סטטוס קוו בזירת המט"ח: הדולר נסחר כמעט ללא שינוי בארץ וגם בעולם
הדולר התחזק השבוע מול השקל, בהמשך למגמת הפיחות שהחלה לקראת סוף חודש אוקטובר האחרון. יחד עם זאת, יודגש כי שיעור הפיחות היה מתון יחסית והיום, יום המסחר האחרון לשבוע, המסחר מתנהל באווירה מנומנמת על רקע מסחר דל בשווקים בחו"ל בצל חג המולד.
המטבע האמריקני התחזק בתחילת השבוע מול רוב המטבעות בשוק המט"ח הבינלאומי, לאחר שפורסמו בארה"ב נתונים כלכליים חיוביים. בנוסף, השטר הירוק התחזק לרמת שיא של כשלושה וחצי חודשים מול האירו, לאחר שמוד'יס הפכה לחברת דירוג האשראי הבינלאומית השלישית שהפחיתה את דירוג האשראי של יון. המגמה, כאמור, הורגשה קצת פחות בזירת המט"ח המקומית.
בבדיקה אחרונה, הדולר נסחר בין הבנקים בעלייה קלה של 0.07% לרמה של 3.799 אגורות. האירו מאבד 0.04% ונסחר תמורת 5.467 שקלים. בסיכום שבועי (לא כולל יום ו') נחלש הדולר בכ- 0.16% מול השקל והתחזק בכ- 0.14% מול האירו.
בתוך כך, מבין האירועים הבולטים השבוע נציין כי בנק ישראל דווח במהלכו כי עודף הנכסים על ההתחייבויות של המשק במכשירי חוב מול חו"ל, כלומר חוב חיצוני נטו שלילי, הגיע בסוף ספטמבר לכ-55 מיליארד דולר - שיא של כל הזמנים.
במקביל, דווח כי יתרות מטבע חוץ של בנק ישראל, או הרזרבות, גדלו ב-17.5 מיליארדי דולרים עלייה מטאורית של 41% מאז תחילת השנה, זאת כתוצאה ישירה מהמשך מדיניות בנק ישראל לרכישת מט"ח מאז חודש מארס 2008. להערכת הכלכלנים, פרמטרים אלו מהווים אינדיקאטורים חשובים הנבחנים ע"י חברות דירוג האשראי הבינלאומיות, התומכים בעוצמתו של השקל.
להערכת כלכלני בנק לאומי, "הסימנים להתאוששות בכלכלת ארה"ב ימשיכו לספק תמיכה למטבע האמריקאי. גידול בתיאבון לסיכון של המשקיעים יקזז מגמה זו. מנגד, אירועים המגדילים את חוסר הוודאות במערכת כגון ההתפתחויות האחרונות ביוון ובאבו-דאבי, יתרמו לחיזוק הדולר."
כלכלני בנק הפועלים גורסים כי השקל צפוי להיסחר בתקופה הקרובה במגמה מעורבת, כשבראש ובראשונה הוא יושפע מהתפתחויות במסחר בדולר ובשוקי המניות ברחבי העולם. כמו כן יושפע השקל מגורמים מקומיים מנוגדים.
"מחד, הגורם העיקרי התומך בהיחלשות השקל הוא רכישות דולרים אפשרית על ידי בנק ישראל. מאידך, בין הגורמים התומכים בהתחזקות השקל ניתן למנות את העודף בחשבון השוטף, הכלכלה היציבה בישראל ואת הציפיות להעלאת ריבית נוספת ע"י בנק ישראל ובעקבותיה, הרחבת הפער בין הריבית השקלית והדולרית", כך להערכתם.