נלחמים נגד "הקארי טרייד": הבנק המרכזי ברוסיה חתך את הריבית לשפל היסטורי

להערכת האנליסטים, המדיניות המוניטארית מתחילה להניב פרי. הרובל ירד 2.7% למול הדולר מתחילת נובמבר, זאת לאחר נסיקה של 13% בשלושת חודשים שקדמו למהלך הירידות
נועם הוד |

הבנק המרכזי ברוסיה חתך את שיעור הריבית במשק בפעם העשירית מאז חודש אפריל במטרה להפחית את המסחר הספקולטיבי על המטבע המקומי, הרובל, ובמטרה להפשיר את הקיפאון בשוק האשראי.

שיעור הריבית במשק נחתכה ברבע אחוז לרמה אפקטיבית של 8.75%, הרמה הנמוכה בהיסטוריה של המדינה. נזכיר כי החיתוך הקודם דווח במהלך חודש אפריל, אז הוריד הבנק המרכזי את שיעור הריבית במשק במחצית האחוז.

מאז חודש אפריל החל כאמור הבנק המרכזי במהלך חיתוכים חד מרמה של 13% עד לרמה הנוכחית של 8.75% לאחר שרוסיה, יצואנית מוצרי האנרגיה הגדולה בעולם, צללה למיתון העמוק ביותר אי פעם. הכלכלה התכווצה בשיעור של 10.9% במהלך הרבעון השני של השנה ובכ-8.9% ברבעון ה-3 של 2009.

להערכת האנליסטים, המדיניות המוניטארית של הבנק המרכזי מתחילה להניב פרי. האנליסטים מדגישים כי הרובל רשם ירידה של 2.7% למול הדולר מאז תחילת חודש נובמבר לאחר עלייה של 13% בתקופה של שלושה חודשים שקדמו למהלך הירידות.

נראה כי הבנק המרכזי החליט לצאת למלחמה רבתי במסחר הספקולטיבי על הרובל ומנסה בכל מעודו למנוע את מהלכי "הקארי טרייד", שהיא אסטרטגית הבנויה מהשקעה במטבעות המניבים ריבית גבוהה (דוגמת הרובל), כנגד הלוואה ממונפת במטבעות בהן הריביות נמוכות (כדוגמת הדולר).

בתוך כך, הבנק המרכזי מעוניין כאמור לעורר את שוק האשראי במדינה, בין היתר באמצעות הורדת הריבית. "הבנקים לא מלווים כיום", אומר קלמנס גרייף, הכלכלן הראשי של UBS במוסקבה, שמדגיש בראיון לבלומברג כי "במקום להלוות כספים, הם מתרכזים בבניית הגנות כנגד הפסדים צפויים בהלוואות גרועות, וללא כל ספק זה תוקע את הכלכלה".

נתוני ההלוואות של הבנקים ברוסיה הצביעו על ירידה של 0.5% בהיקף ההלוואות בספרי המוסדות הפיננסים במהלך חודש אוקטובר, זאת לאחר ירידה של 0.7% בחודש ספטמבר, כך על פי דיווחי הבנק המרכזי של רוסיה מתחילת החודש.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה