וול סטריט בורסה מסחר
צילום: רוי שיינמן

לקראת פתיחת שבוע המסחר בוול סטריט - מה האנליסטים צופים?

השווקים סיימו את השבוע הקודם בשיאים, אבל השבוע הקרוב צפוי להיות רווי באירועים כלכליים ופוליטיים שיקבעו את כיוון השוק: הדד-ליין למכסי טראמפ, פרסום פרוטוקולי הפד, תחילת עונת הדו"חות וגם, ה-Prime Day של אמזון

אביחי טדסה | (2)
נושאים בכתבה אנליסטים מנתחים

שבוע המסחר בוול סטריט ייפתח ברקע של אופטימיות זהירה, לאחר שה-S&P 500 והנאסד"ק סיימו את השבוע המקוצר האחרון בשיאים חדשים. מנגד, המשקיעים יידרשו להתמודד כעת עם רצף של אירועים שיכולים להשפיע על הסנטימנט - בראשם המועד הקובע להטלת המכסים ההדדיים של ממשל טראמפ, פרסום פרוטוקולי הפדרל ריזרב, ותחילת עונת הדוחות הרבעוניים.


ביום רביעי יפקע הדד-ליין שקבע הנשיא טראמפ להסכמים עם שורת שותפות סחר לאחר הארכה בת 90 ימים שבמהלכה הוקפאו המכסים המכונים "Liberation Day tariffs". ארה"ב כבר הגיעה להבנות עם בריטניה ווייטנאם, אך מדינות אחרות, בהן קנדה, לא הגיעו להסכם וטראמפ אף הודיע כי ניתק את המגעים עמה. כעת השאלה המרכזית היא האם הממשל ישיב את המכסים לרמה הקודמת או יעניק דחייה נוספת, מהלך שעשוי לטלטל את השווקים.


ביום רביעי יפורסמו גם פרוטוקולי ישיבת הפד מחודש יוני, מסמך שמעניק למשקיעים הצצה לעמדות חברי הבנק המרכזי בנוגע לריבית, אינפלציה והמשך המדיניות המוניטרית. במקביל יתפרסמו נתונים על אשראי צרכני, מלאים סיטונאיים ותביעות ראשוניות לדמי אבטלה, נתונים שיסייעו להעריך את עוצמת הכלכלה האמריקאית. עוד מוקד עניין: אמזון פותחת ביום שלישי את אירוע ה-Prime Day השנתי שלה, שהורחב השנה ליומיים נוספים, צעד שמאותת על ציפייה לביקושים גבוהים במיוחד. באירוע הקודם נשברו שיאי מכירות, והמשקיעים יעקבו מקרוב אחרי הביצועים.

גם בגזרת הדוחות הכספיים נרשמת תנועה: ביום חמישי צפויות לפרסם את תוצאותיהן דלתא איירליינס, קונאגרה ברנדס ולווי שטראוס, כאשר האחרונה מתמודדת בין היתר עם השלכות המכסים על שרשראות האספקה שלה. בכך תחל עונת הדוחות באופן חלקי, רגע לפני פתיחתה הרשמית בשבוע הבא.


אלכס זבז’ינסקי, הכלכלן הראשי של מיטב, מתייחס בסקירתו השבועית לנתוני שוק העבודה בארה"ב ומזהיר מפני סימני היחלשות מתחת לפני השטח, חרף האופטימיות הראשונית. לדבריו, "השוק לא מגייס, אבל גם לא מפטר", והוא מצביע על מספר אינדיקטורים מטרידים: קצב הצמיחה השנתי במספר המשרות ירד לרמה של כ-1% בלבד - שפל שלא נרשם בעשורים האחרונים מבלי שהכלכלה האמריקאית גלשה למיתון זמן קצר לאחר מכן. בנוסף, מתוך 74 אלף משרות חדשות שנוספו ביוני במגזר הפרטי, רק כ-15 אלף היו מחוץ למגזר הבריאות - ענף שבקרוב צפוי להיפגע מקיצוצים בתקציב הממשלתי, מה שעלול לצמצם עוד יותר את הצמיחה התעסוקתית. 

