פרופ' אמיר ברנע: "באפריקה עברו הליך משפיל וזה יכול להוביל לדחיית הסדרים אחרים"
כנס הסדרי חוב של חברת דירוג האשראי מידרוג, מתקיים הבוקר בת"א. פרופ' אמיר ברנע שליווה את אפריקה ישראל בפרשת הסדר החוב ומשתתף בכנס היום, טען כי השופטת, ורדה אלשיך, לא הסבירה איך היא מפרשת את המושג חדלות פירעון.
ברגע שיש חדלות פירעון, נכנסים ל"POOL אחד", לא משנה אגרות חוב קצרות או אגרות חוב ארוכות, אומר ברנע ומדגיש כי השאלה המרכזית היא מתי יש חדלות פירעון? איך קובעים חדלות פירעון? ועל זה "בית המשפט נמנע לצערי מלקבוע עמדה בהסדר נושים".
לפני כשבוע הגיע נקודת המפנה בפרשת הסדר החוב של אפריקה. כמעט ארבעה חודשים אחרי שהודיעה לראשונה כי לא תעמוד בחובותיה למחזיקי אגרות החוב, השופטת ורדה אלשיך החליטה כי כל 13 סדרות האג"ח יאוחדו תחת אסיפת נושים אחת, זאת לאחר שאפריקה נאותה להגדיל את הפיצוי במזומן למחזיקי האג"ח הקצרות ולהשית את עיקר פריסת החוב על מחזיקי אגרות החוב הארוכות שעות ספורות לפני פתיחת הדיון בעיניינה.
פרופ' ברנע שיתף את משתתפי הכנס בהליך קבלת ההחלטות במהלך המשא ומתן של החברה. "באפריקה הייתה הסכמה שליבת העסקים היא אפי פיתוח, אפריקה נכסים ודניה סיבוס, שמשרתת טכנולוגית את העסקים. אז היה צריך לבנות מה היכולת של הליבה לסחוב את החוב".
"בעלי השליטה באפריקה עברו הליך מאוד משפיל במונחים צבאיים ויכול להיות שזה ישפיע על בעלי שליטה אחרים לדחות את הסדרי החוב. האם זה טוב לנושים? לא", תיאר ברנע מהמרכז הבינתחומי את המשא ומתן בין אפריקה לנושים ואת הסיקור התקשורתי הנרחב.
"יש לנו במשק אגרות חוב בחברת אחזקות - זה פטנט ישראלי מקורי", מבקר ברנע את גם מבנה החברות במשק ומציין כי "בארה"ב החברות שטוחות - הנכסים בחברה וגם החוב באותה החברה. זה פטנט שלנו. אבל לפעמים זה מצליח, באי.די.בי זה מצליח. במקרה של אפריקה התבררה הבעיה הזו - הייתה התייחסות לכך שהחוב הוא למעלה והנכסים הם למטה."
עם זאת, הדגיש ברנע כי "בחברת אחזקות, הסדר עדיף על פירוק. אי אפשר לדעת מה שוות המניות במקרה של פירוק, שווי של עסק חי שווה יותר מעסק בפירוק - יש אחידות בין הנושים להוציא את תקופת הפירעון. האפשרות להשביח נכסים במקום ללכת ולמכור אותם ?זה האופטימאלי במסגרת ההסדר".