בפסגות מסבירים למה רצף הכישלונות של טראמפ - זה חיובי למניות בטווח הבינוני
ביום חמישי האחרון נחל דונלד טראמפ תבוסה כואבת כאשר נאלץ להיכנע ולהוריד מסדר היום את רפורמת הבריאות שניסה להעביר בבית הנבחרים. בשוק המניות הורגשה עצבנות ומדד ה-S&P500 רשם את השבוע הגרוע מאז יום הבחירות בשל הערכות כי ייתכן שטראמפ יתקשה להעביר את שאר הרפורמות עליהן דיבר. אבל לפי שעה נראה שמדובר היה בעצבנות, ובטח לא פאניקה. לקראת סיום המסחר ביום שישי כאשר נודע סופית כי הניסיון להעביר את החוק נכשל סופית, מדדי המניות אפילו רשמו תנודה מעלה.
אורי גרינפלד, הכלכלן הראשי בפסגות, התייחס היום לדברים וכותב כך: "כידוע, הראלי בשווקים שהחל עם ניצחונו של טראמפ נבנה בעיקר על הציפיות לצעדים שטראמפ הבטיח ליישם ובעיקרם הפחתת מיסים חדה, תוכנית השקעה בתשתיות ודה-רגולציה. בשבועיים האחרונים, ככל שטראמפ הולך ומסתבך מבחינה פוליטית ויישום התוכניות הולך ומתעכב, גם המומנטום של הראלי דועך. כמובן, במידה וצעדים אלו לא ייושמו בסופו של דבר או ייושמו באופן חלקי בלבד, השווקים יצטרכו לעבור תיקון שרק הקוראים בקפה יכולים לתזמן או לנחש את עוצמתו. עם זאת, כישלון של טראמפ לא אמור לשנות את כיוון המגמה בשווקים. גם ללא תוכניות פיסקאליות ורפורמות הכלכלה האמריקאית צומחת בקצב שהולך ומאיץ, הפירמות מגדילות את רווחיהן והריבית נותרת נמוכה (חוץ מהפד שיעלה אותה פעמיים-שלוש בשנה אף בנק מרכזי לא מעלה ריבית). לכן, תרחיש שבו הביצה בוושינגטון היא זו שמרוקנת את טראמפ ולא להפך הוא דווקא תרחיש חיובי לשווקים בטווח הבינוני."
עוד כותב גרינפלד, כי "זה המקום לחזור על כך שלהערכתנו התרחיש שבו טראמפ מצליח ליישם את כל הצעדים שלו הוא התרחיש המסוכן יותר לשווקים. להפחתת המיסים של טראמפ תהיה חייבת להתלוות רפורמה במיסוי הגבולות, רפורמה עם פוטנציאל אינפלציוני גבוה מאוד. תהליך אינפלציוני כזה עשוי להביא את הפד להעלות מהר יותר מהצפוי את הריבית וכתוצאה מכך תשואות האג"ח עלולות לרשום עלייה חדה".
"המשקיעים בכל העולם התמכרו בשנים האחרונות לסביבת ריבית אפסית, התמכרות שתופעות הלוואי של הגמילה ממנה עלולות להיות לא נעימות בכלל. ראשית, בעולם שבו התשואה על אג"ח ממשלתית ל-10 שנים עומדת על 3% או יותר מזה והתשואה על אג"ח קונצרניות בדירוג השקעה עומדת על 4.5%, פשוט אין מה לחפש בשוק מניות שמתמחר תשואה גלומה של 5% בשנה. שנית, הריבית האפסית וההבטחות של הבנקים המרכזיים ל"ריבית נמוכה לעוד זמן ממושך" הביאה את הפירמות לוותר על תהליך הפחתת המינוף שהחל לאחר המשבר כך שיחס החוב לתוצר בסקטור העסקי נמצא ברמות שיא. לכן, עליית ריבית מהירה תביא לגידול חד בעלות שירות החוב של הפירמות ותפגע בצמיחה. בנוסף, גם משקי הבית נהנו בשנים האחרונות מעלות חוב נמוכה ועליה חדה בריבית תפגע בהוצאה הצרכנית. שלישית, בסביבה הדמוגרפית הנוכחית, העלייה בשכר בארה"ב כמובן מוגבלת ולא צפויה להיות מהירה במיוחד. לכן, אינפלציה גבוהה מדי תשחק את השכר הריאלי ועשויה להביא מהר מהצפוי להאטה במשק. אם נוסיף לכך גם את הסיכון שהצעדים של טראמפ יובילו להתחזקות של הדולר (דרך צמצום של הגירעון בחשבון השוטף והחזרת כסף הביתה מצדן של החברות הבינ"ל הגדולות), הרי שגם התרחיש החיובי מצידו של יקיר השווקים, דונלד טראמפ, הוא לא בהכרח התרחיש החיובי לשוקי המניות וזה עוד לפני שדיברנו על סיכונים כמו מלחמת סחר עולמית, התחממות בגזרה הגיאו-פוליטית הגלובאלית וכו'." בשורה התחתונה, כותב גרינפלד כך: "ב-1987 פרסם יזם הנדל"ן דאז ונשיא ארה"ב היום, דונלד טראמפ, ספר בשם "אמנות עשיית העסקים". ספר זה, כמו רבים מספריו האחרים הצליחו לייצר לטראמפ הילה של איש עסקים קשוח במיוחד, מומחה במשא ומתן ומצליחן סדרתי. לאחר אירועי השבוע האחרון בקונגרס נדמה שהילה זו עשויה להתחיל להיסדק כאשר טראמפ שוב לא הצליח לרתום את בית המחוקקים לתמיכה בתוכניתו, כאשר הפעם מדובר על אחת מתוכניות הדגל שלו, החלפת תוכנית הבריאות של אובמה. גם תגובתו של טראמפ לפיאסקו לא הוסיפה לו יותר מדי כבוד פוליטי כאשר הנשיא מתעקש כמובן להישאר אופטימי וטען שבכל מקרה התוכנית של אובמה תקרוס מעצמה בזמן הקרוב וכשזה יקרה הדמוקרטים יבואו אליו כדי שיציע להם חלופה סבירה. אז מה היה לנו עד עכשיו? צו ההגירה של טראמפ תקוע בבית המשפט, פרויקט הנחת שני קווי הנפט החדשים עוקר מתוכנו והמקימים לא יחויבו להשתמש בחומרי גלם שיוצרו בארה"ב, הצעת התקציב התבררה כלא יותר מעוד מסמך תעמולה ואין לה סיכוי לעבור וההבטחה להחליף את תוכנית הבריאות של אובמה לא תיושם בטווח הזמן הקרוב. מצד שני, ב-1997, אחרי שורה של פשיטות רגל, פרסם דונלד טראמפ ספר בשם "אמנות הקאמבק" כך שעל אף שעבר כבר חודש וחצי מאז שטראמפ הבטיח "משהו פנומנלי שקשור למיסים תוך שבועיים-שלושה", עדיין מוקדם להסיק מסקנות חותכות"
- 7.א 26/03/2017 17:26הגב לתגובה זולאחר הכשלונות יהיה לנו כל כך טוב ..שמרוב טוב יש מצב שנשתגע!
- 6.טראמפ חסר תמיכה במפלגה שלו .זה די פטטי . (ל"ת)בא 26/03/2017 16:05הגב לתגובה זו
- 5.תפסיק לזיין את השכל (ל"ת)בסדר 26/03/2017 14:41הגב לתגובה זו
- 4.הראל 26/03/2017 13:23הגב לתגובה זואנליסט אמנות ההסבר בדיעבד!
- 3.יצחק 26/03/2017 13:20הגב לתגובה זואוסף שטויות שיופרכו מחר עם פתיחת המסחר. השוק התנפח בגלל התקוות שטראמפ יהיה קוסם ויעביר את כל הרעיונות הנחמדים שעלו בראשו במערכת הבחירות. אבל מתברר שהוא נכשל בכל דבר שניסה להעביר.על כן אין מנוס מתיקון חד בשוק
- 2.זרנוגה 26/03/2017 12:45הגב לתגובה זוהיה אחד לפני טראמפ , פה בארץ שלא כתב ספרים וסתם לקח קומפרסור ליד והחל לקדוח ולחפור תעלה לאורך רחוב דיזינגוף בתל אביב . קראו לו בלאומילך . את סוף הסיפור תקראו אצל קישון . טראמפ הוא בלאומילך אמריקאי אין ספק בכך . כמו אצל בלאומילך יש לו אוהדים בהתחלה שהם די מטומטמים לפי קישון אבל בסוף הכל משתנה ולא לטובה . רק שטראמפ לא יגמור כמו מוסוליני , תלוי עם הראש למטה בכיכר העיר והפילגש על ידו באותו מצב .
- שמטוב 27/03/2017 09:22הגב לתגובה זוהמכשולים. הוא עקשן ומוצא פתרונות.
- 1.חודדד יעקב 26/03/2017 12:36הגב לתגובה זוגרינפלד .קח חופשה סע לתאילנד ונקה את הראש
- הוא היה בגואה הודו וחזר מסטול (ל"ת)שאנטי 26/03/2017 15:57הגב לתגובה זו