סיכום עונת הדוחות הכספיים - רבעון רביעי 2009
הרווח המצרפי של חברות המעו"ף
חברות המעו"ף רשמו השנה רווחים מצרפיים של כ- 36 מיליארד ש', צמיחה של 66% בהשוואה ל- 21.5 מיליארד ש' שהרוויחו אותן חברות שנה שעברה. גם בהשוואה לחברות המעוף של 2008 (הרי היו שינויים) שיעור הצמיחה ברווח עמד על כ- 67%. גידול זה הוא ביטוי של היציאה החדה מהמשבר שאיים על המשק בנוסף לתהליך ההתייעלות שהמשבר כפה על חברות רבות במשק.
ברבעון הרביעי הרווח המצרפי של חברות המעוף עמד על 8.7 מיליארד ש' לעומת הפסד רבעוני של 0.9 מיליארד ש' ברבעון רביעי 2008, של אותן חברות.
את הרווח הנקי הגבוה ביותר ברבעון הרביעי רשמה טבע, שנהנתה ממכירות של כ- 15 מיליארד ש' ורווחים של 3.3 מיליארד ש' במהלך הרבעון.
החברות היחידות שרשמו הפסד במהלך הרבעון היו מ.א. ודסק"ש עם הפסד רבעוני של -112 ו -178 מיליון ש' בהתאמה.
עוד נציין את שתי שותפויות הגז, אבנר יה"ש ודלק גז שתפסו את מקומן במעו"ף על בסיס צפיות של משקיעים לצמיחה משמעותית בעתיד. בינתיים מציגות החברות רווח נמוך יחסית לשאר חברות המעוף.
נקודות עיקריות - סוף שנת 2009
קצב הצמיחה תופס תאוצה - הפעילות הכלכלית במשק התרחבה ב- 1.2% ברבעון האחרון של 2009 בהשוואה לרבעון קודם, ובמונחים שנתיים- צמיחה של 4.9% ברבעון הרביעי לעומת 3.6% ברבעון קודם. לפי פרסומי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, שיעור האבטלה ירד גם ברבעון הנוכחי, ועמד על 7.4%, לעומת 7.8% ברבעון קודם. מנתוני הכלכלה עולה כי המנוע היה הגידול בצריכה הפרטית בארץ וכן עלייה במחירי הנדל"ן המקומי עם דגש על נדל"ן למגורים. שתי מגמות אלו המשיכו ביתר חדות לתוך הרבעון הראשון.
נתונים אלו מקבלים משנה חשיבות גם בהשוואה בינלאומית. ישראל היא המדינה השנייה בעולם בצמיחה בתוצר לנפש, שנייה רק לאוסטרליה. סה"כ נרשמה ב- 2009 צמיחה של 0.7% בתוצר לנפש גבוה משמעותית מירידה ממוצעת של 3.5% בתוצר לנפש במדינות ה- OECD.
המכפיל של שוק המניות ? מכפיל הרווח המצרפי לשנת 2009 של חברות המעוף עמד על 15.0 המכפיל לשנת 2008 עמד על 25 ומכפיל הרווח לשנת 2007 במחירי 2009 עמד על 16.4. כלומר עליות השערים בבורסה מגובות בעלייה ברווחי החברות והמכפיל המצרפי עדיין נמוך מרמות השיא של 2007.
תשואה עודפת משמעותית - עליות השערים שנרשמו במחצית הראשונה היו רק ההתחלה ? עליות השערים שאפיינו את שלושת הרבעונים הראשונים של שנת 2009 נמשכו גם ברבעון האחרון. מדד המעוף עלה בשיעור של 13.4% ומדד ת"א 100 עלה בשיעור של 13.3%.
תשואות אלו מרשימות עוד יותר בהשוואה בינלאומית. מדדים שקולים כגון FTSE 100 האנגלי , DAX הגרמני וה- S&P500 השיגו תשואה של 5.15%, 7.2% ו 6.8% בלבד בהתאמה.
