השבוע בוול סטריט: המצב באוקראינה עלול להשפיע, היום הקריטי - יום ו'
המשקיעים בוול סטריט יפתחו שבוע חדש (וחודש חדש) מחר (ב') כשמספר נתוני מאקרו מהותיים יקבלו את מלוא תשומת הלב מאוחר יותר השבוע. לאחר חודש פברואר חזק ינסו המשקיעים להמשיך את המומנטום הזה לחודש נוסף, אך יתכן שנתוני התעסוקה, שיפורסמו ביום ו', ימנעו זאת.
בסיומו של חודש פברואר סיכם מדד ה-S&P 500 עלייה של 4.3% לרמת שיא חדשה, מדד הדאו ג'ונס סיים בתוספת של 4% והנאסד"ק בלט בהתחזקות של 5% בחודש האחרון. מתחילת השנה הנאסד"ק בפלוס 3.1%, ה-S&P 500 עלה 0.6% ואילו הדאו נחלש 1.5% ב-2014.
לאחר חודשים של חורף קשה במיוחד (השלישי הכי קשה מאז שנות ה-70, לפי מריל לינץ') בארה"ב, המשקיעים והכלכלנים כאחד מתקשים עדיין להבדיל בין השפעת מזג האויר על נתוני המאקרו החלשים לבין האטה אמיתית. בשבוע שעבר אמרה יו"ר הפד' לועדת הבנקים בסנאט כי "חלק מהחולשה הזו בא כתוצאה ממזג אויר קשה, אבל נכון לעכשיו קשה להעריך עד כמה".
כך או כך, ביום ו' יפורסמו נתוני התעסוקה לחודש פברואר, כך שלכלכלנים יהיה עוד חומר למחשבה. הצפי הוא לתוספת משרות גבוהה מעט יותר לעומת נתוני החודשיים האחרונים, אך חוסר הוודאות שבאה עם כל סופת שלגים נוספת יכולה להשפיע מאוד על הנתונים.
- המהפכה הסינית בבינה המלאכותית: מדיפסיק לעליבאבא - מרוץ של מיליארדים
- רווחים חזקים מול אי ודאות: החברות האמריקאיות מול מלחמת הסחר
"בפד' עדיין מעריכים כי השפעת החורף על הנתונים היא מהותית ולכן סביר שמגמת הצמצום של ההרחבה הכמותית תמשך גם החודש", מעריך אורי גרינפלד, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות פסגות. "יחד עם זאת, לנתוני התעסוקה שיתפרסמו ביום שישי יהיה משקל משמעותי בהחלטת הפד'. פספוס כלפי מטה בפעם השלישית ברציפות והפד' עשוי להחליט על האטה בקצב הצמצום".
ברקע לנעשה בארה"ב, עיני המשקיעים מופנות גם מעבר לים, אל הנעשה במזרח אירופה. איומי הפלישה של ולדימיר פוטין לאדמת אוקראינה עשויים להשפיע לרעה על הסנטימנט בשווקים, כפי שקרה בעימותים דומים בעבר.
"יהיה מעניין לראות את המסחר בחוזים על ה-S&P 500 בתחילת השבוע בהתחשב במה שקורה באוקראינה", אמר JJ קינהן, אסטרטג בכיר ב-TD אמריטרייד. "יש בהחלט חששות באויר וכאשר המדד ברמות שיא עוד פעם, זו הזדמנות מצוינת לקנות קצת גידור כמו ה-VIX למשל".
באופן יחסי עד כה התעלמו השווקים בעולם בכלל ובוול סטריט בפרט מהנעשה באוקראינה, בעיקר בזכות עונת דוחות שהיתה טובה יותר מהתחזיות עד כה. כמעט כל חברות מדד ה-S&P 500 כבר דיווחו תוצאות, ואפשר להתחיל סיכום ראשוני - צמיחת רווחי החברות במדד ברבעון הרביעי עמדה על 8.5%, עם צמיחה של 0.7% בהכנסות (לעומת הרבעון המקביל אשתקד), כלומר מעט יותר גבוה ממה שציפו אנליסטים לפני תחילת העונה.
מלבד נתוני התעסוקה, מספר נתוני מאקרו משמעותיים יפורסמו בארה"ב השבוע, הנה הם לפניכם:
יומן המאקרו השבועי
יום ב' יפתח עם נתוני מכירות כלי הרכב לחודש פברואר, שיפורסמו באופן הדרגתי במהלך היום. בחודש שעבר נרשם שיעור שנתי של 15.2 מיליון כלי רכב שנמכרו בארה"ב, ומתוכם 12.1 מיליון רכבים תוצרת ארה"ב. אנליסטים מצפים לראות עלייה מסוימת בפברואר לשיעור של 15.4 מיליון כל רכב, מתוכם 12.3 מיליון מתוצרת ארה"ב.