זבז’ינסקי מדגיש כי הירידה המתמשכת בשיעור ההשתתפות בכוח העבודה, תופעה שבדרך כלל מתרחשת ערב מיתון - מחפה זמנית על עלייה באבטלה, אך אינה מעידה על שוק עבודה בריא. גם נתוני ADP, שמבוססים על תלושי שכר בפועל, מצביעים כבר על ירידה חדה במשרות בתחום הבריאות. עוד הוא מציין כי השווקים אמנם קיבלו את הנתונים ברוח חיובית, מה שהוביל לעליית תשואות באג"ח ודחייה בציפיות להורדת ריבית מצד הפד, אך התגובה הזו עצמה עלולה להכביד בהמשך על הפעילות הכלכלית. לאור כל זאת, במיטב שומרים על גישה זהירה וממליצים על חשיפה בינונית למניות, תוך מעקב הדוק אחר ההתפתחויות בשוק העבודה ובעולם המדיניות הפיסקלית.


בלידר שוקי הון מתארים את תמונת שוק העבודה האמריקאי כמעורבת, ואפילו מעט שלילית, אך עדיין לא מספקת עילה מיידית להורדת ריבית מצד הפדרל ריזרב. לדבריהם, הירידה בשיעור האבטלה ל-4.1% ביוני (לעומת צפי ל-4.3%) אמנם נראית חיובית על פני השטח, אך מקורה בירידה בשיעור ההשתתפות בכוח העבודה, אינדיקציה שפחות מעודדת את הפד. בעוד שמספר המשרות הכולל עלה ב-147 אלף, רק 4,000 מתוכן נוצרו במגזר הפרטי, והיתר הגיעו מהמגזר הציבורי, בעיקר בתחומי הבריאות והרווחה. מדדים תעשייתיים ושירותיים מצביעים אף הם על מגמה מעורבת: מדד מנהלי הרכש בתעשייה אמנם עלה מעט אך נותר מתחת לרף 50, שמעיד על התכווצות, ורכיב התעסוקה בו ירד לרמה של 45 נקודות בלבד. לעומת זאת, מדד השירותים עבר לטריטוריה חיובית אך עם ירידה בתעסוקה. בסך הכול, בלידר מעריכים כי הכלכלה מציגה התמתנות איטית, תוך שמירה על לחצי מחירים ועל כן, ההערכה שלהם היא שהפד יבצע השנה הורדת ריבית אחת בלבד, ככל הנראה ברבעון הרביעי.

קיראו עוד ב"גלובל"


יוני פנינג, האסטרטג הראשי של מזרחי טפחות, מציג תמונה מורכבת של שוק העבודה האמריקאי, שאותה הוא מגדיר כנתונה לפרשנות בין "חם" ל"קר". מצד אחד, הנתונים הרשמיים הצביעו על תוספת של 147 אלף משרות ביוני, מעל הציפיות, ולצד עדכונים כלפי מעלה לחודשים קודמים - מה שיכול להעיד על ביקוש גבוה לעובדים. מנגד, רוב התוספת נבעה מהמגזר הציבורי, בעוד שבמגזר הפרטי נרשמה תוספת מתונה בלבד של 74 אלף משרות, עם פערים משמעותיים לעומת נתוני ADP שהצביעו בכלל על ירידה. פנינג מדגיש גם את העלייה החדה במספר המשרות הפנויות בחודש מאי - כ-7.77 מיליון, זינוק של 5.1% - שיצר שיא של 1.11 משרות פנויות לכל מובטל.

