דוד סולומון על סקטור הביומד: "הערכות השווי בתחום בארץ עדיין נמוכות"
סקטור מניות הביומד, כידוע, לוהט בחודשים האחרונים וגם בשבועות האחרונים. רק בימים האחרונים דיווחו שתי חברות, הדסית ביו וחברת מזור טכנו, על גיוסים של עשרות מיליוני שקלים. במקרה של מזור, החברה גייסה כ-48 מיליון שקלים, כמעט כפול מהכמות שהתכוונה לגייס מלכתחילה.
על ההתפתחויות האחרונות בסקטור, הואלואציות, האם מדובר בבועה או בתעשייה שנמצאת רק בחיתוליה ועל נושאים נוספים נפגשנו לראיון מצולם עם דוד סולומון, מומחה לפיתוח עסקי בתחום הביומד, מחבר הספר "ממחקר למוצר מנצח - האתגר הניהולי", ומנכ"ל חברת מיקרומדיק.
בתשובה לשאלה האם יש סיכוי שנראה כאן בעוד כמה שנים חברת ביומד מסדר הגודל של צ'ק פוינט או אמדוקס אומר סולומון כי "בתשובה של מילה אחת, לדעתי כן. זו תעשיה רצינית שמתפתחת בצורה הנכונה, ואין שום סיבה שלא נראה חברות צעירות שמזנקות קדימה. אין ספק שבתעשיית הביומד צריך יותר אוויר לנשימה, מרגע שיש רעיון טוב ועד שרואים יציאה לשוק יכולים לעבוד 10-12 שנים. אבל בפריצה, הפונציאל בביומד לא פחות גדול ואולי יותר גדול מהתוכנה או האלקטרוניקה".
לגבי תנופת הגיוסים בתחום אומר סולומון כי "לדעתי יש לכך סיבה טובה. התעשייה לא גייסה בעבר סכומים משמעותיים לטווח זמן ארוך ולכן חלק מהחברות הגיעו למצב שהן זקוקות לכסף. כיום גם הסיכונים היחסיים, בהשוואה להשקעה בנדל"ן, הצטמצמו".
בתשובה לשאלה איך בודקים השקעה בביומד ממליץ סלומון לצמצם סיכונים על ידי מספר צעדים בסיסיים. "משקיע אינטליגנטי יכול לשאול את עצמו מספר שאלות, הוא צריך להבין ככל שניתן וללמוד על הפתרון עצמו. יש חברות שתוקפות בעיות גדולות והפתרונות שלהן איכותיים. מנגד, יש חברות שתוקפות שוקי נישה ולא מציעים פתרונות איכותיים. דבר שני זה הצוות המוביל - צוות עם נסיון ורקע יש לו סיכוי יותר טוב להצליח. נושא שלישי זה השלב בפיתוח המוצר - יש קורלציה גבוהה בין שלב הפיתוח למידת הסיכון".
"נושא לא פחות חשוב לטעמי זה תמהיל המוצרים. מאחר שבביומד הסיכון גבוה, חברה שיש לה תמהיל סינרגטי, כלומר מספר מוצרים שקשורים אחד לשני, הסיכוי שלה לא לאכזב את המשקיע הבודד גבוה יותר".
לגבי השווי של החברות בישראל אומר סולמון כי "החברות כאן נסחרות בחסר לעומת חברות באירופה ובארה"ב. אם ננסה להבין את הסיבות נראה שזה מורכב. באופן כללי, הדיסקאונט של החברות בישראל גבוה יחסית. סיבה נוספת היא כנראה שהחברות בארץ צעירות יותר. בנוסף, השוק כאן לא מסוקר מספיק, אין אנליסטים שמסקרים את הסקטור בארץ ואז מסתמכים על הודעות החברות וזה גורם לתנודתיות גבוהה".
על השאלה אם הגענו למצב בועתי בשוק אומר סולומון כי "התשובה היא שלילית, כי להערכתי עדיין מחירי השוק שלנו לא משקפים בהכרח ערכים כלכליים לחברות הללו. אני לא מזהה בועה, אבל יש חברות שמוטות כלפי מעלה ואחרות מוטות כלפי מטה. באופן כללי, החברות בישראל עדיין מתומחרות נמוך. זה כמובן לא אומר כלום לגבי מה הולך לקרות בשוק בימים או בחודשים הקרובים".
על החברה שבראשה הוא עומד, מיקרומדיק, אומר סולומון כי "התחום שאנחנו פועלים בו, הביומרקרים, נחשב לאחר המבטיחים בתחום הביומד, ואנליסטים שמסקרים אותו בחו"ל מעריכים שהוא יהיה אחד ממנועי הצמיחה בשנים הקרובות. אנחנו פועלים באמצעות מספר חברות בנות, כדי להקטין סיכון למשקיעים. הסיפור הוא מאוד פשוט, ישנם מחלות אקוטיות כגון סרטן שכל אחד יודע שהצורה הטובה ביותר להלחם במחלה היא גילוי מוקדם. באמצעות הביומרקרים, סמנים ביולוגים שמאפשרים גילוי באמצעות בדיקות לא חודרניות. אנחנו מנסים לגלות את המחלה בשלב ראשוני ביותר".
"מיקרומדיק מפתחת פתרונות לבעיות שזיהינו. בשנתיים האחרונות הגענו לשלבים די מתקדמים. אפילו הכרזנו לפני כשבועיים על אישור לשיווק של ביומרקר בתחום סכרת הנעורים באירופה, שמבחינתנו מדובר בפריצת דרך מאוד גדולה. אנחנו רוצים לקוות שמיקרומדיק נמצאת על הדרך הנכונה להצלחה".