
האינפלציה ביוני תכלול את השפעת המכסים: הפד עשוי לדחות את הורדת הריבית
על המושג - "עייפות המכסים", על השוק שמעריך הורדת ריבית, על כלכלנים שסבורים שזה עדיין מוקדם ועל ההשלכות על השווקים
המדד בארה"ב שיתפרסם בשבוע הקרוב צפוי להעיד על תחילת מגמת עליית מחירים שמקורה בהתייקרות היבוא בשל עליית המכסים. בפד צריכים לקבל החלטה בקשר לריבית. אם הם יסברו שמדובר בלחץ זמני - הריבית תרד, אבל אם זה שינוי מגמה זה יחייב המשך במדיניות מוניטרית נוקשה. ג'רום פאוול לא ירוץ להוריד ריבית במיוחד שעניין המכסים רחוק מלהיות סגור ואי הוודאות גדולה. עם זאת, השוק מתמחר הורדת ריבית קרובה - האם השוק טועה?
האינפלציה שתתפרסם ביום שלישי הקרוב, עשויה להצביע על השפעה ראשונית של המכסים החדשים שהוטלו באביב על סחורות מיבוא, ובעיקר על מוצרים תעשייתיים כמו פלדה, אלומיניום, חלקי חילוף לרכב ומוצרי צריכה מיובאים מסין. האנליסטים צופים עלייה חודשית של 0.3 אחוז במדד המחירים לצרכן, גם עבור המדד הכללי וגם עבור מדד הליבה שאינו כולל מזון ואנרגיה. במונחים שנתיים, הנתון צפוי להגיע לעלייה של 2.7 אחוז עבור המדד הכללי, ולעדכון של 3 אחוז במדד הליבה. מדובר בקפיצה של 0.3 ו-0.2 אחוז בהתאמה לעומת הנתונים של חודש מאי.
הגורם המרכזי שצפוי לתרום לעלייה במדד הוא התייקרות חדה במחירי הרכב המשומש. לפי ההערכות, מחירי הרכב המשומש זינקו ביוני ב-6.3 אחוז לעומת התקופה המקבילה אשתקד, העלייה החדה ביותר מאז אוגוסט 2022. הסיבה לכך נעוצה בין השאר בהתייקרות מחירי הרכב החדש, שהתייקר בשל עלויות ייצור וחלקים שמתייקרים בעקבות המכסים החדשים.
השאלה המרכזית שעולה מהנתונים הקרובים היא האם מדובר באפקט זמני, תגובה רגעית של השוק למכסים החדשים, או שמא זוהי תחילתה של מגמה חדשה שתשנה את מסלול האינפלציה בארצות הברית. אם יתברר שמדובר באינפלציה מושרשת יותר, הרי שהציפיות לקיצוצי ריבית בהמשך השנה עלולות להתפוגג.
- חוסר הוודאות הפך לחבר הכי טוב של המשקיעים ב-2025
- מדד האינפלציה המועדף על הפד' הפתיע לרעה - עלייה של 0.2% במאי
הפדרל ריזרב, שכבר נמצא חודשים ארוכים בעמדה זהירה, יבחן את הנתונים הקרובים מקרוב. נשיא הפד של ניו יורק, ג'ון ויליאמס, צפוי לשאת דברים ביום רביעי הקרוב, ואילו חבר מועצת הנגידים כריסטופר וולר יתבטא ביום חמישי. דבריהם עשויים לרמז כיצד הם מפרשים את השפעת המכסים ואם ישנה מגמה מדאיגה שמתפתחת במדדי המחירים.
קרל ויינברג, הכלכלן הראשי של חברת High Frequency Economics, טוען כי יש להתייחס למכסים כאל מס ישיר על הצרכן. לדבריו, מדובר בגורם שעלול לשחוק את הכנסות משקי הבית ולהוביל לצמצום בהוצאות, ובכך לפגוע בפעילות הכלכלית. ההשפעה, כך הוא סבור, גדולה פי עשרה מהשפעת חוקי התמיכה התקציבית האחרונים.
כלכלנים נוספים מצטרפים לחששות. ג'וזף לברון, אנליסט בכיר ב־BNP Paribas, טוען כי "אם נמשיך לראות נתוני אינפלציה סביב שלושה אחוזים בליבה לאורך רבעונים, הפד עלול למצוא את עצמו חסר ברירה אלא להותיר את הריבית גבוהה לזמן ממושך". ליסה שטרן, ראש תחום אסטרטגיה מקרו ב־Morgan Stanley, מוסיפה כי "ההשפעה של המכסים איננה רק דרך מחירי היבוא – היא גם דרך תחושת האי־וודאות אצל הצרכנים והעסקים. החשש שלנו הוא שהיא תתבטא גם בהשקעות נמוכות יותר ובהאטה בתעסוקה".
- הסיבה הרשמית להתרסקות הדרימליינר - ניתוק הדלק למנועים; איך זה קורה?
- לראשונה מזה 5 שנים: AMC מקבלת המלצת קנייה
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
דן פורסטר, הכלכלן הראשי של חברת מחקר העצמאית Pathway Analytics, הזהיר כי "המכסים הנוכחיים יוצרים אפקט של דלק לאש אינפלציונית, בזמן שהפד נותר חשוף לסיכון של פער תודעתי מול השווקים".
עם זאת, חשוב להבין מי הצרכן שמושפע: לפי ניתוחים של בנקים גדולים, לרבות גולדמן זאקס ודויטשה בנק, העשירון העליון בארצות הברית אחראי למחצית מכלל הצריכה הפרטית. מאחר שקבוצות אלו נהנות מתשואות גבוהות בשוקי ההון, הרי שהפגיעה שלהן ממסים עקיפים היא קטנה יותר בטווח הקצר.
במקביל לנתוני המדד, תחל עונת הדוחות לרבעון השני. החברות הגדולות צפויות להתייחס להשפעות של המכסים על הפעילות העסקית, לאחר שרבות מהן בחרו להימנע מהצגת תחזיות במהלך הרבעון הקודם. כעת, ניתן יהיה לראות אם קיימת השפעה או השפעה עתידית - החברות לא יוכלו להתנער מכך. אם הן ידווחו על השפעה מעטה, זה יהיה מסר חיובי לשווקים ולפד'.
אלא שמכסים בגובה של 25 עד 50 אחוז על תעשיות מרכזיות אינם צעד שולי. הממשל האמריקאי לא שלל את האפשרות להרחיב את החבילה הקיימת גם לחברות טכנולוגיה ומוצרי צריכה נוספים, מה שעלול לגרום לגל נוסף של לחצים על מחירים. בינתיים מתייחסים לטראמפ בעייפות - "עייפות המכסים", והשוק לא מאבד גובה על כל ציוץ של העלאת מכסים למדינה מסוימת. השוק מעריך שבסוף טראמפ כאיש עסקים יסגור דילים, אבל הכל פתוח וזה יכול להיות סיכון שלא נלקח בחשבון.
- 1.גם פאול וגם ירון שני אפסים שלא מורידים ריבית משיקולים פוליטיים (ל"ת)אנונימי 12/07/2025 10:49הגב לתגובה זו