריה, תאבד את הזכות להנות מהטבות המס הניתנות לפריפריה? אבל הרי מישהו צריך לעשות " סיבוב" או שימון על חשבון העם במדינת ישראבלוף.......