כשעה לפני פתיחת יום המסחר יפורסמו נתוני ההכנסה הפרטית וההוצאה לצריכה עצמית בחודש ינואר. בחודש דצמבר נותרה ההכנסה הפרטית ללא שינוי, ואילו ההוצאה לצריכה פרטית עלתה ב-0.4% (בהשפעת עונת החגים). אנליסטים מצפים לראות עלייה של 0.2% בהכנסה בחודש ינואר ובמקביל עלייה של 0.1% בהוצאה הפרטית.
כחצי שעה לאחר מכן יתפרסם מדד מנהלי הרכש של מכון מרקיט לחודש פברואר. לאחר שבחודש ינואר נרשמה רמה של 56.7 נקודות במדד, החודש מצפים אנליסטים לראות רמה דומה.
כחצי שעה לאחר פתיחת המסחר, בשעה 17:00 שעון ישראל, יצא הנתון החשוב של היום - מדד הייצור של ISM לחודש פברואר. בחודש ינואר נרשמה ירידה חדה במדד לרמת 51.3 נקודות, המסמנת צמיחה מתונה מאוד בייצור. האנליסטים של ECONODAY מצפים לראות עלייה קלה לרמת 51.9 נקודות בחודש פברואר.
באותה שעה יתפרסמו גם נתוני הוצאות הבניה לחודש ינואר, כאשר הצפי הוא לירידה של 0.2% לאחר עלייה של 0.1% בחודש דצמבר.
ביום ג' לא צפויים להתפרסם נתוני מאקרו משמעותיים.
יום ד' יפתח מוקדם, בשעה 15:15 שעון ישראל, עם דוח התעסוקה של ADP לחודש פברואר. לאחר שבחודש ינואר נרשמה תוספת של 175 אלף עובדים בסקטור הפרטי, אנליסטים מצפים לראות תוספת צנועה יותר של 150 אלף משרות בחודש פברואר.
עוד ביום ד', כחצי שעה לאחר פתיחת המסחר יפורסם מדד ה-ISM לסקטור השירותים לחודש פברואר. המדד חזר לעלות בינואר, לרמת 54 נקודות, והצפי הוא לירידה קלה לרמת 53.5 נקודות בחודש פברואר.
בשעה 21:00 שעון ישראל יפרסם הבנק המרכזי את ספר הבז', הכולל סקירה של נתונים כלכליים מ-12 סניפי הפד' ברחבי ארה"ב. הספר יוצא כשבועיים לפני ועידת השוק הפתוח של הפד', וכולל תחזיות להמשך. השבוע יתכן שנקבל הערכה ברורה יותר על השפעת מזג האויר על הכלכלה, מה שבהחלט יעניין את המשקיעים.
יום ה' יפתח עם הנתון השבועי של התביעות הראשוניות לדמי אבטלה. בשבוע שעבר עלה שיעור התביעות השנתי במפתיע ל-348 אלף, ואנליסטים מצפים לראות ירידה בשבוע זה לרמת 338 אלף תביעות ראשוניות.
באותה שעה יצאו גם נתוני הפריון התעשייתי ומדד עלות התפוקה לרבעון הרביעי. זהו האומדן השני לנתונים, כאשר הצפי הוא לעלייה פחותה מ-3.2% באומדן הראשון ל-2.4% עלייה בפריון התעשייתי, אך התמתנות בירידת עלות העבודה - ממינוס 1.6% באומדן הראשון למינוס 0.5% באומדן זה.
עוד באותו היום, כחצי שעה לאחר הפתיחה יפורסמו נתוני הזמנות המפעלים לחודש ינואר, המעידים על רמת ההשקעה במשק. בחודש דצמבר נרשמה ירידה של 1.5% בהזמנות, ואנליסטים מצפים לראות ירידה של 0.5% בהזמנות בחודש ינואר.
יום ו' יפתח עם נתוני התעסוקה לחודש פברואר, שיהיו הנתון המעניין של השבוע. לאחר שגם בחודש ינואר נרשמה אכזבה בדוח עם תוספת של 113 אלף משרות חדשות בלבד לצד ירידה בשיעור האבטלה לרמת 6.6%, החודש מצפים האנליסטים ל-150 אלף משרות חדשות. יש לציין שהשונות בהערכות גדולה - התחזית הכי אופטימית היא לתוספת של כ-203 אלף משרות, ואילו הכי פסימית היא לתוספת של 80 אלף משרות. שיעור האבטלה צפוי להישאר ברמת 6.6%.
באותה שעה יפורסמו גם נתוני המאזן המסחרי של ארה"ב לחודש ינואר. בחודש דצמבר גדל הגרעון המסחרי (יצוא פחות יבוא) לרמה של 38.7 מיליארד דולר, וההערכה היא שהגרעון יגדל עוד יותר בחודש ינואר לרמה של 39 מיליארד דולר.