אילו ערים עשויות להחליף את לונדון כמרכז הפיננסי של אירופה?
ההחלטה של הבריטים דרך משאל העם לעזוב את האיחוד האירופי מציב את מעמדה של לונדון כבירת הפיננסים והטכנולוגיה של אירופה בסכנה ממשית. בהנחה כי מבחינת הלונדונים, הרע ביותר יתרחש, אילו ערים אירופאיות אחרות יוכלו לרשת את תפקידה של העיר הבריטית ולרכז אליה הון עתק מכל קצוות העולם?
מבחינת העוצמה, זה אך טבעי כי בירת הפיננסים של המדינה הגדולה באירופה תירש את לונדון. בגרמניה נרשמת אכזבה אמיתית לנוכח החלטתה של בריטניה, אם כי בפרנקפורט יכולים להרוויח מהמצב. העיר תשמח לקלוט את הבנקאים שברחו מלונדון. בפרנקפורט כבר היום פועלים רשות הביטוח של האיחוד האירופי והבנק האירופי המרכזי לצד הבונד. על פי חוקי האיחוד, כל רשות ביטוח ופיננסים יכולות לפעול בחופשיות בכל האיחוד כל עוד הן נמצאות באחת מערי האיחוד. לונדון, החל משנת 2018 כבר לא תענה על תנאי זה.
לצד פרנקפורט, גם ברלין תהיה מוכנה לקלוט את החברות שיעזבו את לונדון. ברלין מהווה מוקד משיכה עצום לצעירים ועלות המחייה הנמוכות מושכות גם אנשי טכנולוגיה ופיננסים. בשנת 2014 גוגל ולופטאנזה פתחו בעיר קאמפוס בכדי להגדיל את שיתוף הפעולה בין הסטארטאפים הפועלים בעיר.
גם לוקסמבורג יכולה ליהנות מהדללות כוחה של לונדון. אמנם לוקסמבורג הינה קטנה יחסית לגבי מעצמות אחרות ביבשת, אך קונה הבנקאי אינו פרופורציונאלי לגודלה. העיר, עם חוקיה הליברליים בכל הנוגע למיסוי ודיווח, תהפוך לאטרקטיבית מאי פעם לתאגידי הבנקאות הגדולים. כבר היום העיר מהווה בית להנהלות של חברות ענק כמו פאייפאל וסקייפ.
- עסקת ענק בתחום הכרייה: BHP מנסה לרכוש את המתחרה ב-38.9 מיליארד ד'
- אחרי שנתיים וחצי: ברנדשילד הישראלית יוצאת מבורסת לונדון
העיר דאבלין כבר היום מהווה יריבה לעיר לונדון בכל הנוגע לבחירתן של חברות טכנולוגיות גדולות למיקום של הנהלתן. בדאבלין ממוקמת הנהלת גוגל, טוויטר ופייסבוק. העיר האירית מפתה חברות ענק בהוזלת מיסים והן בהחלט באות. בדאבלין כמובן דוברים אנגלית שהיא כמובן תמיד יתרון.
בפאריז חברות הפיננסים השונות מנהלות כיום 2.6 טריליון אירו, כך על פי נתוניה הרשמיים של ממשלת צרפת. אחרי לונדון, הבורסה השנייה בגודלה באירופה נמצאת בעיר האורות מבחינת נפח מסחר. 35% משוק האג"ח האירופי נסחרות בבורסה הצרפתית. המכשולים שעומדים בפני פריז להפוך ללונדון החדשה הם השפה וחוקי העבודה הנוקשים של שוק העבודה הצרפתי.
- 1.שמטוב 28/06/2016 23:59הגב לתגובה זויותר מדי קישקושים על כך שבריטניה מפסידה משהו. לכסף אין ריח ומי שנותן שירותים פיננסים יעילים יותר הוא הזוכה. אין סיבה לוותר על השירותים של לונדון כמרכז פיננסים ומרכז לסחורות בסיסיות.