כצפוי: נגיד בנק ישראל משאיר את הריבית לחודש נובמבר ללא שינוי
ריבית בנק ישראל לחודש נובמבר נותרת, כצפוי, ללא שינוי על רמה של 0.75% זה חודש שני ברציפות. נזכיר כי בסוף החודש שעבר הותיר הנגיד סטנלי פישר את הריבית ללא שינוי לאחר שבספטמבר העלה אותה לראשונה ב-0.25% לאחר חמישה רצופים בהן עמדה על 0.5%.
בבנק ישראל מציינים כי ההחלטה להותיר את הריבית לחודש נובמבר ללא שינוי, תורמת לשמירת האינפלציה בתחום היעד ולביסוס ההתאוששות בפעילות תוך תמיכה ביציבות הפיננסית. בין הגורמים המרכזיים שהשפיעו על ההחלטה - האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים היתה 2.8%.
"יחד עם זאת, בניכוי עונתיות והשפעתן של עליות המחירים שנבעו משינויים במיסוי והיטלים, עלו המחירים מתחילת השנה ב-1.9% במונחים שנתיים - אמצע תחום היעד. הצפיות לאינפלציה של החזאים ואלו הנגזרות משוק ההון ל-12 החודשים הבאים, נשארו גם החודש מעט מעל מרכז היעד. קיומו של פער תוצר והצפי לקיומו גם ב-2010, חרף ניצני ההתאוששות בפעילות, וסיום ההשפעות קצרות הטווח של העלאות המחירים על ידי הממשלה, פועלים למתן את שיעור האינפלציה בשנה הקרובה".
האינדיקאטורים הכלכליים מראים על המשך שיפור בפעילות הכלכלית במשק הישראלי. מאידך, "עדיין קיימת אי ודאות לגבי עוצמת ההתאוששות, בעיקר בגלל חוסר הודאות בנוגע להתאוששות במשק העולמי. בסחר העולמי נרשמה ירידה בחודש אוגוסט לאחר עליות בו בחודשים הקודמים, רמת הפעילות במשק האמריקאי המהווה את אחד מיעדי היצוא העיקריים של ישראל עדיין נמוכה, האבטלה במשקים המפותחים עדיין גבוהה וגם בישראל שיעור האבטלה עדיין גבוה מזה של תעסוקה מלאה והגירעונות בתקציבי הממשלות והחובות הציבוריים של המשקים המובילים לאחר המשבר גבוהים ומעלים את אי הודאות על קצב ההתאוששות במדינות אלה".
גורם נוסף שהשפיע על ההחלטה היא ריביות הבנקים המרכזיים במשקים המובילים, "שנמצאות ברמות נמוכות וצפויות להישאר כך גם בחודשים הבאים".
כמדי חודש, מדגישים בבנק ישראל כי "בנק ישראל ימשיך לעקוב אחרי ההתפתחויות במשק הישראלי ובעולם וישתמש בכלים העומדים לרשותו על מנת להשיג את מטרותיו - יציבות מחירים, עידוד התעסוקה והצמיחה, ותמיכה ביציבות המערכת הפיננסית".
רון אייכל, הכלכלן הראשי ואסטרטג המאקרו של בית ההשקעות מיטב, אומר בתגובה להודעת הריבית כי "כנראה שהחזית של המט"ח זה הסיפור המרכזי של בנק ישראל. העליות החדות במחירי השכירויות והסחורות לא מטרידים יותר מדי את הבנק המרכזי. נרשמו גם עליות מאוד יפות במדד המשולב. אני חושב שהיה נכון להעלות גם עכשיו. בכל מקרה, אני מעריך שתהיה העלאת ריבית מתונה בחודשים הקרובים".
נשיא איגוד לשכות המסחר, אוריאל לין, אומר בתגובה לפרסום שיעור הריבית במשק כי "לפי שעה ויש להדגיש לפי שעה בלבד, החלטת נגיד בנק ישראל שלא להעלות את הריבית היא החלטה נכונה, נוכח העובדה שהמשק נמצא רק בתחילתו של תהליך לחידוש הצמיחה ולצמצום האבטלה. יחד עם זאת, אסור לשכוח שהריבית הנמוכה מפרה את האיזונים במשק ואף מצמיחה תופעות העלולות לערער את יציבות המשק בעתיד".
נזכיר כי הפרוטוקולים של החלטת הריבית יתפרסמו בעוד כשבועיים. בהחלטת הריבית הקודמת היה פישר כמעט לבדו. שלושה מחברי הנהלת הבנק שהשתתפו בדיון, שחששו בעיקר מרמת האינפלציה הגבוהה בישראל ביחס למדינות המערב, התנגדו להחלטה להותיר את הריבית ללא שינוי ותמכו בהעלאת ריבית.
פישר ראה לנגד עיניו בעיקר את ההשפעה של שינוי הריבית על שער החליפין , אי-הוודאות בנוגע לעוצמת ההתאוששות במשק הישראלי ואת העובדה שריביות הבנקים המרכזיים במשקים המובילים נמצאות ברמות נמוכות וצפויות להישאר כך גם בחודשים הבאים.