האם ארה"ב תצליח לנתק את עורק החיים של צפון קוריאה?
שגרירת ארה"ב באו"ם, ניקי היילי, אמרה אמש כי "צפון קוריאה מתחננת למלחמה" והפצירה ב-15 מדינות מועצת הביטחון להטיל על המדינה המבודדת את הסנקציות החריפות ביותר, זאת בניסיון אחרון להרתיע. אבל צפון קוריאה נמצאת תחת משטר סנקציות חמור כבר מאז למעלה מעשור, למעשה מאז החלה את תכנית הגרעין שלה ב-2006. ביולי האחרון הוחרפו הסנקנציות בצורה משמעותית אחרי שצפון קוריאה ביצעה 2 ניסויים בטילים בליסטיים בין-יבשתיים. זו אחת הסיבות המרכזיות להאצה במשבר הנוכחי. אז מה כבר נשאר לעשות? האפשרות המרכזית היא אמברגו נפט על צפון קוריאה.
לפי ה-EIA (מחלקת האנרגיה האמריקנית), צפון קוריאה צורכת כיום כ-15 אלף חביות נפט ביום. מדובר בכמות זעומה ובכל זאת כמות שמהווה עורק חיים עבור המדינה המבודדת בכל הקשור להפעלת התחבורה והצבא במדינה. לצורך השוואה, דרום קוריאה המפותחת צורכת 2.6 מיליון חביות ביום. את הנפט מייבאת צפון קוריאה משכנתה סין, וכעת דרום קוריאה פתחה בלובי גדול בניסיון להטיל אמברגו נפט על המדינה. אלא שסין לא רוצה לראות את צפון קוריאה קורסת ולכן צפויה להתנגד לאיסור מוחלט שכזה. אפשרות נוספת להחרפת הסנקציות היא איסור על עבודה של צפון קוריאנים מחוץ למדינתם. לפי דיווח של האו"ם מ-2015, כ-50 אלף צפון קוריאנים עובדים כיום מחוץ למדינה, בעיקר בסין ורוסיה, ושולחים כ-1.2-2.3 מיליארד דולר במטבע זר לממשלה הצפון קוריאנית.
"הגיע הזמן שמועצת הביטחון של האו"ם תשקול ברצינות דרכים נוספות לחסום את הגישה של צפון קוריאה למטבע זר ובתוך כך לעצור את משלוחי הנפט למדינה", כך אמר נשיא דרום קוריאה שמבין שמלחמה עלולה לפורץ ומנסה להכניע את שכנתו באמצעות סנקציות חריפות יותר. טרם הסנקציות שהוטלו ביולי עמד הייצוא של צפון קוריאה על כ-3 מיליארד דולר בשנה. ההערכה היא שהסנקציות האחרונות (שבין היתר כללו איסור קניית פחם וברזל מצפון קוריאה) יחתכו בשליש את ההכנסה של צפון קוריאה.
לפי דיווחים רשמיים (רמז לכך שיש גם המון הברחות), 90% מקשרי המסחר שמקיימת צפון קוריאה הם עם סין, ולכן כל צעד דרמטי מצד ארה"ב בעניין סנקציות על צפון קוריאה עובר למעשה בביג'ינג. לפני יומיים צייץ נשיא ארה"ב טראמפ כי לצד אפשרויות נוספות, נשקל כעת האפשרות של ניתוק קשרי המסחר עם כל מדינה שמקיימת קשרי מסחר עם צפון קוריאה. אם טראמפ ירצה לממש את האיום הזה, המשמעות היא ניתוק קשרי המסחר של ארה"ב עם סין, או במילים אחרות - כאוס כלכלי עולמי.
- ״סין תאכל אותה״: סין מורידה מכסים על יבוא אמריקאי בענפים מסוימים
- מתרבות האינדקציות לפגיעה ממשית בכלכלה בעקבות מדיניות המכסים
ובינתיים נראה שמנהיג צפון קוריאה קים ג'ונג איל, לא ממש נרתע מהסערה. לפי דיווח בעיתון בדרום קוריאה, המדינה המבודדת נערכת כעת לביצוע ניסוי בטיל בליסטי בין-יבשתי עוד לפני יום שבת. ורק נזכיר כי החרפת הסנקציות לפני מספר חודשים הייתה ברקע לשני ניסויים בטילים שכאלו שביצעה צפון קוריאה. כלומר המתיחות הגיאופוליטית צפויה להחריף בימים הקרובים.
נשיא רוסיה ולדימר פוטין הבוקר: "הם יאכלו דשא ולא יזנחו את תכנית הגרעין שלהם לפני שירגישו בטוחים מבחינה בטחונית", כך אמר היום פוטין שהביע התנגדות עזה להחרפת הסנקציות בטענה כי אין כל אפקטיביות לסנקציות נוספות. פוטין קרא למועצת הביטחון לספק לצפון קוריאה ערבויות ברמה הביטחונית, כאלו שירגיעו את המדינה המבודדת ואולי יביאו לכך שתכנית הגרעין תהיה פחות חשובה עבורה". פוטין טען כי המצב הוא התנהגות היסטרית שעלולה להוביל לקטסטרופה גלובאלית. "אין נתיב אחר מלבד פיתרון דיפלומטי ודרכי שלום לסוגיית תכנית הגרעין של צפון קוריאה", כך אמר.
הבוקר החוזים בוול סטריט נסחרים בירידות של 0.25% בלבד וזאת כתגובה ראשונית לביצוע הניסוי הגרעיני מצד צפון קוריאה בתחילת השבוע (אתמול המסחר בוול סטריט היה סגור). כלומר המדדים בניו יורק צפויים לפתוח היום במרחק נגיעה משיא כל הזמנים, מה שאומר שהסוחרים בוול סטריט לא ממש מגלמים תרחיש של מערכה צבאית בין ארה"ב לצפון קוריאה. ביום שישי השלים מדד ה-S&P 500 1.28% חמישה ימים עליות רצופים.
- מה זה המדד המשולב של בנק ישראל ומה אפשר ללמוד ממנו?
- מלכודת קצבאות הילדים - ולמה צריך לבטל אותן?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
מדד ה-S&P500 ב-12 החודשים האחרונים, עלייה של 14%:
- 3.לימור 05/09/2017 11:29הגב לתגובה זוכל אחד יודע שקים זונג המשוגע פשוט יודע לסחוט וטרומפלדור לא סחיט הוא חניך בית ספר לדיקטטורים בשוויץ אדם משכיל אכזר שרק משחק משוגע
- 2.ישראלי 05/09/2017 09:39הגב לתגובה זוגם סרטן אם חוסמים לו את זרימת הדם מת ונכנע מקווה שילך להם לגביי סוג הסרטן הזה.
- 1.מאוד קל השאלה כמה רוצים באמת (ל"ת)יעקב 05/09/2017 09:37הגב לתגובה זו