הזיגזג נמשך: הדולר נחלש מול השקל ומתחזק מול האירו בהמתנה לברננקי
נמשך הזיגזג בשוק המטבעות. הדולר נסחר היום בארץ ובעולם בהמתנה להודעת חברי ועדת השוק הפתוח של הפדרל ריזרב הערב (9 ורבע שעון ישראל) בנוגע למדיניות המוניטארית במשק האמריקני. ברננקי וחבריו לא צפויים להעלות את הריבית אולם, כרגיל בחודשים האחרונים, המשקיעים והסוחרים יעקבו אחרי ההודעה הנלווית להכרזה על הריבית.
אתמול, במכרז הראשון מתוך שלושה שקיים משרד האוצר האמריקני לאגרות חוב לטווח זמן של שנתיים בהיקף של 40 מיליארד דולר, מכר האוצר את איגרות החוב בריבית הגבוהה ביותר מזה כ-7 חודשים.
המכרז נסגר בריבית של 1.151%, זאת בעוד שבשוק העריכו כי הריבית שתיקבע תהיה של 1.2%. מכרז זה הינו הראשון מתוך שלושה מכרזים שצפויים השבוע, בהיקף כולל של 104 מיליארד דולר. עם היוודע הביקושים הגדולים במכרז, אגרות החוב הממשלתיות לשנתיים וגם אלו לטווח זמן של 10 שנים רשמו ירידה בתשואות.
מחברת אי-טריידר נמסר כי "הותרת הריבית ללא שינוי מצד בנק ישראל, האמירה כי גם אם הציפיות לאינפלציה עלו בתקופה האחרונה בנק ישראל לא צפוי להעלות את הריבית בטווח הקצר-בינוני, ובנוסף העובדה כי בנק ישראל מבצע רכישה יומית ממוצעת של 100 מיליון דולר ורכישת אג"ח ממשלה בסך 200 מיליון שקל ביום, יגרמו לחיזוק הדולר בתקופה הקרובה. להערכתנו, לאחר שיחצה את מחסום ה-4 שקלים, ינסוק הדולר ויגיע לרמות של 4.20 שקלים. 73.9% מהסוחרים בזירת המסחר של איטריידר צופים אף הם התחזקות לדולר והצטיידו באופציות CALL.".
הדולר נחלש היום ב-0.88% והשער היציג נקבע ברמה של 3.933 שקלים והאירו נחלש ב-0.4% ל-5.517 שקלים. בעולם מתחזק הדולר מול היין היפני ב-0.2% לרמה של 95.3 יין לדולר ומתחזק קלות מול האירו, סביב רמה של 1.405 דולר לאירו.
הריבית במשק האמריקני, כאמור, צפויה להיוותר ברמה שבין 0% ל-0.25% בתקופה הקרובה, אבל החוזים העתידיים על הריבית בבורסת שיקגו כבר החלו להצביע כי הבנק המרכזי האמריקני עלול להעלות את הריבית עד לתום השנה. כמובן שנתוני מאקרו חיוביים, באם יגיעו, ישפכו אור נוסף על התחזיות הכלכליות ויחזקו מהלך מעין זה.
בינתיים, בבנק המרכזי האמריקני סבורים כי עם שיעור אבטלה בשיא של 26 וניצולת תפוקת המפעלים שנמצאת בשפל, קיים סיכון קטן מאוד להתפרצות אינפלציונית. שהרי על פי התיאוריה הכלכלית קיים קשר הפוך בין שיעור האבטלה לשיעור האיפלציה, כשזה הראשון מתחיל לרדת, זה האחרון מתחיל לעלות ולהפך, כך לפחות על פי עקומת פיליפס.
יחד עם זאת, עבור חלק מהמשקיעים התמונה לא ברורה לאשורה. הבנק המרכזי האמריקני ועמיתיו מעבר לים הדפיסו כסף בכמויות רבות כדי ליצור נזילות בשווקים ולקצר את משך המיתון, אי לכך האינפלציה תהיה ככל הנראה תוצאה שאין להימנע ממנה, כך סוברים כלכלנים ומשקיעים בולטים.
ההערכות הללו מביאות את ברננקי ועמיתיו לשולחן הדיונים למצב מאוד מסובך. גורמים בשוק טוענים שיהיה על הבנק המרכזי האמריקני להוריד את האינפלציה ולשדר למשקיעים כי הכיוון הוא הקטנת כמות הכסף במשק, בטרם זו תביא לבעיות חדשות.