השקעה
צילום: CANVA
קרנות נאמנות

מי המנצחת בקרנות נאמנות המנייתיות?

השקעה במניות ישראליות היתה רעיון טוב ברבעון השני, והקרנות המנייתיות והגמישות הציגו בהתאם ביצועים נהדרים; אלו קרנות בלטו לחיוב ואלו לשלילה? ואיזה חברה מציגה ביצועים יוצאי דופן ברבעון? 

גיא טל | (8)


אחרי רבעון ראשון בינוני, הבורסה בתל אביב רשמה ברבעון השני של 2025 ביצועים יוצאי דופן. מדד ת"א 35 זינק ב-22.3% ומדד ת"א 125 ב-23.55%, מה שהציב את הבורסה המקומית כמובילה עולמית בתשואות. סקטור הפיננסים בולט במיוחד, עם עלייה של 41% במדד בנקים 5 וזינוק של 68% במדד ת"א ביטוח במחצית הראשונה של השנה, כהמשך למחצית השנה השניה של שנת 2024 שגם הייתה חיובית עבור הסקטור. חלק ניכר מהעלייה הזו מיוחס לזרם הון משמעותי מחו"ל: משקיעים זרים הזרימו 9.6 מיליארד שקל לבבורסה במחצית הראשונה של 2025, לעומת 3.9 מיליארד שקל בלבד במחצית השנייה של 2024.

נבחן כעת אילו קרנות השקעה הציגו את הביצועים הטובים ביותר ברבעון ובמחצית השנה, תוך התמקדות בקרנות מנייתיות בשתי קטגוריות: גמישות ומניות בארץ (All Cap). לצורך הניתוח, נתייחס לתשואות מתחילת השנה וברבעון השני.



קטגוריית "גמישות" הסוד להצלחה ברבעון - התמקדות בישראל

קטגוריית הקרנות הגמישות רשמה רבעון ומחצית מצוינים. מתוך 44 קרנות, 15 הציגו תשואה של למעלה מ-20% במחצית הראשונה של השנה, ורק 4 רשמו תשואה שלילית. ברבעון השני, 25 קרנות הניבו מעל 10% תשואה, ורק 5 סיימו בתשואה שלילית. הנה הטבלה עם התוצאות: 


שתי הקרנות המובילות בקטגוריה מתחילת השנה שייכות להראל, ושתיהן מציגות מודל תמחור יוצא דופן:

  • הראל איתן – קרן שאינה גובה דמי ניהול כלל, אך כן גובה דמי הוספה משמעותיים של 5%. מודל זה הופך אותה לאטרקטיבית במיוחד למשקיעים לטווח ארוך (מעל שנתיים), שכן לאחר תשלום ראשוני אין עמלות נוספות.

  • הראל אודם – קרן זו גובה דמי ניהול נמוכים במיוחד ביחס לקטגוריה (0.39%), בתוספת דמי הוספה של 2%. גם כאן, ההנחה היא שההשקעה תהיה לטווח ארוך כדי שהמודל יהיה משתלם. 

הראל, נראה, שואפת לקשור את המשקיעים לקרנות אלה לטווח ארוך, והתוצאות במחצית הראשונה של השנה הוכיחו את כדאיות המודל.

הראל איתן הובילה הן במחצית והן ברבעון, ואף נהנתה מגיוסים נטו בשלושה מתוך חמשת החודשים האחרונים, למרות דמי הכניסה הגבוהים. הצלחתה נבעה ככל הנראה ממיקוד בהשקעות בסקטור הפיננסים המקומי. נכון לסוף הרבעון הראשון, 92% מנכסי הקרן הושקעו במניות ישראליות, עם דגש על סקטור הפיננסים לאומי ופועלים כשתי ההשקעות המובילות, וחברות כמו הפניקס ומזרחי טפחות בין המובילות. כאמור סקטור הפיננסים היה הסקטור המוביל בבורסה. גם מניות כמו נקסט ויז'ן (זינוק של 110% מתחילת השנה) ובית שמש (86%) תרמו רבות לביצועים. נראה כי יכולת בחירת המניות (stock picking) של הראל עבדה היטב השנה וסייעה לה להוביל את הקטגוריה.

קיראו עוד ב"קרנות נאמנות"

בקצה השני של הסקאלה, אלפי בנדק גמישה רשמה הפסדים, למרות השוק המנייתי הישראלי המשגשג. הקרן איבדה נכסים במשך 12 חודשים רצופים. הסיבה העיקרית לכך היא התרכזותה בהשקעות בחו"ל: 97% מנכסיה הושקעו במניות בחו"ל נכון לסוף מרץ. למרות שגם השווקים הגלובליים הציגו רבעון לא רע, התחזקות השקל קיזזה את רוב העליות במונחים שקליים.