תוספת זו נרשמה בעיקר בענפי הפנאי והאירוח, ככל הנראה בשל צמצום בכוח העבודה בעקבות גירוש מהגרים לא מתועדים. עם זאת, השכר השעתי עלה רק ב-0.2%, והקצב השנתי ירד ל-3.7% - רמז להתמתנות. גם מספר שעות העבודה השבועיות ירד. בצד העסקי, פנינג מציין שהנתונים בענפי השירותים ממשיכים להצביע על פעילות ערה יחסית, אך הסביבה נותרת אינפלציונית: מדד ISM לשירותים חזר מעל 50 נקודות ומחירי הקלט נותרו גבוהים. גם עליית מחירי הדלק לקראת סוף יוני מוסיפה ללחצים. לדבריו, חוסר הוודאות סביב מדיניות המכסים והיציבות הכלכלית ממשיך להכתיב את הטון בשווקים וגורם למשקיעים להישאר עם עין אחת פתוחה לקראת כל נתון נוסף.


בקרב גופי השקעה בינלאומיים נשמעת זהירות מהולה באופטימיות לקראת השבוע הקרוב. פול מרינו, סמנכ"ל הכנסות ב-Themes ETFs, מציין את הלחץ הגובר על הדולר האמריקאי, שהיחלשותו בשנה האחרונה מוסברת בין היתר במדיניות המכסים של טראמפ ובעלייה בחוב הציבורי. לדבריו, השוק מתמחר כבר כעת בין שתיים לשלוש הורדות ריבית עד סוף השנה, והאפשרות למעבר למדיניות מוניטרית מרחיבה מחזקת תהליך של "דה-דולריזציה". סילביה יבלונסקי, מנכ"לית Defiance, מצביעה על נתוני תעסוקה שמציגים שוק עבודה יציב אך מתון, עם האטה בקצב עליית השכר ויצירת המשרות – תוצאה של הריבית הגבוהה שהחלה לבלום את הפעילות, אך ללא כניסה למיתון. ויולטה טודורובה מ-Leverage Shares מציינת כי מאחורי תוספת 147 אלף המשרות ביוני מסתתרות ירידות במגזר הפרטי, קיצור שבוע העבודה ונתוני שכר מרוסנים – סימנים שמגבירים את הסבירות להורדת ריבית, אולי כבר בספטמבר.


לצד נתוני המאקרו, העברת חוק התקציב בסנאט האמריקאי התקבלה באהדה בשוק, אך טודורובה מזהירה מהתוצאה הפיסקלית: גידול של יותר מ-3 טריליון דולר בחוב בעשור הקרוב. לדבריה, שוק האג"ח כבר מגיב, והפד עשוי להידרש לניווט עדין בין תמיכה בצמיחה לבין חשש מאינפלציה. בהקשר הגיאופוליטי, שלושתם מסמנים את התחזקות מגמת ההתחמשות – בעקבות התחייבות מדינות נאט"ו לייעד 5% מהתמ"ג לביטחון עד 2035. טודורובה מדגישה כי גם לישראל יש פוטנציאל ליהנות מהמגמה, במיוחד חברות כמו אלביט, רפאל והתעשייה האווירית, שפועלות בתחומים של הגנה אווירית, סייבר וכלים בלתי מאוישים. האירועים המרכזיים השבוע: פרסום פרוטוקול הפד ביום רביעי, והחלטת טראמפ האם להחזיר את המכסים שהוקפאו. לדברי טודורובה, שני האירועים עשויים להשפיע מהותית על כיוון השוק בטווח הקצר.

תגובות לכתבה(2):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 2.
    סנופי לשמיים (ל"ת)
    אנונימי 06/07/2025 19:13
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    כריש 06/07/2025 17:50
    הגב לתגובה זו
    חשיפה בינונית חחחח ממתי עם אחוז החשיפות שלכם צדקתם הרי 80 אחוז מהכתבות שלהם זה הזהר!!!! אז באמת תחליפו מקצוע נגרות הכי מתאיםכי אתם תמיד מנסרים בתוחלת הרווח !!!!!!