דונלד טראמפ
צילום: רשתות חברתיות סעיף 27

המכסים נכנסים לתוקף הלילה: האם טראמפ יוביל את השווקים למשבר חדש?

הלילה צפויים להיכנס לתוקף מכסים על יבוא ממקסיקו, קנדה וסין, שעלולים להכביד על הכלכלה האמריקאית ולהצית חששות מגל התייקרויות ומיתון

אביחי טדסה | (4)
נושאים בכתבה דונלד טראמפ

שעות ספורות לפני פקיעת תקופת ההמתנה שניתנה למהלך, נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מתקרב להטלת סבב חדש של מכסים על שותפות הסחר העיקריות של ארצות הברית - קנדה, מקסיקו וסין. אם יבחר לקדם את המהלך, כבר מחר בבוקר צפויות להיכנס לתוקפן תוספות מס משמעותיות על מוצרים משתי המדינות השכנות ומסין, בעיצומו של גל מתמשך של מדיניות כלכלית אגרסיבית מצידו של טראמפ, שמעוררת חששות מהותיים בשווקים הפיננסיים ומתיחות עם השותפות הכלכליות הקרובות ביותר של ארה"ב.


חוסר ודאות וסימני שאלה סביב היקף היישום 

לפי הודעות הממשל, טראמפ מתכנן להטיל מכסים בגובה של 25% על ייבוא מוצרים מקנדה וממקסיקו, לאחר שעיכב את המהלך במטרה לנהל מגעים עם מנהיגי המדינות. נוסף לכך, צפויה תוספת מכס של 10% על מוצרים מסין - תוספת שתצטרף לשורת המכסים שכבר הוטלו על ייבוא מהמדינה ותעלה את שיעור המס הכולל על סחורות סיניות ל־20%. למרות ההצהרות, לא ברור עדיין אם טראמפ אכן יוביל את המהלך במלואו, ובממשל עצמו נשמעו בימים האחרונים רמזים לאפשרות של הקלות או הקטנת היקף הצעדים.

יחד עם זאת, הציפייה בשווקים היא שהמהלך, לפחות בחלקו, ייצא לפועל כבר בימים הקרובים. לפי הערכות של The Tax Foundation, המהלך המתוכנן כלפי קנדה ומקסיקו לבדו צפוי לגרור פגיעה חמורה יותר בכלכלה האמריקאית מהשפעת סבב המכסים הגדול של השנים 2019-2018, שלפי ההערכות הוביל לירידה של כ־0.2% בתוצר האמריקאי ואיבוד של כ־142 אלף משרות במונחים שנתיים. במקביל למהלך הנוכחי, טראמפ כבר הטיל בחודש שעבר מס נוסף של 10% על סחורות מסין, בטענה למאבק בייבוא סמים ולשמירה על ביטחון הגבולות. לכך צפוי להצטרף בעוד שבועות ספורים סבב נוסף של מכסים על פלדה ואלומיניום, בשיעור של 25%, מהלך שלפי ההערכות עשוי להצטבר להשפעה כוללת שתשתווה לכל מכסי הקדנציה הקודמת של טראמפ.


בנוסף, טראמפ חתם בסוף השבוע על צו נשיאותי לבחינת האפשרות להטיל מכסים על יבוא עצים, כחלק מהגברת המאמצים לצמצום התלות ביבוא, ולהגנה על הייצור המקומי. המהלך יתמקד גם במוצרי עץ מעובדים כמו רהיטים, לצד המכסים הקיימים על עץ רך מקנדה ולמכסים של 25% על כלל הסחורות מקנדה וממקסיקו. במקביל, טראמפ הורה על צעדים להגדלת היצע העצים המקומי, בהם קיצור זמני אישור לכריתת עצים והגברת השימוש בעצים שנפלו בשטחים ציבוריים. בבית הלבן הסבירו כי יבוא עץ זול ממדינות כמו קנדה, גרמניה וברזיל פוגע בכלכלה ואף מהווה סיכון לביטחון הלאומי, בשל שימושו של הצבא האמריקאי בחומרי גלם מעץ לצורכי בנייה.


טראמפ מטיל מכסים והמדינות נערכות לתגובה

במקביל למהלכים מצד טראמפ, שלוש המדינות הנפגעות - קנדה, מקסיקו וסין, כבר מאותתות על היערכות לתגובה. קנדה צפויה לשקול פגיעה בסקטורים רגישים בארה"ב כמו תעשיית המזון והמשקאות במדינות מפתח, סין מצידה בוחנת את האפשרות להטיל מכסים נוספים על הייבוא החקלאי מארה"ב, מכה ישירה ללב המצביעים המסורתיים של טראמפ. במקסיקו נערכים גם הם למהלכים נגדיים, אם כי הפרטים המלאים עדיין לא ברורים.