לחוסנו היחסי של שוק ההון סיבות רבות, בראש ובראשונה שיפור מאקרו כלכלי, ירידה בפרמיית הסיכון שמשקיעים מייחסים לישראל (לראייה המעבר לשוק מפותח), מציאת מאגרי הגז הענקיים ותהליכי התייעלות ממוקדי רווחיות.
העלאת ריבית - בהמשך למגמה עליה הצבענו ברבעון הקודם, בנק ישראל מצוי כיום במסלול של ייקור הריבית, אם כי באופן מתון. ייקור- על רקע השיפור בנתונים המקרו כלכליים ובעיקר השיפור הנצפה ברמת הפעילות הכלכלית במשק ובשוק העבודה, ומתון - על רקע אי הודאות לגבי מידת היציבות של הנתונים האחרונים, והחשש מפני האטה בפעילות הכלכלית לקראת סוף 2010.
בהקשר זה חשוב לציין כי בחודש מרץ 2010 הוחלט על מינוי נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר לקדנציה נוספת בתפקיד.
שוק האג"ח - בדומה למגמה שראינו ברבעון הקודם, גם ברבעון הרביעי התשואות במרבית אגרות החוב הקונצרניות המשיכו לרדת. מדד התל בונד 20 נותר כמעט ללא שינוי ברבעון הרביעי לעומת הרבעון הקודם, ובסה"כ השלים עלייה של כ-22% מתחילת השנה. בנוסף, נראה כי מספר גיוסי החוב החוץ בנקאי גדל הרבעון לעומת רבעון קודם. מרבית הגיוסים התבצעו על ידי חברות נדל"ן דוגמת מבני תעשייה, אמות, גב ים ועוד.
מפותחים - ביוני 2009, הכריזה חברת MSCI על שינוי הסיווג של מדינת ישראל מקטגוריית שוק מתפתח (Emerging Market) לזו של שוק מפותח (Developed Market), שינוי שייכנס לתוקף בסוף מאי 2010. שינוי הסיווג של מדינת ישראל כמדינה מפותחת, אולי מפתיע מעט ישראלים, במיוחד לאור התמונות מפתיחת הסניף הראשון של H&M בישראל, אבל השינוי מתבקש. בזמן הקרוב, המעבר, כנראה, יביא לירידה בביקושים שיספקו משקיעים זרים, אבל להערכתנו השוק הישראלי יכול לספוג שינוי זה. לאורך זמן, המעבר טומן בתוכו הזדמנויות רבות. המעבר למשחק במגרש של המדינות המפותחות אמנם דורש התאמות והרבה עבודה מהחברות הישראליות, אבל מגדיל את מקורות המימון וההזדמנויות שעומדים לחברות בישראל.
האירועים העיקריים ברבעון הרביעי
עליות השערים שנרשמו במחצית הראשונה היו רק ההתחלה ? עליות השערים שאפיינו את שלושת הרבעונים הראשונים של שנת 2009 נמשכו גם ברבעון האחרון. מדד המעוף עלה בשיעור 13.4% ומדד ת"א 100 עלה בשיעור 13.3%. תשואות אלו מרשימות עוד יותר בהשוואה בינלאומית. מדדים שקולים כגון FTSE 100 האנגלי , MERVAL הארגנטינאי וה- S&P500 השיגו תשואה של 5.15%, 11.6% ו- 6.8% בלבד בהתאמה.