אנליסט גמישה, אחת הקרנות הוותיקות בשוק הישראלי (פועלת מאז 1987), חזרה להציג ביצועים נהדרים ברבעון השני עם תשואה של כמעט 20%, לאחר כמה שנים בהם היא נעדרה מהמקומות המובילים. גם קרן זו מחזיקה בחשיפה משמעותית למניות פיננסים מקומיות, כולל פועלים, לאומי, דיסקונט, מגדל וכלל. בנוסף, לקרן הייתה חשיפה של כ-10% למניות בחו"ל.

קטגוריית "מניות All Cap": מיהי המנצחת הגדולה של הרבעון והמחצית?

קטגוריית המניות הישראליות הכללית (All Cap), המאפשרת למנהלים לבחור כל מניה ישראלית, רשמה תוצאות מצוינות. התשואות הגיעו עד ל-44% מתחילת השנה, ואף קרן לא הציגה תשואה נמוכה מ-16% במחצית או 10% ברבעון. ההשקעה במניות ישראליות הייתה מוצלחת לאורך כל הדרך, אם כי היו קרנות שהצליחו יותר. הנה הטבלה עם התוצאות לרבעון ולמחצית:


הראל בולטת שוב באופן עקבי, ולא רק בקרנות המופיעות בטבלה. הנה נתון מדהים: מבין 6 הקרנות הטובות ביותר בקטגוריה מתחילת השנה, 5 שייכות להראל. ברבעון השני, 4 מקרנות הראל נמנות עם עשר המובילות, ואף אחת לא נמצאת בתחתית הרשימה – הישג יוצא דופן. לצידה של הראל, תמיר פישמן ממשיכה להציג תוצאות טובות, למרות שהקרן המנייתית שלה מנהלת נכסים בהיקף של למעלה ממיליארד שקל.

הקרן המובילה מתחילת השנה, הראל ספיר מניות, מאמצת מודל דומה לקרנות הגמישות של הראל, עם דמי הוספה גבוהים יחסית (2%) ודמי ניהול נמוכים מאוד (0.39%). הצלחתה של הקרן נבעה, בין היתר, מהשקעה של למעלה מ-10% באופציות על אל על ומיטב טרייד, שהניבו זינוקים של מאות אחוזים בחודשים האחרונים. לקרן הייתה גם חשיפה של אחוזים בודדים למתכת הכסף, ויתרת ההשקעה המנייתית התמקדה בחברות בעלות ביצועים גבוהים כמו נקסט ויז'ן, חברות הביטוח והבנקים, בדומה לקרנות הגמישות של הראל. נראה שגם כאן, בחירת המניות המדויקת תרמה רבות להצלחה.

תגובות לכתבה(8):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 6.
    אנונימי 07/07/2025 12:24
    הגב לתגובה זו
    רוב הקרנות שנבחנו הם קרנות ננסיות בהקפים של פחות מ 50 מליון שח... אין שום משמעות לתשואה בקרן כל כך קטנה כי ברגע שהן גדלות התשואות צונחות משמעותית...
  • 5.
    לרון 07/07/2025 12:21
    הגב לתגובה זו
    זה המודל עליו מסתמכים באלפי בנדק גמישה והמעניין הוא שאין אחרים בסגנון הטרנדי ללא טרנד מסתבר
  • 4.
    לרון 07/07/2025 10:57
    הגב לתגובה זו
    כשהשוק בעליה הכל עולה.אנליסט ב 2008 ירדו 60% אוי פיספסנו.לפתות את הצעירים עם קרנות מצליחות זו לא חכמה ולא אחראי!!
  • 3.
    רונית 07/07/2025 10:54
    הגב לתגובה זו
    הבורסה עולה בממוצע 10 אחוז בשנה ריאלית בניכוי מדד 6 אחוז.על שכירות דירה משלמים מס וגם כשמוכרים.מתשואה של 10 אחוז נשאר נטו 8.5 אחוז לשנה.הכי חכם להחזיק את הכסף בתיק מניות ולא בדירות שמחירן ירד בשנים הבאותשלא לדבר על ההרס הרב שמשאירים השוכרים ועל החובות.
  • 2.
    חננאל 07/07/2025 10:36
    הגב לתגובה זו
    עציוני גמישה 15.9% רבעוני 47% שנתיפסטרנק שוהם מניות 56% שנתי 26% רבעונילמה הן מחוץ לרשימותלא שילמו לך
  • 1.
    אנונימי 07/07/2025 09:49
    הגב לתגובה זו
    כשרואים את תשואות הקרנות המשקיעות במניות מבינים שקרנות גידור פרט לשם המרשים אין ולא כלום
  • לרון 07/07/2025 12:10
    הגב לתגובה זו
    מי צריך המנפיק והרעיונאי
  • לרון 07/07/2025 12:08
    הגב לתגובה זו
    יש הפסד עתידי ואז באמת לא יהיה הרבה