הסבב הנוכחי מתבצע תוך שימוש בחוק הסמכויות הכלכליות לשעת חירום משנת 1977, שמעניק לנשיא יכולת כמעט בלתי מוגבלת להטיל מגבלות כלכליות על פי שיקול דעתו בלבד, ללא צורך באישור מהקונגרס או בבחינה ממושכת של מחלקת המסחר. כלכלנים בארה"ב מזהירים כי המהלך עשוי להכניס את הכלכלה האמריקאית לסחרור. לדבריהם, צעדים כלכליים בלתי צפויים ואגרסיביים מהסוג הזה מייצרים אי ודאות מתמשכת שפוגעת בהשקעות, בתעסוקה ובביטחון הצרכני. ניתן לראות את זה בתנודתיות הרבה שהשוק חווה מאז בחירתו של טראמפ לנשיא. על פי מארק זנדי, הכלכלן הראשי של Moody’s Analytics, "המשק האמריקאי מתמודד עם בלבול הולך וגובר שנובע ממדיניות כלכלית בלתי עקבית בוושינגטון. מלחמות המכסים, הקיצוצים התקציביים, וגירוש עובדים - כל אלו יוצרים אווירה של חוסר יציבות".


מעבר למכסים המתקרבים, טראמפ בוחן בימים אלה הטלת מכסים נוספים גם על מדינות נוספות. באירופה, הוא מאיים במיסוי בגובה 25% על סחורות מהאיחוד האירופי, ללא לוח זמנים ברור. במקביל, הממשל פתח בשורת בדיקות רשמיות להטלת מכסי סחורות נוספות כמו שבבים, מכוניות, נחושת ותרופות, שייתכן שגם עליהן יוטלו מיסים בהמשך השנה. ב־2 באפריל צפוי להיכנס לתוקף שלב נוסף בתוכנית המכסים, תחת הגדרת "עסקת הענק" של שר המסחר האמריקאי, הכוללת הרחבה של המכסים כלפי מדינות נוספות ומוצרים מגוונים נוספים.

קיראו עוד ב"גלובל"


האם יצרניות הרכב היפניות ירוויחו ממדיניות הסחר של טראמפ?

לצד האיומים של טראמפ בהטלת מכסים גורפים על יבוא רכבים, דווקא יצרניות הרכב היפניות כמו טויוטה והונדה עשויות להצליח לצלוח את המהלך ואף להרוויח ממנו. יפן היא המשקיעה הזרה הגדולה ביותר בארה"ב, עם פעילות ייצור רחבת היקף של למעלה משלושה מיליון רכבים בשנה ותמיכה בכחצי מיליון משרות. נוסף לכך, אם טראמפ יממש את כוונתו לבטל את הסובסידיות לרכבים חשמליים – תחום שבו היפנים מפגרים – המכירות של דגמי ההיבריד החזקים של טויוטה והונדה דווקא עשויות ליהנות. מנגד, יצרנית אחת בולטת, ניסאן, עלולה להיפגע יותר מהמהלך, בין היתר בשל תלותה הגדולה בייצור במקסיקו ובשל מצבה הפיננסי המורכב.


מדיניות הסחר של טראמפ תורמת או פוגעת בכלכלה האמריקאית?

טראמפ רואה במדיניות הסחר שלו כלי להורדת מחירים ולהגנה על התעשייה האמריקאית, אך המבקרים טוענים כי המכסים עלולים להשיג את התוצאה ההפוכה. המכסים שממשלו מקדם, כולל אלו על עץ, מעלים ישירות את המחירים של מוצרים המיובאים. בנוסף, מרבית היבוא האמריקאי הוא של חומרי גלם וחלקי ייצור, כך שמכסים מייקרים גם את עלויות הייצור המקומי. מעבר לכך, קיים חשש מצעדי תגובה מצד מדינות אחרות - תופעה שכבר נראתה במהלך כהונתו הראשונה של טראמפ.

מצד שני, אם טראמפ יצליח לקדם דה-רגולציה משמעותית, למשל בתחומי האנרגיה והבינה המלאכותית, הצמיחה הכלכלית עשויה לקזז את ההשפעות השליליות של המכסים. אך בניגוד למכסים, שניתן להטיל בצו נשיאותי, שינויים רחבים ברגולציה ובמדיניות המס מחייבים שיתוף פעולה של הקונגרס - דבר שלא בטוח שיקרה.


הדינמיקה המסתמנת של מהלכים כלכליים אגרסיביים וחוסר ודאות מתמשך, צפויה ללוות את השווקים בחודשים הקרובים - כשהשאלה הגדולה שנותרה פתוחה היא עד כמה טראמפ יבחר לממש את האיומים, ועד כמה השותפות לסחר ימהרו להגיב בפעולות נגדיות שיגבירו את הלחץ הכלכלי על הכלכלה האמריקאית.

תגובות לכתבה(4):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 3.
    קורטזי 04/03/2025 05:17
    הגב לתגובה זו
    השקרן הכתום ממשיך להשמיד ערך.מתי הוא ירגע ויתן לאנשים להרוויח קצת כסף.אוי טאטא תעזור לנו
  • 2.
    בן 03/03/2025 22:47
    הגב לתגובה זו
    חבל ארהב לא מוקפת ערבים הם היו חוזרים לגודל הטבעי שלהם מולקולה תת אנושית
  • 1.
    אז נכנס 03/03/2025 22:44
    הגב לתגובה זו
    הבנו בניתם פוזיציית על בשורט לא נתתם לשוק לעלות עד שהתחלתם להפציץ בזריקה של סחורה שאין לכם.
  • מה תפוח אדמה (ל"ת)
    מגיב 03/03/2025 22:58
    הגב לתגובה זו