אוריאל לין: "הכניעה לרשויות המקומיות תתורגם לעול מיסים נוסף על גב הציבור"
כחלק מהסכם בין המדינה לרשויות המקומיות עתידה המדינה לבטל בחקיקה את רכיב ההתייעלות של 20% שנדרש עד כה מהרשויות המקומיות בעת עדכון הארנונה.
אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר, פנה במכתב לשר האוצר יובל שטייניץ הטוען כי מדובר בנסיגה חמורה מהעיקרון כי יש להתמיד בהתייעלות הרשויות המקומיות. "מהלך זה שהוצע כחלק מההסכם מול הרשויות המקומיות עם סיום השביתה יתבטא בהעלאת תעריף הארנונה הן למגזר העסקי והן לציבור הרחב".
"בשנים 2011-2008 עלה שיעור הארנונה בשיעור מצטבר של 10.33%. בניכוי שיעור ההתייעלות היה עולה המדד בשיעור מצטבר של 12.91% שמשמעותו גידול של 400 500 מיליון שקל בהכנסות הרשויות המקומיות באותן שנים וגידול שנתי ממוצע של כ- 100 מיליון שקל לכלל הרשויות המקומיות. כל זאת בעוד שיעור הגבייה הממוצע ברשויות המקומיות עומד על כ- 50% בלבד. מה שמצביע במשנה תוקף על הצורך בהמשך ההתייעלות." הוסיף לין.
לין טוען כי הנוסחא המתגבשת פוגעת לא רק בהליך ההתייעלות ברשויות אלא אף ובעיקר במגזר העסקי וציין לשלילה את השימוש שנעשה במתן אישורים חריגים: "אנו רואים בחומרה את העובדה כי המדינה בחרה להגיע להסכם שמשמעותו תוספת עלויות על גב המגזר העסקי. במקביל ממשיך השימוש הפסול במנגנון האישורים החריגים. בשנת 2010 מתוך כ-150 רשויות מקומיות שדרשו העלאה של תעריפי הארנונה לשנת 2010 - 26 רשויות קיבלו את אישורכם לכך. מספר רשויות נוספות קיבלו אישור להעלאה חלקית. ההעלאה תקפה גם באופן רטרואקטיבי לשנת 2010 והיא בתוספת להעלאה הכללית של הארנונה לאותה שנה."
"במהלך חוק ההסדרים 2011-2012 ביקש משרד האוצר לסייע לרשויות המקומיות בשני חוקים נוספים- מס פיתוח וארנונה על נכסים שאינם ברי שימוש. הצעות חוק אלו פוצלו מחוק ההסדרים וידונו בנפרד. ייתכן כי הרשויות המקומיות נמצאות במצב כספי בעייתי. יחד עם זאת, לא יתכן כי לא תידרש התייעלות אמיתית מהרשויות שתכלול הגברת גביה וצמצום עלויות, ותעדיפו את הדרך הקלה של העמסות נוספות על גב המגזר העסקי."