
תרופת הרזיה סינית מאיימת על השליטה של אלי לילי בשוק של מיליארדים
חברת הנגרוי פארמה הסינית הראתה ירידה של 18% במשקל תוך 48 שבועות לעומת 21% לזפבאונד של לילי בעוד חברות פארמה אמריקאיות משקיעות עשרות מיליארדי דולרים ברכישת זכויות לתרופות סיניות ומעוררות חששות מפני איבוד השליטה בתחום תרופות ההרזיה
שוק תרופות ההרזיה העולמי, הנשלט כיום על ידי חברות פארמה אמריקאיות, עשוי לעמוד בפני שינוי משמעותי. חברת הנגרוי פארמה הסינית פרסמה תוצאות של מחקר שלב 3 לתרופה HRS9531, שהראתה ירידה של 18% במשקל הגוף בתוך 48 שבועות – תוצאה הקרובה מאוד לביצועים של תרופת הזפבאונד מבית אלי ליליEli Lilly and Co -3.45% .
הנתונים מעוררים סימני שאלה בקרב המשקיעים, שעד כה הניחו כי השליטה האמריקאית בתחום תרופות ההרזיה תימשך לאורך זמן. התוצאות מצביעות על כך שהפערים בין חברות המערב למקבילות הסיניות מצטמצמים בקצב מהיר יותר מהצפוי.
למרות שעדיין קיים פער במספרים – הזפבאונד הובילה לירידה של 21% במשקל במחקר ממושך יותר – התרופה הסינית השיגה תוצאות משמעותיות, כשגם המינון לא היה המרבי. בנוסף, המחקר הסיני הופסק בזמן שהירידה במשקל נמשכה, דבר שעשוי להעיד על פוטנציאל נוסף.
התחרות החלה
הנגרוי הודיעה כי בכוונתה להגיש בקשה לאישור רגולטורי בסין בהקדם האפשרי. במקביל, שותפתה האמריקאית קיילרה תרפיוטיקס רכשה את זכויות ההפצה מחוץ לסין, ומתכננת מחקרים נוספים שעשויים להראות יעילות גבוהה אף יותר. ג'יימי קולמן, סמנכ"לית השיווק של קיילרה ולשעבר ראש תחום השיווק בזפבאונד באלי לילי, ציינה: "הטיפולים הנוכחיים מגיעים עד כ-20% ירידת משקל. אנחנו שואפים מעבר לכך".
על אף שהתרופה הסינית אינה צפויה לאיים באופן מיידי על מעמדה של לילי, הכיוון ברור. גם אם קיילרה תשיג תוצאות טובות יותר, התרופה עדיין רחוקה מאישור בארה"ב ותגיע, ככל הנראה, לאחר דור התרופות הבא של לילי. עם זאת, התחרות כבר החלה.
חברות הפארמה האמריקאיות משקיעות בסין
המגמה חורגת מהמקרה הבודד של HRS9531. בחודשים האחרונים השקיעו חברות פארמה אמריקאיות עשרות מיליארדי דולרים ברכישת זכויות לתרופות שפותחו על ידי חברות סיניות, דבר המעיד על האיכות ההולכת ומשתפרת של המגזר הביוטכנולוגי בסין.
בתחום תרופות ההרזיה בלבד, מרק רכשה בדצמבר האחרון זכויות לתרופה דרך הפה מחברת האנסו פארמה הסינית תמורת 112 מיליון דולר. רגנרון חתמה על עסקה דומה ביוני בסך 80 מיליון דולר. גם אסטרזנקה, לילי ונובו נורדיסק התקשרו בהסכמים דומים עם חברות סיניות.
- המאבק על הפד: בסנט לוחץ על פאוול לוותר על מושב בדירקטוריון
- מזנקת ב-23% ומשלימה קפיצה של פי 3 בשנה - חברת הכרייה שיש לה הסכמים עם אפל והפנטגון
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
מצד אחד, המגמה הזו מצביעה על ביקוש הולך וגובר לטיפולים בתחום ההרזיה – תחום עם פוטנציאל צמיחה מהותי. מצד שני, היא מטילה ספק בתחזיות לפיהן לילי ונובו נורדיסק ישמרו על שליטה מוחלטת בשוק בעשור הקרוב.
התחזקותן של החברות הסיניות מעלה גם שאלות בנוגע לעתיד תעשיית הביוטכנולוגיה האמריקאית. הזרמת כספים לחברות סיניות על חשבון השקעה בגופי מחקר בארה"ב עשויה לשנות את מאזן הכוחות בטווח הארוך.
פוטנציאל מבטיח
המחקר הסיני כלל 567 מטופלים בלבד – מספר נמוך מהמקובל במחקרי שלב 3 בארה"ב – אך התוצאות מראות על פוטנציאל מבטיח. במחקר מוקדם יותר במינון גבוה יותר, הושגה ירידה של 22.8% במשקל תוך 36 שבועות.
קיילרה, שהוקמה באוקטובר האחרון עם מימון ראשוני של 400 מיליון דולר, מתכוננת כעת לאתגרי ייצור התרופה. לפי קולמן, זמינות הייצור השתפרה בעקבות כך שלילי ונובו נורדיסק העבירו חלק מהייצור לביצוע פנימי.
השאלה המרכזית עבור קיילרה היא כיצד תוכל להתחרות בשוק שבו אלי לילי השקיעה סכומי עתק בהרחבת כושר הייצור שלה. לפי קולמן, הפוקוס יהיה על מטופלים שזקוקים לירידה משמעותית יותר במשקל – קהל יעד שעשוי לייצר שוק נישה שיתרחב בהדרגה.
- 1.אנונימי 15/07/2025 22:33הגב לתגובה זולמבני עניין .הרבה חול ואין מה לאכול