לחוסנו היחסי של שוק ההון סיבות רבות, בראש ובראשונה שיפור מאקרו כלכלי, ירידה בפרמיית הסיכון שמשקיעים מיחסים לישראל (לראייה המעבר לשוק מפותח), מציאת מאגרי הגז הענקיים ותהליכי התייעלות ממוקדי רווחיות. IPhone - ב- 9 בדצמבר, אחרי צפייה ארוכה, הושק האייפון בישראל. השפעת ההשקה על התוצאות בפועל של חברות הסלולר, בשנת 2009, הייתה אמנם שולית, אך מהרעש שליווה את ההשקה ומההשלכות שלה על 2010 אי אפשר להתעלם, אנו מעריכים כי השוק יוצף במאות אלפי מכשירים חדשים. שיגעון האייפון צפוי להתאפיין בגידול בהכנסות מנתונים וגידל ב- ARPU, כתוצאה מהורדה מאסיבית של אפליקציות, במיוחד בחלק הראשון של 2010 (משוגעי טכנולוגיה יהיו הראשונים להתנפל על המכשיר, בעוד שבהמשך נראה תיקון קטן מטה). מצד שני, השקת האייפון כרוכה בהוצאות שיווק ומכירה גבוהות ולעלייה חדה בהוצאות ה- CAPEX . חברות הסלולר הישראליות הצליחו לדחות את ההשקה במשך זמן רב, אבל הבלתי נמנע הגיע. ישראל היא המדינה הראשונה בה אפל השיקה את המכשיר המבוקש אצל כל ספקיות הסלולר במקביל ולכן איננו מייחסים לאייפון השפעה על נתח השוק של החברות. למרות שספקיות הסלולר חתמו על חוזה הפצה נוקשה, להערכתנו לחברות לא תהיה בעיה לעמוד בו.
תוכנית הבראה לצים - במהלך הרבעון הרביעי גובשה ואושרה ע"י האסיפה הכללית של החברה לישראל, תוכנית הבראה לחברת הבת צים. תוכנית ההבראה הינה מהלך מורכב וחובק עולם שכלל תיאום בין עשרות בנקים, מספנות, בעלי אניות ומחזיקי אג"ח. במסגרת התוכנית התחייבה החברה לישראל להזרים סכום כולל של 45 מיליון דולר לצים, הנושים הפיננסים הסכימו לפריסה מחודשת של החוב ובעלי המספנות לדחייה בקבלת האוניות שהוזמנו.
הסדר החוב של אפריקה ישראל - במהלך הרבעון הרביעי גובש ונוסח הסדר החוב של אפריקה ישראל. בימים אלה אושר ההסכם באופן סופי ע"י שופטת בית המשפט המחוזי ורדה אלשייך. ע"פ ההסכם כ- 36% מהחוב יפרע בתקופה של עד שנתיים, בדומה ללוח הסילוקין המקורי (כ- 7% במזומן, 13% באג"ח לזמן קצר וכ- 16%במניות של חברות בנות) כ- 18% החוב יומרו למניות החברה וכ- 46% הנותרים ימוחזרו לזמן ארוך (מח"מ 6.8 שנים). בנוסף, מתחייב מר לבייב להשקיע בחברה כ- 750 מיליון ש' במהלך 4 השנים הקרובות.
הריבית מתחילה לטפס, לאט ובזהירות - על רקע שילוב של האופטימיות בנוגע להווה מחד גיסא והחששות לעתיד מאידך גיסא, ועל רקע רמתה הנמוכה של הריבית הריאלית במשק (שעודנה שלילית) בחר בנק ישראל להעלות את הריבית במשק בקצב מתון.
הריבית שעמדה בתחילת הרבעון על רמה של 0.75%, התייקרה בסופו לרמה של 1.0% - עלייה של 25 נ"ב בלבד, כאשר בסוף חודש דצמבר, חודש לאחר הייקור הקודם, הוחלט על ייקור נוסף של הריבית לחודש ינואר לרמה של 1.25%. ממש לפני פסח המשיך הנגיד במדיניותו והעלה את הריבית ב- 0.25% נוספים. אנו צופים כי מגמת העלייה המתונה בריבית המוניטרית תימשך בחודשים הקרובים עד לרמה של 2.5% בסוף 2010.